Het Pfizer rapport: 42.086 meldingen op amper 3 maanden tijd

🕒 Leestijd: 2 minuten

Onlangs kregen we inzage in een vertrouwelijk rapport van Pfizer over de bijwerkingen van het Pfizer/BioNtech vaccin tegen Covid-19. Dit rapport en gelijkaardige zullen op basis van een gerechtelijk bevel een ruimere verspreiding kennen dan wellicht de bedoeling was.

Het Pfizer rapport

Het rapport dateert van 30 april 2021 en brengt verslag uit over de eerste maanden van het gebruik van het Pfizer vaccin, met name over de bijwerkingen die werden gemeld tot en met 28 februari 2021. Het rapport is gericht aan de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten, in uitvoering van de voorlopige markt-autorisatie die werd toegekend.

Wat staat er in het rapport?

Het rapport geeft heel wat factuele informatie over het aantal ontvangen meldingen en over de aard van de nevenwerkingen. In totaal kwamen er in die vrij korte periode van december 2020 tot februari 2021 liefst 42.086 meldingen binnen. Drie vierden daarvan hadden betrekking op vrouwelijke slachtoffers. De gemiddelde leeftijd was 51 jaar.

De nationale en internationale gezondheidsautoriteiten gebruiken in hun verslaggeving een nogal technische classificatie, die het voor de lezer wat moeilijk maakt om de juiste draagwijdte van de cijfers in te schatten.

Hierboven kunnen we lezen dat de uitkomst van de gemelde 42.086 gevallen van vaccinatieschade worden verdeeld over vijf rubrieken. Ongeveer de helft van de slachtoffers geneest.  Wat er uiteindelijk met de andere helft gebeurt blijft grotendeels in het ongewisse.

In 520 gevallen was er een ‘herstel’ met ‘sequelae’, dus met restgevolgen, die blijvend zijn (een handicap wellicht). Hoe ernstig deze categorie is, blijft een vraagteken.

In 1.223 gevallen is de uitkomst fataal. Sterfgevallen dus. Die twee gevallen (herstel met sequelae en fatale uitkomst) zijn begrijpelijk.

Maar wat is er gebeurd of gebeurt er met de 11.361 slachtoffers, die niet hersteld waren op het moment dat de melding werd gedaan? En wat is het verschil met de categorie ‘ongekende uitkomst’? Deze twee vage categorieën vertegenwoordigen wel de helft van het aantal meldingen. Hoeveel patiënten van deze groep (11.361 + 9.400 = 20.761) schiet er uiteindelijk het leven bij in? 10%, 50%, 90%? We weten het niet.

Aard van de gemelde vaccinatieschade

Het rapport verschaft vrij gededailleerde informatie over de aard van de gemelde bijwerkingen. We krijgen een lijst van de aard van de vaccinatieschade op basis van de zgn. “System Organ Classes (SOC)”. Per melding kunnen er meer dan één bijwerking geregistreerd worden. Hieronder vindt men een overzicht van de bijwerkingen die meer dan 2% uitmaken van de totale gegevensbank van 158.893 geregistreerde bijwerkingen.

  1. Algemene aandoeningen en reacties in de zone van injectie 51.335
  2. Aandoeningen van het zenuwstelsel 25.957
  3. Aandoeningen van het spier- en beenderstelsel en de bindweefsels 17.283
  4. Gastro-intestinale aandoeningen 14.096
  5. Aandoeningen van de huid en de onderhuid   8.476
  6. Ademhalingsstoornissen en aandoeningen van de thorax   4.610
  7. Infecties en infesteringen   4.610
  8. Verwondingen, vergiftigingen en procedurale complicaties   5.590
  9. Onderzoekingen   3.693

Subtotaal van de meest frequente aandoeningen: 149.888

Overzicht van de gerapporteerde stoornissen en symptomen 

In een tweede tabel van het rapport vindt men een meer gedetailleerd overzicht van de stoornissen en symptomen.

Lees hier het volledige rapport

Met dank aan K.P.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.