Herpesinfectie mogelijk gekoppeld aan COVID-19 vaccins.

Experten onthulden dat herpesinfecties een bijwerking kunnen zijn van COVID-19 vaccinaties. In een nieuwe studie identificeerden Israëlische wetenschappers zes gevallen van patiënten die huiduitslag ontwikkelden die bekend staat als herpes zoster – of gordelroos – na ontvangst van het Pfizervaccin,  volgens een studie in het tijdschrift Rheumatology .

Herpes zoster begint als een kleine jeukende huiduitslag, die mits onbehandeld, zenuwbeschadiging en pijn kan veroorzaken. Het kan een langdurig branderig gevoel op de huid geven, zelfs nadat de uitslag is verdwenen.

Onderzoekers van het Sourasky Medical Center in Tel Aviv en het Carmel Medical Center in Haifa, ontdekten dat mensen met auto inflammatoire reumatische aandoeningen een hoger risico lopen om de herpesinfectie te ontwikkelen.

Van de 491 patiënten ondervonden zes mensen of 1,2 procent de infectie. De zes patiënten hebben allemaal milde gevallen van auto inflammatoire reumatische aandoeningen en waren jong, hoewel de infectie normaal gezien meer voorkomt bij mensen ouder dan 50 jaar. “Daarom hebben we erover gerapporteerd”, zei de hoofdauteur Dr. Victoria Furer.

Vijf van hen ontwikkelden herpes zoster na de eerste dosis en de zesde kreeg het na de tweede toediening. Maar het is echter steeds onduidelijk of het vaccin de gevallen van herpes zoster heeft veroorzaakt.

“We kunnen op dit moment niet zeker zeggen dat het vaccin de oorzaak is”, zei Furer. “We kunnen wel al zeggen dat het bij sommige patiënten een trigger kan zijn.”

Furer zei dat verder onderzoek nodig is en het een implicatie zou kunnen zijn dat patiënten met auto inflammatoire reumatische aandoeningen worden aangemoedigd om zich eerst tegen herpes zoster te laten vaccineren, voordat ze hun COVID-19-injectie krijgen.

Lees het volledig verhaal hier.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.