In welke mate helpen de vaccinaties? Een blik op de Engelse gegevens

Ik werd andermaal aangespoord om wat onderzoekswerk te doen naar aanleiding van een wat merkwaardige uitlating van onze Minister President, Jan Jambon, die op 20 augustus op Terzake beweerde dat 91% van de mensen die nu voor COVID in het ziekenhuis zijn opgenomen, niet-gevaccineerden zijn. Ook op de radio was deze bewering te horen. De onderliggende boodschap daarvan is duidelijk: laat je vaccineren, want anders eindig je in het ziekenhuis. Dat percentage van 91% leek mij echter in sterke tegenspraak met wat ik elders, vooral bij alternatieve bronnen had gelezen.
Zelfs sommige reguliere media geven een heel ander beeld, vermits het Nieuwsblad twee dagen ervoor een artikel had gepubliceerd met als titel: “Derde van covid-patiënten die in ziekenhuis belanden, is volledig gevaccineerd: Rusthuisbewoners blijven kwetsbare groep”. En ook De Morgen vroeg zich in de laatste week-end editie af “of we dan niet beter met het virus zouden leren leven”. Bij sommigen begint het te dagen …


Ik weet niet op welke bronnen of experten-adviezen onze Minister President zich baseert om de situatie in ziekenhuizen te beschrijven. Misschien gaat het alleen om Vlaanderen en hebben we hier een heel bijzondere toestand, die compleet afwijkt van wat zich elders in de wereld afspeelt?

Objectieve informatie over het verband tussen vaccinatie en ziekenhuisopnames of sterfgevallen is alleszins niet zo gemakkelijk te vinden. Op de website van Sciensano of FAGG heb ik nog nooit iets relevants gevonden hierover. Maar de propaganda dat de experimentele vaccins nodig en behulpzaam zouden zijn horen we natuurlijk alom.
Gelukkig is er bij de Britse overheid wel informatie te vinden. Ik heb er hun vier laatste rapporten op nagekeken en heb de informatie die daar te rapen valt opgenomen in een eenvoudige excel-tabel, die je in bijlage kan terugvinden.

Wat leren we daaruit?
In de eerste plaats dat de delta-variant nu quasi de totaliteit van de huidige zogenaamde ‘besmettingen’ uitmaakt. De Britten, of liever de Engelsen, (want deze cijfers zijn beperkt tot Engeland), hebben stalen onderzocht van meer dan 600.000 Covid-gevallen. Daarvan hebben er 5.548 aanleiding gegeven tot een sterfgeval.(Table 3)
Tussen 1 februari en 15 augustus waren er 150.000 gevallen van het Alpha-type. In diezelfde periode werden er 386.735 gevallen van de Delta-variant geregistreerd. Heel interessant om vast te stellen is het percentage van de sterfgevallen. Dat bedraagt 1,1 voor de alpha-variant, maar slechts 0,2 (0,3 recentelijk) voor de delta-variant. Je hoort van alle kanten dat die delta-variant zeer besmettelijk zou zijn, maar je hoort bijna nooit dat hij vier of vijf maal minder dodelijk is dan de alpha-variant.(Table 4).

De meest belangwekkende informatie is echter te vinden in Table 5 die een verband legt tussen de vaccinatiestatus van de betrokkenen en vier relevante categorieën: ‘besmettingen’, spoedconsultaties, hospitalisaties en sterfgevallen. Deze tabel 5 betreft enkel de delta-variant, die zoals gesteld praktisch het geheel uitmaakt van de recente ‘besmettingen’ in Engeland.
Van het cumulatief totaal van 386.735 ‘besmettingen’ hebben er 89.957 betrekking op patiënten die reeds één dosis hebben ontvangen, 73.373 op patiënten die volledig zijn gevaccineerd en 183.133 op ongevaccineerden.Voor 40.273 gevallen heeft men geen link kunnen leggen met de vaccinatiestatus.

Merk twee dingen op: het aandeel van de niet-gevaccineerden in het totaal bedraagt nog steeds iets meer dan het gecombineerde aandeel van de half en volledig gevaccineerden (183.000 tegen 163.000). Dit gegeven verleent dus nog enige steun aan het officiële discours dat vaccins ‘helpen’. Maar ten tweede toch ook: het aandeel van de niet-gevaccineerden op het totaal daalt van 58 naar 47%. Het hulp-verhaal gaat dus minder en minder op.

Men kan dezelfde vaststelling maken voor de spoedhulp-bezoeken en ziekenhuisopnames: het aandeel van de niet-gevaccineerden is groter dan dat van de gevaccineerden, maar dat aandeel is zichtbaar tanende.
De Engelse percentages voor ziekenhuisopnames van niet-gevaccineerden (62% op 21 juni en 55% op 15 augustus liggen alleszins mijlenver van de 92% van Jambon. Ik denk eerlijk gezegd dat de journalisten van het Nieuwsblad veel beter geïnformeerd zijn dan onze Minister President. In Engeland is het aandeel van de zogenaamd volledig ‘beschermde’ patiënten de laatste paar weken gestegen van 16 naar 30 procent.

Het meest opvallend zijn echter de Engelse COVID-sterftecijfers. Die geven aan dat 57% van de huidige slachtoffers volledig gevaccineerde patiënten zijn. De niet-gevaccineerden die nochtans de meerderheid uitmaken van besmettingen, spoedhulp-bezoeken en ziekenhuisopnames maken slechts 33% uit van de COVID-sterftecijfers.
Dat zou toch allemaal moeten aanzetten tot enige terughoudendheid inzake vaccinatie-drang en -dwang.

Let wel: we hebben het hier louter en alleen over de doeltreffendheid van de ‘vaccinaties’, niet over hun (on-)veiligheid. Ik neem me voor om de eerstvolgende dagen de cijfers inzake bijwerkingen te actualiseren, want al wat ik in recente weken lees op dat vlak is zeer verontrustend.

K.P.

Tabel

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “In welke mate helpen de vaccinaties? Een blik op de Engelse gegevens

  • 2 september 2021 om 14:13
    Permalink

    Hallo,

    Diep verborgen kan je wel iets vinden in de Sciensano rapporten. In de wekelijkse bulletins staat een hoofdstukje doorbraak infecties. Ze berekenen net als Janbon alleen het totaal sinds 15 februari, maar er staan ook een paar cijfers die slaan op volledig gevaccineerden. Die moeten dan vergeleken worden met die van een week eerder om iets te weten te komen over het percentage gevaccineerden die positief testen of zelfs in het ziekenhuis komen. Ik kom dan op een 20 tot 25 % uit van volledig gevaccineerden, voor de laatste 3 rapporten. Die ervoor (6 augustus) geeft plotseling hogere getallen voor gehospitaliseerden dan 13 augustus. Dus de betrouwbaarheid ervan betwijfel ik zeer sterk.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.