Hoogleraar em. Pierre Capel: Hoe beïnvloeden emoties onze immuniteit in tijden van corona?

🕒 Leestijd: 3 minuten

Marlies Dekkers in gesprek met hoogleraar em. experimentele immunologie Pierre Capel over relatie tussen onze emoties en onze immuniteit. Wat doet de paniek rondom corona met ons immuunsysteem? “Het belangrijkste punt is dat we de angst bestrijden.”

Capel heeft veertig jaar ervaring in het onderzoek op het gebied van immunologie. Recentelijk schreef hij het boek ‘Het emotionele DNA’. Hij benadrukt in dit gesprek dat virussen in principe niets vreemds zijn: “Het zijn de emailtjes, appjes en smsjes van de natuur. Het zijn kleine deeltjes genetische informatie op RNA of DNA […] en daarmee kunnen genetische functies van het ene organisme naar het andere gaan”. Het kan zichzelf niet vermenigvuldigen, en in die zin leeft het ook niet, maar het vermenigvuldigt in de cel van een levend wezen.

Dit gebeurt nu op grote schaal met Covid-19. Wat is dit precies voor virus? Capel: “Het bindt aan een eiwit op een cel, ACE 2 [..] Dat is een heel belangrijk eiwit dat van alles en nog wat reguleert.” Eigenlijk is het virus als heel oud. In de dierenwereld is het dusdanig gemuteerd dat het heel goed kan aanhechten aan weefselcellen en vervolgens dupliceren. Dit vindt het gemakkelijkst plaats in de luchtwegen en longen. “Het kan verder het lichaam in gaan, maar omdat het daar naar binnen komt hecht het daar aan.”

De vraag is wat we nu het beste kunnen doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Capel brengt naar voren dat mensen niet enkel rationele, maar vooral emotionele wezens zijn. “Er zijn wel rationele beslissingen, maar de mens luistert en praat vanuit zijn emotie.” Dat is relevant, omdat we nu massaal worden geconfronteerd met het onbekende. En het onbekende, zo laat Capel zien, roept sterke emoties van angst op. “Het belangrijkste is dat we de angst bestrijden.”

Daarom zijn de getroffen maatregelen volgens hem een goede zaak. Ondanks dat verreweg het grootste deel van de patiënten op de ic het niet redt, geeft onze aanpak een gevoel van compassie. Maar Capel benadrukt wel dat de enige oplossing is dat we er uiteindelijk doorheen gaan. “We moeten toch de immuniteit opbouwen.” Wat in dat verband volgens Capel van belang is? Het bieden van zekerheid, zodat de angst afneemt. Vandaar dat hij pleit voor een duidelijke einddatum van de maatregelen en zoveel mogelijk testen.

Maar het gaat volgens Capel nog verder. Emoties die wij ervaren hebben een grote invloed op het functioneren van ons immuunsysteem. Angst, stress en eenzaamheid kunnen ons kwetsbaarder maken. “In deze tijd waarin we het immuunsysteem heel hard nodig hebben, kan bijvoorbeeld eenzaamheid wel eens een heel negatief effect hebben op het verloop van een hoop ziektes.” Vandaar dat Capel in deze coronacrisis betoogt: “Het is belangrijk om je emotionaliteit en je geestelijke gezondheid te behouden.”

0:36 Introductie
1:35 Wat voor virus is Covid-19?
9:13 Waarom slaat het vooral toe op de longen?
10:01 Hoe kijk jij aan tegen de manier om het virus te bestrijden, de lock-down? “Het belangrijkste punt is dat we de angst bestrijden.”
14:00 Enkele plaatjes om te illustreren: het onbekende leidt tot onzekerheid en angst
20:27 Vergelijking tussen het gevaar van coronabesmetting en de verkoop van sigaretten
23:19 “De enige echte oplossing is dat we hier doorheen gaan”
24:14 Wat is nu heel belangrijk? Een toestand van zekerheid.
27:40 Wat doen angst en stress met het immuunsysteem?
31:51 Bouwen landen die minder maatregelen nemen sneller immuniteit op?
34:13 Wat kunnen we zelf het beste doen om weerbaarder te worden en ons zo veiliger te voelen?
36:40 Jij hebt ook onderzoek gedaan naar yoga en mediteren, wat is daar de invloed van?

Voor de Ommekeer TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. Het is onderdeel van platform Voor de Ommekeer, dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.

Voor de Ommekeer TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, centrum Ethos en FreedomLab.

Volg ons!

Website: https://www.voordeommekeer.nl

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)