Hydroxychloroquine (HCQ) weldegelijk werkzaam tegen Covid-19

🕒 Leestijd: < 1 minuut

Een recente wetenschappelijke publicatie (1) uit België toont aan dat hydroxychloroquine (HCQ) werkzaam is tegen Covid-19. De studie vergeleek het verloop van Covid-19 in 352 patiënten die in het ziekenhuis behandeld werden met HCQ met of zonder het antibioticum azithromycine, met 3533 gematchte controlepatiënten die de gebruikelijke ziekenhuisbehandeling in België kregen.

De uitkomst van het onderzoek was, dat de met HCQ met of zonder azithromycine behandelde patiënten na 28 dagen een 57% lagere sterftekans hadden dan de controlepatiënten in een analyse die ook rekening hield met ernst van de ziekte en onderliggende aandoeningen. Het verschil in overleving was zichtbaar in alle leeftijdscategorieën (figuur).

Verband tussen patiëntengroepen behandeld met HCQ (grijs) versus geen HCQ (zwart) en sterfte (% Dead), status na 28 dagen, van verschillende leeftijd in jaren (Age subgroup).

De behandeling met HCQ en azithromycin is weldegelijk veilig. Het is interessant te beseffen dat HCQ in een kwaad daglicht werd gesteld op grond van een vervalste studie in de Lancet, en artsen die het middel voorschreven aan Covid-19-patiënten werden vervolgd door inspecties en toezichthouders en van kwakzalverij beticht. Deze studie (2) is later teruggetrokken, maar veel studies naar de werking van HCQ waren hierdoor intussen gestopt. De Belgische studie was hierop een uitzondering.

Nog steeds rechtvaardigen vele politici het vervolgen van huisartsen in de coronatijd onder het mom van “beschermen tegen kwakzalverij”.

AVV is een voorstander van een kritische evaluatie van het beleid van de overheden en de rol van toezichthouders tijdens de coronacrisis.

Bron

ref 1

ref 2

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 + zestien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.