Het Corona-verhaal, een stand van zaken op 28 augustus 2021

We leven nu al bijna anderhalf jaar in de ban van de ‘Corona-crisis’. En je kan ‘ban’ heel letterlijk nemen, want enkele zaken en vrijheden die twee jaar geleden vanzelfsprekend waren, zijn vandaag nog steeds niet toegestaan. Sommige van die maatregelen zijn zeer hinderlijk, zoals de testverplichtingen voor toegang tot evenementen en internationaal reizen evenals de maskerplicht op publieke plaatsen.

Maar, laat ons optimistisch zijn. Volgende week treden de nieuwe versoepelingen in voege. Eureka!
We zijn er bijna. Dat denken de meeste mensen toch. Maar ís dat ook zo?

Ik wil in deze Nota – als leek en als burger – een stand van zaken geven over Corona en meer bepaald over de mate waarin de aanpak van deze crisis al dan niet succesvol lijkt te zijn. Ik zal dat doen, niet zozeer aan de hand van opinies of meningen (want die krijgen we al meer dan genoeg), maar vooral aan de hand van objectieve gegevens en cijfers. Met andere woorden vanuit het perspectief dat onze gezondheidscollega’s zo graag omschrijven als ‘evidence-based-medicine’.
Mijn focus zal vooral gericht zijn op de vaccinatie-inspanningen want dat is toch het centrale sluitstuk van de aanpak die overal ter wereld wordt toegepast.

Vaccinaties tegen COVID
Helpen ze? Een delicate vraag, die de dag van vandaag nog amper mag worden gesteld. Vaccintwijfel is door de Wereldgezondheidsorganisatie immers uitgeroepen tot één van de tien grootste gezondheidsproblemen van de wereld. En in de Verenigde Staten wordt het betwijfelen van de vaccinaties nu al gelijkgeschakeld met terreurdreiging. Berichten en informatieve video’s die ingaan tegen het officiële beleid worden van de sociale media gebannen. Nogmaals de ‘ban’.
Laten we, ondanks die druk, toch de moed en eerlijkheid opbrengen om de zaak eens nader te bekijken, op basis van feitelijke gegevens.


DEEL 1: Enkele cijfers en grafieken over besmettingen en sterfgevallen

Ik heb een tabel opgesteld, met daarin de gegevens die, naar mijn bescheiden mening toch, relevant zijn voor een goed begrip van de mate waarin de doelstelling van de wereldwijde vaccinatie-campagne succesvol is (geweest). De bedoeling daarvan was (is) toch om de epidemie te bestrijden?

Dus om de verspreiding van het virus tegen te gaan en de besmettingen te verminderen? Is dat gelukt?
Ik heb de website van Worldometers geraadpleegd en een vergelijking gemaakt tussen de laatst beschikbare cijfers van dit jaar, meestal is dat 25 augustus, en de besmettingscijfers van een jaar geleden, toen er nog geen enkel vaccin beschikbaar was. Zie het resultaat in de bijgevoegde tabel.

K.P.

Lees verder

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Het Corona-verhaal, een stand van zaken op 28 augustus 2021

 • 4 september 2021 om 10:20
  Permalink

  WoW !! Dank u wel !! Ik wist al heel wat … maar deze cijfers doen huiveren !!
  Waar is de wereld mee bezig ????
  Hoe beschermen we onze kinderen ????
  Waarom lopen de meeste mensen hierin ?? Ah ja, uit angst natuurlijk !
  Wanneer wordt de wereld wakker ?? Wanneer komt er grote opstand ?
  😢😢😢😢

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.