Indonesische oplichters hergebruikten Covid wattenstaafje bij passagiers

Tot 10.000 vliegtuigpassagiers werden getest op het coronavirus met hergebruikte neusswabs in een zwendel die de daders duizenden dollars opleverde, aldus de Indonesische politie. Vijf werknemers van het grote Indonesische farmaceutische bedrijf Kimia Farma werden op 27 april gearresteerd omdat zij op de internationale luchthaven Kualanamu in Medan in Noord-Sumatra, kits met snelle antigeen-wattenstaafjes zouden hebben gewassen en herverpakt om ze vervolgens bij passagiers te hergebruiken. Indonesië eist dat alle passagiers een negatieve coronavirustest kunnen voorleggen voordat zij aan boord van een binnenlandse vlucht gaan. Volgens de politie was de zwendel al ongeveer vier maanden aan de gang.

De woordvoerder van de politie van Noord-Sumatra, zei dat de autoriteiten nog aan het onderzoeken waren hoeveel mensen het slachtoffer zijn geworden van de hergebruikte wattenstaafjes.
“Ze begonnen hun misdaad op 17 december 2020. Als ze elke dag 50 tot 100 klanten hebben gehad, wordt het aantal slachtoffers geschat op ongeveer 10.000,” zei hij.

De verdachten worden beschuldigd van misdrijven op grond van de Indonesische gezondheidswet, waarop bij veroordeling een maximum gevangenisstraf van 10 jaar staat en op grond van de Indonesische wet inzake consumentenbescherming staat een maximum gevangenisstraf van vijf jaar.
Onder de gearresteerden is de bedrijfsmanager van Kimia Farma in Medan. De politie zei dat elke verdachte een andere rol speelde bij de zwendel, van het wassen van de gebruikte wattenstaafjes tot het opnieuw verpakken van de kit en het leveren van de monsters aan het laboratorium.
De politie vond gerecyclede wattenstaafjes, gerecyclede verpakkingen en 149 miljoen rupiah ($10.000) in contanten tijdens de inval die de vijf verdachten opleverde. Passagiers betaalden 200.000 rupiah ($14) voor elk wattenstaafje.

Volgens de South China Morning Post zijn twee advocaten die de afgelopen maanden herhaaldelijk via de luchthaven van Medan hebben gevlogen, van plan een collectieve civiele procedure tegen het bedrijf te beginnen voor een schadevergoeding van 1 miljard rupiah ($69.000) voor elke getroffen passagier.
De Indonesische minister van staatsbedrijven, Erick Thohir, zei vorige week in een Twitter-post dat de betrokkenen “zeer streng gestraft” moeten worden.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − twaalf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.