Hoe de geschiedenis van scheurbuik ons iets kan leren (maar we het nog altijd niet geleerd hebben).

🕒 Leestijd: 4 minuten
Jens Patteeuw
Creatief filosoof

Jens Patteeuw is een bezorgde burger en begenadigd muzikant. Zijn opiniestukken hebben een scherpe kijk op de werkelijkheid.

We maken nog altijd dezelfde fout als in het verleden. De historie rond scheurbuik toont aan dat de medische consensus zeer lang vasthoudt aan methodes die niet werken, en niet naar andere (natuurlijke) oplossingen wil zoeken. Dit was vroeger het geval, maar nu nog. Denken we maar aan de vaccins die nu als absolute en enige redding voorgesteld worden. De kennis gaat wel vooruit, maar het psychologische mechanisme bij de mens die ervoor zorgt om blind de heersende consensus van het moment te volgen, blijft dezelfde. Bovendien moeten we ons op elk moment ook bewust zijn dat onze kennis altijd in evolutie is en we fout kunnen zitten.

Scheurbuik was een zieke die ontdekkingsreizigers, vooral zeelieden, teisterde die lang onderweg waren, de meesten op een boot. De symptomen ontwikkelden zich eerst als moeheid maar werden gaandeweg erger, van bloedend tandvlees, tot emotionele veranderingen, open wonden, en uiteindelijk interne bloedingen met de dood tot gevolg. Scheurbuik was verantwoordelijk voor enorm veel doden tijdens deze reizen. Het “brak soms ook uit” tijdens de winter op het platteland.
Men had al tijdens ontdekkingsreizen in 1500 ontdekt dat scheurbuik te genezen was door citrus vruchten te eten. Men genas zeer snel. Vandaag de dag weten we dat scheurbuik veroorzaakt wordt door langdurig vitamine C tekort. Citrus vruchten bevatten vitamine C. Een simpele natuurlijke remedie, het dieet veranderen. Naast citrus vruchten is er ook ander voedsel dat vitamine C bevat.
Maar de geneeskundigen van die tijd wilden niet luisteren. Het heeft werkelijk eeuwen geduurd tot er een plan werd opgesteld om zeelieden te voorzien van voedsel waarvan het bewezen was dat mensen van scheurbuik genazen.

Ik citeer:
“Hoewel sinds de eerste ontdekkingsreizen duidelijk was dat het eten van citrusvruchten de ziekte binnen enkele dagen deed verdwijnen bleven de geneeskundigen eeuwenlang zoeken naar andere remedies. De geneeskundige en hoogleraar Herman Boerhaave beschreef rond 1700 de ziekte als een probleem van de bloedcirculatie, veroorzaakt door vochtig en koud weer en een tekort aan beweging. Door zijn groot gezag in de Europese geneeskundige wereld bleef deze opvatting nog lang opgeld doen.” (Wikipedia)

Zelfs na een studie van Britse marinearts James Lind in 1747 in de UK , waarbij het nog eens zwart op wit bewezen werd dat citrus vruchten scheurbuik genazen, duurde het nog tot in 1795 (50 jaar!) vooraleer men in de Royal Navy een dieet voorzag die scheurbuik elimineerde, omdat de huidige wetenschappers van die tijd vasthielden aan hun rigide overtuigingen. Ook omdat Lind zelf net zoals zijn collega’s de overtuiging had dat scheurbuik andere en diverse oorzaken had. Het bewijs was er zwart op wit, maar men bleef vasthouden aan de heersende consensus. Doet mij denken aan de studies die zeggen dat vaccins nadelige effecten hebben maar waar er ook niets mee gedaan wordt.
De gevolgen van het rigide consensus denken van de wetenschappers heeft tot ontelbare doden geleid die voorkomen hadden kunnen worden. Opmerkelijk is zelfs dat in de 18 de eeuw, toen georganiseerde wetenschap zijn intrede deed, het zelfs nog erger werd dan in de middeleeuwen, waar citrus vruchten wel nog af en toe gebruikt werden!

De wetenschappers van de 18 de eeuw wilden niet van een simpele natuurlijke geneeswijze weten, met desastreuze gevolgen:
“During the 18th century, disease killed more British sailors than wartime enemy action. It was mainly by scurvy that George Anson, in his celebrated voyage of 1740–1744, lost nearly two-thirds of his crew (1,300 out of 2,000) within the first 10 months of the voyage. The Royal Navy enlisted 184,899 sailors during the Seven Years’ War; 133,708 of these were “missing” or died from disease, and scurvy was the leading cause.” (Wikipedia)

Men moest een hoge prijs betalen voor de consensus mentaliteit. Zullen we in de toekomst ook naar onze tijd terugkijken en spreken over de vaccin folie de 20ste en 21ste eeuw, meer bepaalde in de jaren 20 van de 21ste eeuw waarbij de vaccin gekte mondiale proporties aannam?

In alle tijden, heden en verleden, gaat men ervan uit dat de huidige wetenschappelijke consensus betrouwbaar is. Getuige daarvan het blinde vertrouwen van een groot deel van de bevolking in de vaccins en de huidige virologie. Wat men vergeet is dat kennis altijd in evolutie is. Vandaag de dag worden wetenschappers die bijvoorbeeld zeggen dat virussen exosomen zijn beschouwd als outcasts. Maar in de toekomst zullen hun opvattingen brede kennis zijn. Sceptische wetenschappers zijn diegene die altijd zeggen dat er voortschrijdend inzicht is in de wetenschap, maar zijn dan blind om in te zien dat onze huidige kennis ook niet volledig of zelfs fout kan zijn.

Laat mij duidelijk zijn: ik ben niet tegen wetenschap. Ik ben tegen consensus denken waar een groot deel van de mainstream wetenschappers aan ten prooi vallen.
De genezing van scheurbuik was simpel: een natuurlijke remedie, het dieet veranderen. Iets dat vandaag de dag ook zou moeten bekeken worden. Volgens veel holistische onderzoekers is voeding en de omgeving van primordiaal belang. Maar mensen in ziekenhuizen krijgen veelal nog altijd lage kwaliteit niet biologisch voedsel voorgeschoteld. Veel voedsel bevatten gifstoffen van pesticiden die zich opstapelen in het lichaam met detoxreactie tot gevolg. Een ziekte kan een detoxreactie zijn. Hierbij zeg ik niet dat voeding de oplossing is voor alles. Maar het geeft, op zijn minst, de basis voor een goede genezing.

De consensus mentaliteit is een zelf organiserend fenomeen in een groep mensen. Maar erger nog is dat deze consensus mentaliteit misbruikt wordt, door een manipulerende kracht die kost wat kost mensen wil vaccineren en indoctrineren via opgeblazen angst propaganda en modellen. Natuurlijke remedies worden op hoongelach onthaalt en chemische middeltjes blijven de eerste keuze. Erger nog, men wil natuurlijke remedies aan banden leggen. Bill Gates wil zelfs de zon verduisteren met een nieuwe startup! De zon die zo belangrijk is voor onze vitamine D. Dit is een uiting van deze manipulerende krachten die alles artificieel en synthetisch wil maken.

Gaan we lessen trekken uit het verleden of gaan we doorgaan totdat de gevolgen niet te overzien zijn? Ik denk dat op lange termijn de mensen die de vaccins niet gaan nemen de gezondste zullen zijn.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 − twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.