Horeca in Spanje al langer open, maar stijgen de besmettingen?

In de meeste Spaanse regio’s is de horeca intussen weer geopend. Het heeft opvallend niet geleid tot een opmerkelijke toename van besmettingen. “Volle terrassen zullen niet meer uit straatbeeld verdwijnen.”

In Spanje wordt er weer volop genoten van tapas en sangria. Tussen één en vier uur ’s middags loopt het straatbeeld vol met eters voor de lunch. Drie gangen, water en wijn. Corona bestaat er precies niet meer. Sommige uitbaters zijn net een maand open, anderen al een half jaar. Spanjaarden genieten van een uitgebreide lunch, omdat de horeca ’s avonds nog niet open is.

Versoepelingen

Hoe zit het juist met de maatregelen? In Spanje mag elke autonome regio zijn eigen beleid bepalen. Reizen tussen de regio’s is ook verboden. Zo zie je ook of de maatregelen daadwerkelijk werken of niet. De besmettingen in regio Valencia zijn opmerkelijk laag: 40 besmettingen per dag in de laatste twee weken. Het gemiddelde in heel Spanje is 229.

Horeca

Heeft de horeca invloed gehad op de besmettingen? In Valencia mochten de terrassen pas begin maart open. De heropening heeft niet tot een opmerkelijke stijging van de coronagevallen geleid.

In Madrid mocht de horeca zowel binnen als buiten open blijven. Daar zie je wel een stijging van de coronagevallen. De terrassen werden niet gebruikt in de winter, waardoor alle bars en restaurants volliepen met mensen.

De gulden middenweg? Catalonië. Daar mochten bars en restaurants, om te beginnen de terrassen en het interieur op 30 procent van de capaciteit, eind november weer de deuren openen. De besmettingen zijn vrij stabiel, 249 per 100.000 inwoners.

Ondanks de verschillen, lijkt de heropening van de horeca geen vierde golf teweeg te brengen. Op 9 mei stopt de noodtoestand, en zal er ook geen avondklok meer zijn. De volle terrasjes? Die zullen ook blijven.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.