Je bent wat je ontlast. Poep wetenschapper vertelt er alles over (video)

🕒 Leestijd: 10 minuten

Kak. Shit. Stront. Poep. Eh vies! Maar we doen het iedere dag, soms meermaals. Dokter Bulsiewicz over darmmicrobiota, oftewel de verzameling van micro-organismen die in je darmen leven. Darmmicrobiota speelt een rol bij de spijsvertering, immuunfunctie en zelfs mentale gezondheid. In dit uitgebreid artikel duiken we in uw… poep.

Dr. Will Bulsiewicz, ook bekend als “Dr. B.”, is een Amerikaanse gastro-enteroloog en auteur die gespecialiseerd is in darmgezondheid en de relatie tussen de darmflora en algehele gezondheid. Hij staat bekend om zijn werk op het gebied van darmgezondheid, spijsverteringsstoornissen en de rol van voeding bij het bevorderen van een gezonde darmflora. Dr. Bulsiewicz heeft ook een boek geschreven met de titel “Fiber Fueled: The Plant-Based Gut Health Program for Losing Weight, Restoring Your Health, and Optimizing Your Microbiome”, waarin hij de voordelen van vezelrijk voedsel voor de darmgezondheid benadrukt.

Wat zijn de verschillende soorten bacteriën, schimmels en virussen die deel uitmaken van de darmflora en wat is het belang van een gezonde darmmicrobiota voor de algehele gezondheid?

Een gezonde darmmicrobiota is essentieel voor onze algehele gezondheid. Onze keuzes op het gebied van voeding en levensstijl hebben een directe invloed op onze darmmicrobiota. De darmmicrobiota begint zich te vormen vanaf de geboorte en speelt een cruciale rol in ons immuunsysteem en algehele gezondheid. Een onevenwichtige darmflora kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, ontstekingsziekten en zelfs psychische aandoeningen. Daarom is het behoud van een gezonde darmflora essentieel voor het algehele welzijn.

Je darmen, de motor van je lichaam

Jouw darmen sturen je bewustzijn en je energie niveau. Het is de plaats waar je beslissingen worden genomen. Een goed buik gevoel bij iets hebben, weet je wel.

95% van het gelukshormoon wordt in de darmen geproduceerd

95% van het gelukshormoon, serotonine wordt in de darmen geproduceerd, en dit kan een breed scala aan lichamelijke en geestelijke processen beïnvloeden. Enkele van de mogelijke effecten zijn:

 • Stemming en emotie wisselingen. Een verstoorde serotonineproductie in de darmen kan leiden tot stemmingsstoornissen zoals depressie, angst en prikkelbaarheid.
 • Spijsvertering: Serotonine fungeert als een neurotransmitter in de darmen en reguleert de darmmotiliteit, spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Een verstoorde serotonineproductie kan leiden tot problemen zoals constipatie, diarree, prikkelbare darmsyndroom (IBS) en andere spijsverteringsproblemen.
 • Slaap: Serotonine is betrokken bij de regulatie van de slaap-waakcyclus en de productie van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaap. Een verstoorde serotonineproductie in de darmen kan slaapproblemen veroorzaken.
 • Eetlust en gewichtsregulatie: Serotonine speelt een rol bij het reguleren van de eetlust, verzadiging en hongergevoel. Verstoringen in de serotonineproductie kunnen van invloed zijn op eetgewoonten en gewichtsregulatie.
 • Immuunsysteem: Serotonine in de darmen kan ook een rol spelen bij de regulatie van het immuunsysteem en ontstekingsreacties. Een verstoorde serotonineproductie kan de immuunrespons beïnvloeden.

Al met al kan een verstoorde serotonineproductie in de darmen een breed scala aan fysiologische en psychologische processen beïnvloeden, met mogelijke gevolgen voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Hoe wordt de darmmicrobiota beïnvloed?

De dokter benadrukt dat voeding een van de belangrijkste factoren is die de samenstelling en functie van de darmflora beïnvloeden en legt uit dat een vezelrijk dieet essentieel is voor een gezonde darmflora, omdat vezels dienen als voedsel voor gunstige darmbacteriën en bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

Voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de darmgezondheid zijn bijvoorbeeld gefermenteerde voedingsmiddelen (zoals yoghurt en zuurkool), prebiotica (voedingsvezels die de groei van gunstige bacteriën stimuleren) en polyfenolrijke voedingsmiddelen (zoals bessen en noten). Hij benadrukt ook het belang van het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen, die de darmflora negatief kunnen beïnvloeden.

Verder is hydratatie belangrijk en voldoende vochtinname voor een gezonde spijsvertering. Hij benadrukt dat uitdroging kan leiden tot obstipatie en andere spijsverteringsproblemen. Daarom is een gebalanceerd dieet belangrijk, rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten, voor het bevorderen van een gezonde darmflora en het voorkomen van darmgerelateerde aandoeningen.

Voeding en je darmen met 30 verschillende planten

Microben in onze darmen leven slechts 20 minuten en vermenigvuldigen snel. Daarom is voeding is de belangrijkste factor die de darmmicroben beïnvloedt. Het eten van een gevarieerd dieet met 30 verschillende planten per week is cruciaal voor een gezonde darmmicrobiota. Door een breed scala aan voedingsmiddelen te consumeren, krijgen de darmmicroben verschillende soorten vezels en voedingsstoffen binnen, wat hun diversiteit en activiteit stimuleert.

De kracht van gefermenteerd voedsel en de impact op de darmmicrobiota

Gefermenteerd voedsel verhoogt diversiteit in darmmicrobiota. Functies van prebiotica, probiotica en postbiotica zijn heel belangrijk. Korte-keten vetzuren hebben genezende effecten op het lichaam.

Hoe verstoort antibiotica en medicijnen de werking van de darmmicrobiota

Wat is de impact van antibiotica op de darmflora? Antibiotica kan de balans van de darmmicrobiota verstoren en leiden tot darmproblemen, zoals diarree en darmontstekingen. Er zijn verschillende strategieën om de darmflora te herstellen na het gebruik van antibiotica, waaronder:

 1. Probiotica: Het gebruik van probiotische supplementen kan helpen om gunstige darmbacteriën aan te vullen en het evenwicht in de darmflora te herstellen.
 2. Prebiotica: Het consumeren van prebiotische voedingsmiddelen, zoals knoflook, uien, bananen en havermout, kan de groei van gunstige darmbacteriën bevorderen.
 3. Gevarieerd dieet: Het eten van een gevarieerd dieet dat rijk is aan vezels, groenten, fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen kan de diversiteit van de darmflora bevorderen.
 4. Vermijd gebruik van antibiotica: Het vermijden van onnodig gebruik van antibiotica kan helpen om de darmflora te beschermen en overgroei van schadelijke bacteriën te voorkomen.
 5. Geleidelijke herintroductie van voedingsmiddelen: Na het gebruik van antibiotica kan het nuttig zijn om voedingsmiddelen geleidelijk aan opnieuw te introduceren om de darmflora de kans te geven zich te herstellen.

Medicijnen zoals pijnstillers, maagzuurremmers en ontstekingsremmers kunnen de darmflora en spijsvertering beïnvloeden. De dokter benadrukt zowel de potentiële voordelen als risico’s van het gebruik van medicijnen voor darmgerelateerde aandoeningen.

Hoe zou je ontlasting eruit moeten zien?

Wat zijn de ideale kenmerken van ontlasting voor een goede darmgezondheid ? Kleur en vorm van ontlasting kunnen aanwijzingen geven over mogelijke gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Kleur: Gezonde ontlasting heeft meestal een bruine kleur, te danken aan de aanwezigheid van galpigmenten. Andere kleuren, zoals rood, zwart of grijs, kunnen wijzen op verschillende gezondheidsproblemen. Rood kan wijzen op bloedingen in het maag-darmkanaal, zwart kan duiden op bloedingen hoger in het maag-darmkanaal of op het gebruik van ijzersupplementen, terwijl grijs mogelijk duidt op problemen met de galwegen.
 2. Vorm: De vorm van ontlasting kan ook een indicatie zijn van de darmgezondheid. Normale ontlasting heeft meestal een zachte, gladde vorm. Harde, droge ontlasting kan wijzen op obstipatie, terwijl dunne, potloodachtige ontlasting een teken kan zijn van mogelijke obstructie in de darmen.

Suikers

Suikers kunnen een negatieve invloed hebben op de darmen, met name wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Hier zijn een paar manieren waarop suikers de darmgezondheid kunnen beïnvloeden:

 1. Verstoring van de darmmicrobiota: Overmatige consumptie van suikers, met name geraffineerde suikers, kan leiden tot een onbalans in de darmmicrobiota. Dit kan resulteren in een afname van gunstige bacteriën en een toename van schadelijke bacteriën, wat kan bijdragen aan ontstekingen en darmproblemen.
 2. Toename van ontstekingen: Suikers kunnen ontstekingen in de darmen bevorderen. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en inflammatoire darmaandoeningen (IBD).
 3. Verhoogd risico op darmziekten: Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet met veel suikers in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op darmkanker en andere darmgerelateerde aandoeningen.
 4. Verstoring van de darmbarrière: Overmatige suikerinname kan de darmbarrière aantasten, waardoor schadelijke stoffen gemakkelijker de darmwand kunnen passeren en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle suikers hetzelfde zijn. Natuurlijke suikers die voorkomen in fruit, groenten en volle granen kunnen gunstig zijn vanwege de vezels en voedingsstoffen die ze bevatten. Het zijn vooral de toegevoegde suikers in bewerkte voedingsmiddelen en dranken die zorgen baren voor de darmgezondheid.

Het is daarom verstandig om de consumptie van toegevoegde suikers te beperken en te kiezen voor een dieet dat rijk is aan vezelrijke voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, om de darmgezondheid te ondersteunen.

Hoe zorg je voor een gezonde darm?

Er zijn verschillende manieren om voor een gezonde darm te zorgen, waaronder:

 1. Evenwichtige voeding: Het consumeren van een gevarieerd dieet dat rijk is aan vezels, groenten, fruit, volle granen en gefermenteerde voedingsmiddelen kan de diversiteit van de darmflora bevorderen.
 2. Probiotica en prebiotica: Het consumeren van voedingsmiddelen die probiotica bevatten, zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten, kan gunstige darmbacteriën bevorderen. Prebiotische voedingsmiddelen, zoals knoflook, uien en bananen, kunnen de groei van gunstige darmbacteriën stimuleren.
 3. Voldoende hydratatie: Voldoende water drinken kan helpen om de spijsvertering te ondersteunen en de darmen gezond te houden.
 4. Beperken van stress: Stress kan een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid, dus het beoefenen van stressverlichtende activiteiten zoals meditatie, yoga of wandelen kan gunstig zijn voor de darmen.
 5. Beperken van het gebruik van antibiotica: Het vermijden van onnodig gebruik van antibiotica kan helpen om de darmflora te beschermen.
 6. Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan de darmgezondheid bevorderen en de spijsvertering stimuleren.

Stress heeft invloed op je darmen

Stress kan aanzienlijke invloed hebben op de darmen en de darmgezondheid. Dit wordt vaak aangeduid als de “darm-hersenen as” of de “darm-hersenverbinding”. Hier zijn enkele manieren waarop stress de darmen kan beïnvloeden:

 1. Veranderingen in darmbewegingen: Stress kan de darmmotiliteit beïnvloeden, wat kan leiden tot veranderingen in de frequentie en consistentie van ontlasting. Sommige mensen ervaren diarree of juist obstipatie tijdens perioden van stress.
 2. Veranderingen in darmflora: Stress kan de samenstelling van de darmflora veranderen, wat van invloed kan zijn op de balans tussen gunstige en schadelijke bacteriën in de darmen.
 3. Verhoogde gevoeligheid van de darmen: Stress kan de gevoeligheid van de darmen verhogen, wat kan leiden tot buikpijn, krampen en andere ongemakken.
 4. Verergering van darmontstekingsziekten: Bij mensen met aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) of inflammatoire darmziekten (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) kan stress de symptomen verergeren.
 5. Veranderingen in darmdoorlaatbaarheid: Onder invloed van stress kan de darmdoorlaatbaarheid toenemen, wat kan leiden tot een verhoogde opname van schadelijke stoffen en ontstekingsreacties in het lichaam.

Het beheersen van stress kan daarom gunstig zijn voor de darmgezondheid. Stressverlichtende activiteiten zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging en voldoende slaap kunnen helpen om de invloed van stress op de darmen te verminderen.

Hoe beïnvloedt alcohol je darmen?

Alcohol kan op verschillende manieren de darmen beïnvloeden, zowel op korte als op lange termijn:

 1. Veranderingen in darmflora: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een verstoring van de darmflora, wat kan resulteren in een onbalans tussen gunstige en schadelijke bacteriën in de darmen.
 2. Toegenomen darmdoorlaatbaarheid: Alcohol kan de darmdoorlaatbaarheid verhogen, waardoor schadelijke stoffen en bacteriën gemakkelijker in de bloedbaan kunnen lekken, wat ontstekingsreacties in het lichaam kan veroorzaken.
 3. Irritatie van de darmwand: Alcohol kan de slijmvliezen van de darmwand irriteren, wat kan leiden tot ontsteking en beschadiging van de darmweefsels.
 4. Veranderingen in darmmotiliteit: Alcohol kan de darmmotiliteit verhogen, wat kan leiden tot diarree, of juist verminderen, wat kan leiden tot obstipatie.
 5. Verstoring van de spijsvertering: Overmatig alcoholgebruik kan de productie van spijsverteringsenzymen verstoren, wat van invloed kan zijn op de verwerking en opname van voedingsstoffen in de darmen.

Op de lange termijn kan overmatig alcoholgebruik ook leiden tot aandoeningen zoals leverziekte, pancreatitis en darmontstekingen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke schadelijke effecten van alcohol op de darmgezondheid en matiging te betrachten in alcoholgebruik.

De hersen-darm connectie

De hersen-darm connectie verwijst naar de wederzijdse communicatie en interactie tussen het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) en het enterische zenuwstelsel (het zenuwstelsel van de darmen). Deze connectie is complex en omvat zowel zenuwbanen als biochemische signalen.

De darmen hebben een uitgebreid zenuwstelsel, ook wel het “tweede brein” genoemd, dat in staat is om autonome functies uit te voeren, zoals het reguleren van de spijsvertering en het doorgeven van informatie aan de hersenen. Aan de andere kant kunnen de hersenen invloed uitoefenen op de darmen via het autonome zenuwstelsel en hormonale signalen.

Deze wederzijdse communicatie tussen de hersenen en de darmen speelt een belangrijke rol bij verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder de spijsvertering, het immuunsysteem, de stemming en het stressresponsysteem. Verstoringen in de hersen-darm connectie worden in verband gebracht met aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom, inflammatoire darmziekten, functionele maag-darmstoornissen en zelfs psychische aandoeningen zoals depressie en angst.

De interactie tussen de hersenen en de darmen wordt steeds beter begrepen en heeft geleid tot een groeiend onderzoeksgebied dat bekend staat als de neurogastro-enterologie. Dit onderzoeksveld richt zich op het begrijpen van de complexe interacties tussen het zenuwstelsel en de darmen en hoe deze interacties van invloed zijn op de gezondheid en ziekte.

Hoe genees je je darmen?

Het genezen van de darmen is een proces dat afhangt van de specifieke aandoeningen of problemen die zich voordoen. Hier zijn enkele algemene strategieën die kunnen helpen om de darmgezondheid te verbeteren:

 1. Gezonde voeding: Het consumeren van een vezelrijk dieet met veel groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en magere eiwitten kan de darmgezondheid ondersteunen. Probiotische voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten, kunnen ook gunstig zijn voor de darmflora.
 2. Beperk bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers: Het verminderen van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende producten kan helpen om ontstekingen in de darmen te verminderen en de darmgezondheid te ondersteunen.
 3. Stressmanagement: Het beheersen van stress door middel van technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging en voldoende slaap kan de impact van stress op de darmen verminderen.
 4. Voldoende hydratatie: Voldoende water drinken is belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kan helpen om constipatie te voorkomen.
 5. Vermijd overmatig alcoholgebruik en roken: Beperk het gebruik van alcohol en vermijd roken, omdat deze gewoonten schadelijk kunnen zijn voor de darmgezondheid.
 6. Raadpleeg een professional: Als je specifieke darmproblemen hebt, zoals het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of andere aandoeningen, is het belangrijk om een arts of diëtist te raadplegen. Zij kunnen advies op maat geven en behandelplannen aanbevelen die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Het is belangrijk om te onthouden dat het genezen van de darmen een proces is dat tijd en toewijding vereist. 

De beste diëten

Er zijn verschillende diëten die kunnen helpen bij het ondersteunen van de darmgezondheid. Hier zijn enkele van de beste diëten voor de darmen:

 1. Het mediterrane dieet: Dit dieet benadrukt het eten van veel groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten zoals olijfolie, noten en zaden, en magere eiwitten zoals vis en gevogelte. Het mediterrane dieet kan ontstekingen verminderen en gunstig zijn voor de darmgezondheid vanwege de vezelrijke en voedzame voedingsmiddelen die het bevat.
 2. Het FODMAP-dieet: FODMAP’s zijn koolhydraten die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen en kunnen bij sommige mensen darmklachten veroorzaken, zoals bij het prikkelbare darmsyndroom. Het FODMAP-dieet omvat het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die hoog zijn in FODMAP’s, zoals uien, knoflook, tarwe, en sommige zuivelproducten, om darmklachten te verminderen.
 3. Het glutenvrije dieet: Voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie kan het volgen van een glutenvrij dieet helpen om darmklachten en ontstekingen te verminderen. Het vermijden van glutenhoudende granen zoals tarwe, gerst en rogge is essentieel voor mensen met deze aandoeningen.
 4. Het vezelrijke dieet: Het consumeren van voldoende vezels uit groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten kan de darmgezondheid bevorderen door de spijsvertering te ondersteunen en een gezonde darmflora te stimuleren.

De relatie tussen goede seks en je darmen

De relatie tussen goede seks en je darmen kan op verschillende manieren worden benaderd:

 1. Fysieke gezondheid: Een goede darmgezondheid kan bijdragen aan een algemeen gevoel van welzijn en energie, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een gezond seksueel functioneren. Een gezonde spijsvertering en darmflora kunnen helpen om te zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid, inclusief seksuele gezondheid.
 2. Hormonale balans: De darmen spelen een rol bij de regulatie van hormonen, waaronder hormonen die betrokken zijn bij seksueel verlangen en opwinding. Een gezonde darmflora kan bijdragen aan een evenwichtige hormoonhuishouding, wat op zijn beurt van invloed kan zijn op seksueel functioneren.
 3. Psychologisch welzijn: Een gezonde darmflora en spijsvertering kunnen bijdragen aan een positieve gemoedstoestand en verminderde stress, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een gezond seksueel functioneren. Stress en angst kunnen een negatieve invloed hebben op het libido en seksueel functioneren.

Hoewel er een verband kan zijn tussen darmgezondheid en seksueel welzijn, is het belangrijk om te onthouden dat seksualiteit en gezondheid complexe onderwerpen zijn die door meerdere factoren worden beïnvloed.

De beste supplementen voor je darmen

Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde darmflora en darmgezondheid. Hier zijn enkele van de beste supplementen voor je darmen:

 1. Probiotica: Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor de darmflora. Ze kunnen helpen om een gezonde balans van darmbacteriën te behouden en spijsverteringsproblemen te verminderen.
 2. Vezelsupplementen: Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het bevorderen van regelmatige stoelgang. Vezelsupplementen kunnen worden gebruikt om de dagelijkse vezelinname aan te vullen, vooral als je moeite hebt om voldoende vezelrijk voedsel in je dieet op te nemen.
 3. L-Glutamine: L-Glutamine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de darmgezondheid. Het kan helpen bij het herstellen van de darmwand en het verminderen van ontstekingen in de darmen.
 4. Visolie: Visolie bevat omega-3-vetzuren die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en gunstig kunnen zijn voor de darmgezondheid.
 5. Curcumine: Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.