HARVARD MEDICAL: mRNA-shots veranderen uw cellen letterlijk in SARS CoV-2 SPIKE PROTËINE fabriekjes

HARVARD MEDICAL: mRNA-shots veranderen uw cellen letterlijk in SARS CoV-2 SPIKE PROTËINE fabriekjes! Factcheck dit: “mRNA menselijke cellen binnendringt en hen instrueert om het” spike “-eiwit te produceren dat wordt aangetroffen op het oppervlak van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt.” Tussen haakjes.

Het volledig automatisch vertaalde artikel voor onze lezers (origineel hier onder):

https://www.health.harvard.edu/coronavirus-and-covid-19/covid-19-vaccines

Covid-19-vaccins

Wat u moet weten voordat u wordt ingeënt

Bijgewerkt: 15 april 2021

De FDA heeft drie COVID-19-vaccins goedgekeurd (het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin is tijdelijk opgeschort). Naarmate meer mensen hun vaccins krijgen, zullen we leren hoe lang de bescherming duurt. En we zullen antwoorden krijgen op belangrijke vragen, waaronder of vaccinaties het risico op besmetting van anderen verminderen. Hoewel we het maskeren en fysiek distantiëren nog niet kunnen laten liggen, bieden de vaccins hoop dat een einde aan deze pandemie in zicht is.

Bezoek ons Coronavirus Resource Center voor meer informatie over coronavirus en COVID-19.

Welke vaccins heeft de FDA geautoriseerd voor COVID-19?

Op 11 december 2020 heeft de FDA een vergunning voor noodgebruik (EUA) verleend aan een mRNA COVID-19-vaccin ontwikkeld door Pfizer en BioNTech. Een week later verleende de FDA EUA aan een mRNA COVID-19-vaccin ontwikkeld door Moderna. Op 13 april 2021 adviseerden de FDA en de CDC het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin te onderbreken terwijl ze rapporten onderzoeken van een uiterst zeldzaam maar ernstig type bloedstolsel dat optreedt na vaccinatie. Het Johnson & Johnson-vaccin was eind februari 2021 EUA verleend door de FDA.

Hoe lang duurt de bescherming tegen de COVID-19-vaccins?

Zowel de Pfizer / BioNTech- als de Moderna-mRNA-vaccins beschermen gedurende ten minste zes maanden tegen COVID-19. Dit vertegenwoordigt de minimale beschermingsperiode; pas met de tijd zullen we leren hoeveel langer de bescherming duurt. (Het Johnson & Johnson-vaccin is niet lang genoeg beschikbaar om zes maanden aan gegevens te verzamelen.)

In een persbericht kondigde Pfizer / BioNTech aan dat hun vaccin 91,3% effectief is in het voorkomen van COVID-19 tot zes maanden na de tweede dosis van het twee-doses regime. Het bleek ook 95,3% tot 100% effectief te zijn bij het voorkomen van ernstige ziekten (het aantal varieerde enigszins afhankelijk van de definitie van “ernstige ziekte” die in de analyse werd gebruikt). Deze resultaten waren afkomstig van een tussentijdse analyse van de fase 3 klinische studie van Pfizer / BioNTech.

Uit de resultaten van het Moderna-vaccin, gepubliceerd in NEJM , bleek dat antilichamen die door het lichaam als reactie op het vaccin werden aangemaakt, zes maanden na de tweede dosis van het twee-doses-regime op hoge niveaus bleven bestaan.

Waarom hebben de FDA en CDC aanbevolen het gebruik van het Johnson & Johnson COVID-19-vaccin te onderbreken?

Op 13 april 2021 hebben de FDA en de CDC gezamenlijk aanbevolen het gebruik van het Johnson & Johnson COVID-19-vaccin te onderbreken totdat de agentschappen de gevallen van een zeldzaam maar ernstig type bloedstolsel kunnen beoordelen die werden gemeld bij zes vrouwen die het Johnson & Johnson & Johnson-vaccin kregen. Johnson-vaccin. De Adviescommissie voor immunisatiepraktijken (ACIP) van de CDC en de FDA zullen deze week bijeenkomen om het bewijsmateriaal te beoordelen.

Sinds de FDA eind februari toestemming voor gebruik in noodgevallen (EUA) voor het Johnson & Johnson-vaccin heeft verleend, zijn er meer dan 6,8 miljoen doses van het eenmalige vaccin gegeven. De zes gemelde gevallen van bloedstolsels kwamen allemaal voor bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar, tussen zes en 13 dagen na vaccinatie. Ze kregen allemaal een type bloedstolsel dat cerebrale veneuze sinustrombose wordt genoemd, samen met een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie genoemd).

Hoewel de FDA en CDC het risico van een bloedstolsel na vaccinatie “uiterst zeldzaam” noemen, adviseren de FDA en CDC iedereen die de volgende symptomen ervaart binnen drie weken na ontvangst van het Johnson & Johnson-vaccin om contact op te nemen met hun arts:

 • ernstige hoofdpijn
 • buikpijn
 • Been pijn
 • kortademigheid.

Het stollingsprobleem dat is gemeld bij het Johnson & Johnson-vaccin is vergelijkbaar met de zeldzame gevallen van ongebruikelijke bloedstolsels die het Europees Geneesmiddelenbureau in verband heeft gebracht met het AstraZeneca-vaccin.

Ik heb onlangs het Johnson & Johnson COVID-19-vaccin gekregen. Loop ik risico op een bloedstolsel?

Meer dan 6,8 miljoen doses van het Johnson & Johnson COVID-19-vaccin zijn in de VS gegeven sinds het eind februari 2021 toestemming voor noodgebruik van de FDA ontving. Tot en met 12 april zijn er zes gevallen gemeld van een ernstig probleem met de bloedstolling. . De FDA en CDC hebben het risico op het krijgen van een bloedstolsel na vaccinatie “uiterst zeldzaam” genoemd.

De zes gemelde gevallen van bloedstolsels kwamen allemaal voor bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar, tussen zes en 13 dagen na vaccinatie. Ze kregen allemaal een type bloedstolsel dat cerebrale veneuze sinustrombose wordt genoemd, samen met een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie genoemd).

Neem contact op met uw arts als u een van de volgende symptomen ervaart binnen drie weken na ontvangst van het Johnson & Johnson-vaccin:

 • ernstige hoofdpijn
 • buikpijn
 • Been pijn
 • kortademigheid.

Hoe hebben de vaccins in de echte wereld gepresteerd? Werken ze net zo goed als in klinische onderzoeken?

In een studie die online in MMWR werd gepubliceerd , meldde de CDC dat mensen die beide doses van een van beide mRNA-vaccins (Pfizer / BioNTech of Moderna) hadden gekregen, 90% minder kans hadden om besmet te raken met COVID-19 dan mensen die niet waren gevaccineerd. In klinische onderzoeken waren de vaccins voor 95% (Pfizer / BioNTech) en 94,1% (Moderna) effectief.

Aan de MMWR- studie namen 3.950 volwassenen deel die vanwege hun werk een hoog risico liepen om aan het virus te worden blootgesteld, en zij volgden hen gedurende 13 weken vanaf medio december 2020. Ongeveer 63% van de deelnemers aan de studie ontving beide doses vaccin tijdens de onderzoeksperiode. en nog eens 12% ontving één dosis tijdens het onderzoek. Elke week stuurden de studiedeelnemers een neusuitstrijkje voor PCR-testen, en ze rapporteerden eventuele symptomen, waardoor de onderzoekers zowel symptomatische als asymptomatische infecties konden identificeren.

Tijdens de onderzoeksperiode traden in totaal 180 COVID-19-infecties op. Hiervan waren 161 infecties bij mensen die niet waren gevaccineerd, vergeleken met drie infecties bij mensen die volledig waren gevaccineerd. Zestien mensen die ten minste twee weken eerder alleen hun eerste vaccinatiedosis hadden gekregen, waren besmet. Hoewel dit zich vertaalt in één dosis die 80% van de infecties voorkomt, heeft de studie niet gemeten hoe goed het vaccin mensen beschermt die de tweede dosis niet krijgen.

De onderzoekers gaven geen commentaar op varianten en het onderzoek was niet bedoeld om de effectiviteit van de vaccins ertegen te meten. Het is echter vermeldenswaard dat er tijdens de onderzoeksperiode verschillende virale varianten circuleerden.

Waarom aarzelen sommige mensen om een ​​COVID-vaccin te krijgen?

Het is normaal dat u een weloverwogen beslissing wilt nemen over het COVID-19-vaccin. Gelukkig is de veiligheid van het vaccin zoals gezien in de klinische onderzoeken geverifieerd door de resultaten uit de praktijk.

Warp snelheid? Ja, de snelheid waarmee de COVID-19-vaccins werden ontwikkeld, was ongelooflijk snel. Maar de wetenschap en technologie om dit mogelijk te maken, kwamen na decennia van onderzoek.

COVID-19-mRNA-vaccins zijn nieuw, maar wetenschappers bestuderen mRNA al vele jaren. Ze kunnen je DNA niet veranderen. Het mRNA stuurt een bericht naar de lichaamscellen om alleen een specifiek eiwit te maken, geen virus, dat het immuunsysteem stimuleert om u te beschermen. Deskundigen voorspellen dat de meeste vaccins in de toekomst mRNA-technologie zullen gebruiken.

Als je nog steeds twijfels hebt over het vaccin, raden we je deze korte video aan, geproduceerd door de Black Women’s Health Imperative.

Sommige gemeenschappen, met name gekleurde gemeenschappen, kunnen historische redenen hebben om aan het gezondheidszorgsysteem te twijfelen. Maar deze gemeenschappen zijn ook het zwaarst getroffen door deze pandemie en hebben, net als wij allemaal, veel te winnen bij vaccinatie.

The Black Women’s Health Imperative is een nationale organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van zwarte vrouwen en meisjes.

Ik ben ingeënt. Wat kan ik nu doen?

Vanaf twee weken na uw laatste dosis COVID-19-vaccin kunt u genieten van wat extra vrijheden, terwijl u voorzorgsmaatregelen blijft nemen zoals het dragen van een masker, fysieke afstand nemen en grote groepen vermijden. Dat is volgens nieuwe aanbevelingen van de CDC.

Vaccins bieden uitstekende (maar niet volledige) bescherming tegen matige tot ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden. Vroeg bewijs suggereert dat u ook minder snel anderen zult infecteren als u eenmaal bent gevaccineerd, maar dat weten we niet zeker, en het is onwaarschijnlijk dat het risico van overdracht nul zal zijn. We weten ook niet hoe vaccins asymptomatische transmissie beïnvloeden – het vermogen om anderen te infecteren als u besmet bent maar geen symptomen ervaart. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te blijven nemen. En daarom moet u bij het nemen van beslissingen niet alleen over risico’s nadenken voor uzelf, maar ook voor anderen.

Na vaccinatie kunt u zich veiliger voelen om naar plaatsen zoals de apotheek of supermarkt te gaan. Als u een zorgverlener of een essentiële werknemer bent, kunt u zich veiliger voelen om naar uw werk te gaan. Maar je moet nog steeds gemaskeerd zijn en fysiek afstand nemen om anderen te helpen beschermen.

Naarmate meer van uw familie en vrienden zich laten vaccineren, kunt u weer persoonlijk gaan socializen. Veel mensen willen graag oudere familieleden bezoeken; het is veel veiliger om dat te doen als u eenmaal bent ingeënt. De CDC zegt dat kleine bijeenkomsten binnenshuis met anderen die ook volledig zijn ingeënt oké zijn, en geen maskers of afstand nemen.

Volledig gevaccineerde mensen kunnen overwegen om zonder aanvullende voorzorgsmaatregelen binnenshuis samen te komen met niet-gevaccineerde mensen uit één huishouden die een laag risico lopen op ernstige COVID-19. (Maar als het weer het toelaat, waarom zou u dan niet buiten vergaderen of in ieder geval de ramen open houden?)

Voorlopig is het nog steeds het beste om middelgrote tot grote binnenbijeenkomsten en grote binnenruimtes zoals bioscopen en winkelcentra te vermijden. Blijf onnodig reizen vermijden.

Het kan verleidelijk zijn om terug te keren naar een pre-pandemisch leven zodra u bent ingeënt, maar wees geduldig. Langzaam maar zeker zullen we terugkeren naar de dingen die we missen.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten van het COVID-vaccin?

Kleine bijwerkingen komen vaak voor na vaccinatie met COVID-19. Bijna iedereen ervaart armpijn op de injectieplaats. Andere symptomen kunnen zijn: lichte koorts, pijn in het lichaam, koude rillingen, vermoeidheid en hoofdpijn.

U kunt verwachten dat u zich binnen 24 tot 48 uur beter voelt. Sommige mensen voelen zich in deze periode te onwel om te gaan werken of hun normale dagelijkse bezigheden uit te voeren. Neem contact op met uw arts als uw symptomen op de derde dag niet zijn verbeterd.

Door uw pijnlijke arm te bewegen, kunt u het ongemak verlichten. Als u koorts heeft, drink dan veel. Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen ook helpen bij koorts, pijn en ander ongemak. Het is echter het beste om geen pijnstiller te nemen vlak voordat u uw injectie krijgt, omdat de kans bestaat dat dit uw immuunrespons kan afzwakken.

Het goede nieuws: deze bijwerkingen zijn een teken dat het vaccin werkt en dat uw lichaam een ​​antilichaamreactie opbouwt. De momenteel beschikbare vaccins vereisen twee injecties en de kans is groter dat bijwerkingen optreden na de tweede injectie.

Ik heb een ernstige allergie. Kan ik het mRNA COVID-19-vaccin krijgen?

Er zijn zeldzame gevallen geweest van mensen die een ernstige allergische reactie vertoonden na ontvangst van het mRNA COVID-19-vaccin. Dientengevolge moet iedereen die in de VS een mRNA-vaccin krijgt, gedurende ten minste 15 minuten na de injectie worden geobserveerd, zodat ze onmiddellijk medische behandeling kunnen krijgen als ze een ernstige allergische reactie ervaren.

Ondanks het kleine risico kunnen de meeste mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergie veilig het mRNA COVID-19-vaccin krijgen. Dit omvat mensen die allergisch zijn voor voedsel, pollen, bijensteken en medicijnen die via de mond worden ingenomen. Als u in het verleden last heeft gehad van een ernstige allergie, vertel dit dan aan de persoon die uw vaccin toedient. U wordt minimaal 30 minuten geobserveerd in plaats van de gebruikelijke 15 minuten.

Als u een voorgeschiedenis heeft van allergische reacties op injecteerbare medicijnen of andere vaccins, raadt de CDC aan om uw arts te vragen of u een van de momenteel beschikbare mRNA-vaccins moet krijgen.

Sommige mensen mogen geen mRNA COVID-vaccin krijgen. U mag er geen krijgen als u allergisch bent voor componenten van het mRNA-vaccin, waaronder polyethyleenglycol (PEG) en polysorbaat. En u mag de tweede dosis van een mRNA-vaccin niet krijgen als u een allergische reactie had binnen de eerste 30 minuten na ontvangst van de eerste vaccinatiedosis.

Als u vragen heeft over de veiligheid van het COVID-vaccin voor u, kunt u het beste contact opnemen met uw arts.

Zijn er groepen mensen die het mRNA COVID-19-vaccin niet mogen krijgen?

Er zijn maar een paar groepen mensen die het mRNA-vaccin niet zouden mogen krijgen. Ze omvatten mensen die

 • zijn allergisch voor alle componenten van het mRNA-vaccin, waaronder polyethyleenglycol (PEG) en polysorbaat
 • een allergische reactie had binnen de eerste 30 minuten na ontvangst van de eerste dosis van een mRNA COVID-19-vaccin.

Als u in het verleden allergische reacties heeft gehad op andere (niet-COVID) vaccins of op injecteerbare medicijnen, vraag dan uw arts of het voor u veilig is om een ​​van de momenteel beschikbare mRNA-vaccins te krijgen.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem, inclusief mensen met auto-immuunziekten en mensen die een immuunonderdrukkende behandeling ondergaan, lopen een verhoogd risico op ernstige COVID-ziekte. Mensen in deze groepen kunnen een mRNA-vaccin krijgen. Er kunnen echter nog andere veiligheidsoverwegingen zijn. Als u in deze categorie valt, overleg dan met uw arts over uw individuele risico’s en voordelen.

Ten slotte is het mogelijk dat herstellende plasma- of monoklonale antilichamen, die beide worden gebruikt om COVID-19 te behandelen, de effectiviteit van het vaccin kunnen verminderen. Als u een van deze behandelingen heeft ondergaan, wacht dan 90 dagen voordat u uw vaccin krijgt.

Werken de COVID-19-mRNA-vaccins tegen de nieuwe coronavirusvarianten?

Mutaties hebben geleid tot verschillende nieuwe, betreffende coronavirusvarianten, waaronder de B.1.1.7-variant, die voor het eerst werd ontdekt in het Verenigd Koninkrijk; de B.1.351-variant, die zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika; en de P.1-variant, die zijn oorsprong vindt in Brazilië. Vroeg bewijs suggereert dat de huidige mRNA-vaccins effectief zijn tegen de B.1.1.7-variant, maar mogelijk minder tegen de andere.

In laboratoriumstudies testten onderzoekers de effectiviteit van het Pfizer / BioNTech-mRNA-vaccin tegen mutaties die werden aangetroffen in de varianten B.1.1.7 en B.1.351. Ze ontdekten dat de neutraliserende antilichamen die de patiënten hadden aangemaakt als reactie op het vaccin, het virus met mutaties van de B.1.1.7-variant even effectief blokkeerden als het ongemuteerde virus. In het laboratorium was het vaccin minder effectief in het beschermen tegen virusbevattende mutaties in variant B.1.351. Resultaten uit de praktijk zijn veelbelovender. Alle negen COVID-19-gevallen die werden waargenomen onder 800 studiedeelnemers in Zuid-Afrika, waar de B.1.351-variant veel voorkomt, kwamen voor in de placebogroep. Dit vertaalt zich naar 100% effectiviteit van het vaccin. Deze resultaten werden aangekondigd in een persbericht van Pfizer / BioNTech.

Het Moderna-vaccin presteerde ook goed tegen de B.1.1.7-variant. Het was echter ook minder effectief tegen de B.1.351-variant; in een laboratoriumstudie leidde het vaccin tot de productie van minder neutraliserende antilichamen tegen de B.1.351-variant, vergeleken met het ongemuteerde virus en de B.1.1.7-variant.

Geen van beide bedrijven heeft gegevens vrijgegeven met betrekking tot de P.1-variant, die enkele van dezelfde mutaties deelt als de B.1.351-variant.

Er is meer onderzoek nodig om te zien of de laboratoriumresultaten standhouden in reële omstandigheden.

Zowel Moderna als Pfizer / BioNTech hebben plannen aangekondigd om variantspecifieke vaccinboosters te bestuderen, ontworpen om zich specifiek op de B.1.351-variant te richten. Bovendien testen beide bedrijven of een derde dosis van hun bestaande, door de FDA goedgekeurde vaccins aanvullende bescherming biedt tegen zorgwekkende varianten.

Vroeg laboratoriumonderzoek suggereert dat antilichamen die zijn aangemaakt als reactie op zowel de Pfizer / BioNTech- als Moderna-mRNA-vaccins effectief zijn tegen een andere nieuwe variant die bekend staat als de New York-variant, of B.1.526.

Het is belangrijk om te onthouden dat zowel de Pfizer / BioNTech- als de Moderna-vaccins buitengewoon effectief zijn – respectievelijk 95% en 94,1%. Zelfs als de effectiviteit afneemt, bieden ze nog steeds bescherming. Moderna heeft aangekondigd dat het de mogelijke voordelen onderzoekt van het toevoegen van een boosterdosis aan hun regime van twee doses.

Wat weten we over het Moderna COVID-19-vaccin dat de FDA heeft goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen?

Op 18 december 2020 heeft de FDA een vergunning voor noodgebruik (EUA) verleend aan een mRNA COVID-19-vaccin dat is ontwikkeld door Moderna in samenwerking met wetenschappers van de NIH. Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 18 jaar en ouder. Dit is het tweede COVID-19-vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik in de VS. (Het Pfizer / BioNTech-vaccin ontving de afgelopen week EUA.)

De FDA verleende EUA op basis van hun eigen analyse van werkzaamheids- en veiligheidsgegevens, evenals op de aanbeveling van de Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee (VRBPAC). VRBPAC is een groep externe experts op het gebied van infectieziekten, vaccinologie, microbiologie, immunologie en andere aanverwante gebieden.

In briefingsdocumenten die aan de FDA werden voorgelegd, vertoonde het Moderna-vaccin een algehele werkzaamheid van 94,1% bij het voorkomen van COVID-19. Aan deze studie namen 30.400 volwassenen deel; de helft kreeg het vaccin, de andere helft kreeg een placebo-injectie met zout water. Er waren 196 infecties onder de studiedeelnemers. Hiervan zaten er 185 in de placebogroep en 11 in de vaccingroep. Alle 30 gevallen van ernstige COVID kwamen voor in de placebogroep, wat sterk suggereert dat het vaccin het risico op ernstige ziekte vermindert.

Het vaccin was even effectief bij mensen ouder en jonger dan 65, bij mannen en vrouwen, bij mensen met en zonder medische aandoeningen die een hoog risico op ernstige ziekte met zich meebrengen, en bij verschillende raciale en etnische groepen.

De meest voorkomende bijwerkingen van het vaccin waren pijn op de injectieplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en koude rillingen.

Dit vaccin vereist twee doses, met een tussenpoos van vier weken. In januari 2021 publiceerde de CDC richtlijnen waarin stond dat, hoewel de tweede dosis zo dicht mogelijk bij het aanbevolen interval van vier weken moet worden toegediend, deze tot zes weken (42 dagen) na de eerste dosis kan worden toegediend. We weten nog niet hoe lang de immuniteit tegen dit vaccin zal duren.

Het Moderna-vaccin bevat synthetisch boodschapper-RNA (mRNA), genetisch materiaal dat menselijke cellen binnendringt en hen instrueert om het spike-eiwit te produceren dat op het oppervlak van het SARS-CoV-2-virus wordt aangetroffen. Het lichaam herkent het spike-eiwit als een indringer en produceert er antilichamen tegen. Kort daarna breekt de cel het mRNA af in onschadelijke stukjes. Als de antilichamen later het eigenlijke virus tegenkomen, zijn ze klaar om het te herkennen en te vernietigen voordat het ziekte veroorzaakt.

In tegenstelling tot het Pfizer-vaccin, dat ultrakoude opslag vereist, kan het Moderna-vaccin bij normale vriestemperaturen worden bewaard. Dit kan een bredere distributie mogelijk maken naar apotheken en andere faciliteiten die niet zijn uitgerust voor ultrakoude opslag.

Wat weten we over het Pfizer / BioNTech COVID-19-vaccin dat de FDA heeft geautoriseerd voor gebruik in noodgevallen?

Op 11 december 2020 heeft de FDA een vergunning voor noodgebruik (EUA) verleend aan een mRNA COVID-19-vaccin ontwikkeld door Pfizer en BioNTech. Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 16 jaar en ouder. Dit is het eerste COVID-19-vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik in de VS.

De FDA verleende EUA op basis van hun eigen analyse van werkzaamheids- en veiligheidsgegevens en op basis van de aanbeveling van de Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee (VRBPAC) op 10 december. VRBPAC is een groep externe experts op het gebied van infectieziekten, vaccinologie, microbiologie, immunologie en andere aanverwante gebieden.

De resultaten van het Pfizer / BioNTech-vaccinonderzoek werden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine . Uit de gegevens bleek dat het vaccin het risico op COVID-19 met 95% verminderde. Aan het proces namen bijna 44.000 volwassenen deel, die elk twee injecties kregen, met een tussenpoos van drie weken; de helft kreeg het vaccin en de andere helft kreeg een placebo (een injectie met zout water). Van de 170 gevallen van COVID-19 die zich bij de studiedeelnemers ontwikkelden, waren er 162 in de placebogroep en acht in de vaccingroep. Negen van de 10 ernstige COVID-gevallen kwamen voor in de placebogroep, wat suggereert dat het vaccin het risico op zowel milde als ernstige COVID verminderde.

Volgens het NEJM- artikel was het vaccin even effectief bij studiedeelnemers van verschillende rassen en etniciteiten, lichaamsgewichtscategorieën, aan- of afwezigheid van naast elkaar bestaande medische aandoeningen en leeftijden (jonger en ouder dan 65). Het is vermeldenswaard dat de FDA zich op haar gemak voelde bij het goedkeuren van het vaccin voor 16- en 17-jarigen, ook al was het aantal tieners dat aan het onderzoek deelnam, klein.

Geen van de deelnemers aan de studie ondervond ernstige bijwerkingen. De meesten hadden echter pijn op de injectieplaats. Ook meldde ongeveer de helft van degenen die het vaccin kregen lichte tot matige vermoeidheid of hoofdpijn of beide. Rillingen en koorts kwamen ook vrij vaak voor. Symptomen verdwenen bijna altijd binnen 24 tot 48 uur.

Dit vaccin vereist twee doses, met een tussenpoos van drie weken. In januari 2021 publiceerde de CDC richtlijnen waarin stond dat, hoewel de tweede dosis zo dicht mogelijk bij het aanbevolen interval van drie weken moet worden toegediend, deze tot zes weken (42 dagen) na de eerste dosis kan worden toegediend. Hoewel het vaccin een redelijke bescherming lijkt te bieden na de eerste dosis, biedt het een sterkere bescherming na twee doses. We weten nog niet hoe lang de immuniteit tegen dit vaccin zal duren.

Het Pfizer / BioNTech-vaccin is een mRNA-vaccin. Het vaccin bevat synthetisch boodschapper-RNA (mRNA), genetisch materiaal dat instructies bevat voor het maken van eiwitten. In het lichaam komt het mRNA menselijke cellen binnen en instrueert ze om een ​​enkele component van het SARS-CoV-2-virus te produceren – het “spike” -eiwit dat op het oppervlak van het virus wordt aangetroffen. Het lichaam herkent het spike-eiwit als een indringer en produceert er antilichamen tegen. Als de antilichamen later het eigenlijke virus tegenkomen, zijn ze klaar om het te herkennen en te vernietigen voordat het ziekte veroorzaakt. mRNA-vaccins moeten bij zeer lage temperaturen worden bewaard; Verkeerd opgeslagen vaccins kunnen inactief worden.

Gezondheidswerkers en bewoners en personeel van instellingen voor langdurige zorg zullen als eersten het vaccin krijgen.

Wat weten we over het adenovirusvaccin van Johnson & Johnson?

Op 27 februari 2021 verleende de FDA toestemming voor noodgebruik (EUA) voor het eenmalige adenovirusvaccin van Johnson & Johnson, op aanbeveling van de FDA’s Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee (VRBPAC). Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 18 jaar en ouder.

Op 13 april 2021 hebben de FDA en de CDC echter gezamenlijk aanbevolen het gebruik van het Johnson & Johnson COVID-19-vaccin te onderbreken totdat de instanties de gevallen van een uiterst zeldzaam maar ernstig type bloedstolsel kunnen onderzoeken die werden gemeld bij zes vrouwen die kregen het Johnson & Johnson-vaccin.

De EUA was gebaseerd op gegevens uit klinische onderzoeken waaruit bleek dat het vaccin 85% effectief was bij het voorkomen van ernstige ziekten, waaronder het voorkomen van ziekenhuisopname en overlijden als gevolg van COVID-19. Het vaccin bleek ook voor meer dan 80% effectief te zijn bij het voorkomen van ernstige COVID-ziekte in Zuid-Afrika, waar de B.1.351-variant vaker voorkomt. Vroege gegevens suggereren dat het vaccin ook kan leiden tot een mildere ziekte met minder symptomen bij degenen die COVID-19 ontwikkelen na vaccinatie.

Johnson & Johnson’s lopende fase 3 gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studie, is ontworpen om de veiligheid en effectiviteit van het vaccin te evalueren in vergelijking met placebo bij volwassenen van 18 jaar en ouder. Aan het onderzoek namen bijna 45.000 deelnemers deel; de helft kreeg het COVID-19-vaccin en de andere helft een placebo.

Bescherming was over het algemeen consistent tussen ras- en leeftijdsgroepen. Wereldwijd waren de deelnemers aan het onderzoek 59% blank / blank, 45% Latijns-Amerikaans en / of Latijns-Amerikaans, 19% zwart / Afro-Amerikaans, 9% Indiaans en 3% Aziatisch. Bovendien was 34% van de deelnemers aan het onderzoek ouder dan 60 jaar en had 41% ten minste één medische aandoening waardoor ze een verhoogd risico liepen op een ernstige COVID-ziekte. Resultaten suggereren dat het vaccin mogelijk minder effectief is bij mensen van 60 jaar en ouder met comorbide aandoeningen zoals diabetes of hartaandoeningen; er deden zich echter geen COVID-gerelateerde sterfgevallen of medische ingrepen voor in deze populatie van gevaccineerde deelnemers aan het onderzoek.

Veel voorkomende bijwerkingen van het vaccin waren milde tot matige pijn op de injectieplaats, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. Enkele zeldzame, onverwachte bijwerkingen traden ook op: 15 gevaccineerde deelnemers aan de studie en 10 vrijwilligers die een placebo kregen, ontwikkelden aandoeningen die verband hielden met bloedstolsels; zes gevaccineerde vrijwilligers (maar geen in de placebogroep) ontwikkelden een oorsuizen genaamd tinnitus; en er waren acht gevallen van netelroos bij ontvangers van vaccins, vergeleken met drie bij degenen die placebo kregen.

Het Johnson & Johnson-vaccin maakt gebruik van een gemodificeerde, onschadelijke vorm van een menselijk verkoudheid adenovirus om het lichaam de genetische instructies te geven voor het maken van het coronavirus-spike-eiwit. Menselijke cellen gebruiken de instructies om kopieën van het spike-eiwit te maken. Het lichaam herkent het spike-eiwit als een indringer en produceert er antilichamen tegen. Als de antilichamen later het eigenlijke virus tegenkomen, zijn ze klaar om het te herkennen en te vernietigen voordat het ziekte veroorzaakt.

Naast het voordeel van een vaccin met één dosis, is het andere voordeel van het J & J-vaccin het gemak van opslag. Het kan maandenlang veilig worden gekoeld en zelfs nog langer worden ingevroren, in tegenstelling tot de mRNA-vaccins, die moeten worden ingevroren (een bij ultrakoude temperaturen).

Wat weten we over het AstraZeneca adenovirus COVID-19-vaccin?

Een analyse van de gegevens van klinische fase 3-onderzoeken suggereert dat het COVID-19-vaccin, ontwikkeld door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford, effectief en veilig is. AstraZeneca presenteerde tussentijdse resultaten in een persbericht op 22 maart 2021. Binnen een dag brachten de National Institutes of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) echter een verklaring uit waarin ze hun bezorgdheid uitspraken over het feit dat de analyse van AstraZeneca mogelijk verouderde informatie zou bevatten en een “onvolledig beeld zou kunnen geven”. van de werkzaamheidsgegevens. ” Op 25 maart bracht AstraZeneca een nieuwe analyse uit, ook in een persbericht, met meer recente proefgegevens. De FDA zal de gelegenheid krijgen om zorgvuldig alle onderzoeksgegevens te onderzoeken en haar eigen analyse uit te voeren wanneer AstraZeneca een aanvraag voor een vergunning voor noodgebruik (EUA) aanvraagt, wat naar verwachting in de komende weken zal gebeuren.

Volgens de meest recente analyse van AstraZeneca hadden vaccinontvangers 76% minder kans op het ontwikkelen van symptomatische COVID-infectie dan degenen die een placebo kregen. Het vaccin was ook 100% effectief voor bescherming tegen ernstige COVID en ziekenhuisopname; er waren acht gevallen van ernstige COVID in de placebogroep, vergeleken met geen enkele in de vaccingroep.

Bij de analyse werd gekeken naar de resultaten van een proef met ongeveer 32.000 deelnemers uit de VS, Frankrijk, Chili en Peru. Tweederde van de deelnemers aan de studie werd willekeurig geselecteerd om twee doses van het vaccin te ontvangen, met een tussenpoos van vier weken. De overige een derde van de deelnemers kreeg een zoutwater-placebo.

De proef gaf geen aanleiding tot bezorgdheid over de veiligheid. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft echter een specifiek onderzoek uitgevoerd naar bloedstolsels – een reden tot bezorgdheid in Europa, waar het vaccin al beschikbaar is. Op 7 april 2021 concludeerde de EMA dat er een verband bestaat tussen het AstraZeneca-vaccin en zeer zeldzame gevallen van ongebruikelijke bloedstolsels. De EMA zei verder dat de algemene voordelen van het vaccin bij het voorkomen van COVID-19 opwegen tegen de risico’s van bijwerkingen. De meeste gevallen die door de EMA zijn beoordeeld, deden zich voor binnen twee weken na vaccinatie bij vrouwen jonger dan 60 jaar.

Het vaccin was 85% effectief bij mensen van 65 jaar en ouder. Het was ook even effectief bij mensen van verschillende etniciteiten.

Een belangrijke vraag is hoe effectief dit vaccin is tegen SARS-CoV-2-varianten. Een NEJM- studie met resultaten van de Zuid-Afrikaanse tak van de AstraZeneca-studie concludeerde dat het AstraZeneca-vaccin geen bescherming bood tegen milde tot matige COVID-19 veroorzaakt door de B.1.351 (Zuid-Afrika) variant.

Het AstraZeneca-vaccin maakt gebruik van een gemodificeerde, onschadelijke vorm van een chimpansee, verkoudheid adenovirus om de genetische code voor het coronavirus-spike-eiwit in het lichaam af te leveren. Menselijke cellen lezen de code en maken het spike-eiwit, waardoor het immuunsysteem er antilichamen tegen aanmaakt en het lichaam voorbereidt op een aanval als het later SARS-CoV-2 tegenkomt.

Het COVID-19-vaccin van Johnson & Johnson, dat in februari 2021 EUA ontving, is ook een adenovirusvaccin. Zowel de AstraZeneca- als de Johnson & Johnson-adenovirusvaccins kunnen enkele maanden veilig worden gekoeld, in tegenstelling tot de mRNA-vaccins, die moeten worden ingevroren.

Moet ik het COVID-19-vaccin krijgen als ik al COVID-19 had?

Zelfs mensen die al ziek zijn geworden met COVID-19, kunnen volgens de CDC baat hebben bij het vaccin.

Dit is wat we weten. COVID-19 kan leiden tot ernstige ziekte en complicaties op de lange termijn, zelfs bij jongere mensen en mensen zonder onderliggende medische aandoeningen. We weten ook dat het mogelijk is dat iemand die COVID-19 al heeft gehad, opnieuw wordt geïnfecteerd, hoewel dit niet gebruikelijk is.

Aan de andere kant weten we niet hoe lang de natuurlijke immuniteit tegen COVID-19 – de bescherming die het gevolg is van ziek zijn – duurt. Het is niet duidelijk of de sterkte of duur van natuurlijke immuniteit varieert op basis van de ernst van de aanvankelijke ziekte. We weten ook niet hoe lang de immuniteit die door vaccins wordt verleend, duurt.

Tijdens de eerste inzet van het vaccin voor eerstelijnswerkers en mensen in instellingen voor langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, zullen mensen die in aanmerking komen voor het vaccin het vaccin krijgen, ongeacht of ze eerder besmet waren of niet. Ze worden voorafgaand aan de vaccinatie niet op antilichamen getest.

Naarmate wetenschappers meer leren over natuurlijke immuniteit na COVID-ziekte, kunnen vaccinatiecriteria op basis van de aanwezigheid van antilichamen in de toekomst een rol spelen.

Zal het COVID-vaccin voorkomen dat ik anderen besmet?

Steeds meer bewijs suggereert dat een persoon die is gevaccineerd, minder kans heeft om anderen te infecteren.

Twee in februari uitgebrachte onderzoeken wezen in deze richting. In de eerste studie werd gekeken naar de virale lading – de hoeveelheid SARS-CoV-2-virus in de neus en keel van een persoon, die naar anderen kan worden verspreid. Uit de studie bleek dat hoe hoger de virale lading van een persoon was, hoe groter de kans dat ze de infectie zouden verspreiden; hoe lager de virale lading van een persoon, hoe kleiner de kans dat ze de infectie zouden verspreiden. Resultaten van de tweede studie suggereerden dat mensen die besmet raakten met SARS-CoV-2 nadat ze een COVID-vaccin hadden gekregen, een lagere viral load hadden dan mensen die geïnfecteerd waren maar geen COVID-vaccin hadden gehad. Alles bij elkaar suggereren de onderzoeken dat het COVID-vaccin zowel bescherming biedt tegen infectie als tegen overdracht.

Een studie die in maart 2021 werd gepubliceerd, toonde aan dat mensen die een mRNA-vaccin kregen significant minder kans hadden op asymptomatische infectie dan mensen die niet waren gevaccineerd. Dit is belangrijk omdat mensen die geïnfecteerd zijn maar nooit symptomen ontwikkelen, verantwoordelijk zijn voor naar schatting 24% van de overdracht van SARS-CoV-2.

Voorlopig moet u, zelfs als u bent gevaccineerd, maskers in het openbaar blijven dragen en andere CDC-aanbevelingen volgen om uzelf en anderen te beschermen.

Kan ik, zodra ik het COVID-19-vaccin heb gekregen, stoppen met het nemen van andere voorzorgsmaatregelen?

Vroeg, opkomend bewijs suggereert dat het COVID-19-vaccin de kans kan verkleinen dat u anderen besmet. Maar er is meer onderzoek nodig om zeker te weten of het vaccin de overdraagbaarheid vermindert. Daarom moet u, in ieder geval voorlopig, een masker blijven dragen en fysiek afstand nemen van anderen, zelfs nadat u bent ingeënt.

Wat moest er gebeuren voordat de FDA een vaccin tegen COVID-19 goedkeurde?

Een succesvol COVID-19-vaccin moest het immuunsysteem van het lichaam veilig en effectief stimuleren om antilichamen aan te maken die beschermen tegen het COVID-19-coronavirus. Op 11 december 2020 heeft de FDA een vergunning voor noodgebruik (EUA) verleend aan een mRNA COVID-19-vaccin ontwikkeld door Pfizer en BioNTech. Een week later verleende de FDA EUA aan een ander mRNA COVID-19-vaccin, dit vaccin ontwikkeld door Moderna. Op 27 februari 2021 verleende de FDA EUA aan een adenovirusvaccin ontwikkeld door Johnson & Johnson. Een aantal andere, mogelijke COVID-19-vaccins bevinden zich in verschillende stadia van ontwikkeling en testen.

Goedkeuring van een vaccin vereist de voltooiing van de volgende stappen:

 • Preklinische tests: Dieren zijn besmet met het virus. Wetenschappers bestuderen hun immuunrespons om te zien welke aspecten van de immuunrespons van cruciaal belang kunnen zijn voor bescherming. Normaal gesproken wordt een vaccin eerst bij dieren getest. In de setting van een pandemie als deze kan de dierproevenfase echter worden overgeslagen.
 • Fase 1-onderzoeken: een vaccin wordt getest in kleine groepen mensen om te bepalen welke dosis veilig en consistent het immuunsysteem stimuleert. In dit stadium weten wetenschappers nog niet of de immuunrespons die door het vaccin wordt geactiveerd, bescherming biedt tegen het virus.
 • Fase 2-onderzoeken: het vaccin wordt aan honderden of duizenden mensen gegeven. Wetenschappers blijven zich concentreren op de vraag of het vaccin veilig is en een consistente immuunrespons produceert.
 • Fase 3-onderzoeken: bij deze onderzoeken worden doorgaans tienduizenden mensen ingeschreven. Dit is de eerste fase waarbij een placebogroep betrokken is. Het vergelijkt het aantal mensen dat ziek wordt in de vaccingroep met het aantal mensen dat ziek wordt in de placebogroep. Dit is de enige fase die kan aantonen of de immuunrespons die door het vaccin wordt geactiveerd, daadwerkelijk beschermt tegen infectie in de echte wereld.

Wat zijn mRNA-vaccins en hoe werken ze om COVID-19 te helpen voorkomen?

mRNA, of boodschapper-RNA, is genetisch materiaal dat instructies bevat voor het maken van eiwitten. mRNA-vaccins voor COVID-19 bevatten synthetisch mRNA. In het lichaam komt het mRNA menselijke cellen binnen en instrueert ze om het “spike” -eiwit te produceren dat wordt aangetroffen op het oppervlak van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Het lichaam herkent het spike-eiwit als een indringer en begint er antilichamen tegen te produceren. Kort daarna breekt de cel het mRNA af in onschadelijke stukjes. Als de antilichamen later het eigenlijke virus tegenkomen, zijn ze klaar om het te herkennen en te vernietigen voordat het ziekte veroorzaakt.

Twee mRNA-vaccins, een gemaakt door Pfizer en BioNTech en een ander ontwikkeld door Moderna, kregen in december 2020 door de FDA toestemming voor noodgebruik (EUA).

Videocredits: Justin Saglio / Harvard Public Affairs & Communications

Kan een mRNA-vaccin mijn DNA veranderen?

Een mRNA-vaccin – het eerste COVID-19-vaccin dat door de FDA is goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen (EUA) – kan uw DNA niet veranderen.

mRNA, of boodschapper-RNA, is genetisch materiaal dat instructies bevat voor het maken van eiwitten. mRNA-vaccins voor COVID-19 bevatten door de mens gemaakt mRNA. In het lichaam komt het mRNA menselijke cellen binnen en instrueert ze om het “spike” -eiwit te produceren dat op het oppervlak van het COVID-19-virus wordt aangetroffen. Kort nadat een cel het spike-eiwit heeft gemaakt, breekt de cel het mRNA af in onschadelijke stukjes. Op geen enkel moment komt het mRNA de celkern binnen, waar ons genetisch materiaal (DNA) leeft.

Het immuunsysteem herkent het spike-eiwit als een indringer en produceert er antilichamen tegen. Als de antilichamen later het eigenlijke virus tegenkomen, zijn ze klaar om het te herkennen en te vernietigen voordat het ziekte veroorzaakt.

Ik ben zwanger en ben van plan om mijn baby uiteindelijk borstvoeding te geven. Is het veilig voor mij om een ​​mRNA COVID-19-vaccin te krijgen?

De CDC, American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) en Society for Maternal-Fetal Medicine zijn het erover eens dat de nieuwe mRNA COVID-19-vaccins (Pfizer / BioNTech en Moderna) moeten worden aangeboden aan zwangere en zogende personen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt het gebruik van beide mRNA-vaccins bij zwangere vrouwen echter af, tenzij het voordeel voor een individu opweegt tegen de mogelijke vaccinrisico’s. Deskundigen, waaronder de WHO, zijn van mening dat het waarschijnlijk veilig is om een ​​mRNA COVID-19-vaccin te krijgen als u borstvoeding geeft. Zoals altijd kan uw eigen arts u het beste adviseren op basis van uw persoonlijke gezondheidsrisico’s en voorkeuren.

Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden. Ten eerste: hoewel het werkelijke risico op ernstige COVID-19-ziekte en overlijden onder zwangere personen erg laag is, is het hoger in vergelijking met niet-zwangere personen uit dezelfde leeftijdsgroep. Bovendien suggereert onderzoek dat het hebben van COVID-19 het risico op vroeggeboorte kan verhogen, vooral voor mensen met een ernstige ziekte. Overdracht van het virus van moeder op baby tijdens de zwangerschap is mogelijk, maar het lijkt een zeldzame gebeurtenis te zijn.

Bij vroege onderzoeken naar mRNA-vaccins waren niet opzettelijk zwangere personen betrokken. In latere onderzoeken zijn echter vrouwen opgenomen die zwanger zijn. Resultaten van een kleine studie waarin de werkzaamheid van vaccins bij zwangere en niet-zwangere vrouwen werd vergeleken, werden gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynecology . Uit de studie bleek dat mRNA-vaccins effectief antilichamen produceren die beschermen tegen SARS-CoV-2 bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, en dat deze immuniteit van moeder op pasgeborene wordt overgedragen via de placenta en de moedermelk.

mRNA-vaccins bevatten geen virus en kunnen dus geen COVID-19 veroorzaken bij een vrouw of haar baby. En ons lichaam breekt snel af en elimineert mRNA-deeltjes die in het vaccin worden gebruikt, dus het is onwaarschijnlijk dat ze de placenta bereiken of passeren.

Wanneer kunnen kinderen het COVID-19-vaccin krijgen?

Pfizer / BioNTech en Moderna voeren al leeftijdsde-escalatiestudies uit, waarin de vaccins worden getest bij groepen kinderen van aflopende leeftijd. Johnson & Johnson is van plan hetzelfde te doen. Momenteel is het Pfizer / BioNTech COVID-19-vaccin goedgekeurd voor gebruik bij kinderen van 16 jaar en ouder, terwijl de vaccins van Moderna en Johnson & Johnson zijn goedgekeurd voor mensen van 18 jaar en ouder.

In maart 2021 kondigde Pfizer / BioNTech veelbelovende resultaten aan voor een fase 3-studie die het vaccin test bij kinderen van 12 tot 15 jaar. Aan de studie namen 2.260 adolescenten deel; de helft ontving het mRNA-vaccin, de andere kreeg een zoutwater-placebo. De antilichaamrespons in de gevaccineerde adolescentengroep was zelfs sterker dan die bij gevaccineerde 16- tot 25-jarigen die deelnamen aan een eerdere studie. Bovendien werden tijdens het onderzoek in totaal 18 symptomatische gevallen van COVID-19 gemeld, allemaal in de placebogroep. Vaccingerelateerde symptomen waren mild en vergelijkbaar met oudere groepen die deelnamen aan eerdere onderzoeken. De resultaten werden aangekondigd in een persbericht, niet in een door vakgenoten getoetste, gepubliceerde studie. Pfizer / BioNTech heeft hun gegevens bij de FDA ingediend met het verzoek om de toelating voor noodgebruik uit te breiden tot kinderen van 12 tot 15 jaar.

Moderna voert twee vaccinstudies uit: één bij kinderen van 12 tot 17 jaar, de andere bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 12 jaar.

De leeftijdsde-escalatiestudies worden uitgevoerd om te bevestigen dat de vaccins veilig en effectief zijn voor elke leeftijdsgroep. Ze identificeren ook de optimale dosis, die effectief moet zijn, maar met aanvaardbare bijwerkingen.

De onderzoeken naar leeftijdsde-escalatie zijn kleiner dan de onderzoeken bij volwassenen; in plaats van tienduizenden deelnemers te werven, zullen ze binnen elke leeftijdsgroep 2.000 tot 3.000 deelnemers werven. Net als bij de onderzoeken met volwassenen, krijgen sommige kinderen in elk onderzoek een placebo.

De FDA zal de gegevens van de de-escalatieproeven bekijken om te beslissen of de vaccins voor elke leeftijdsgroep moeten worden goedgekeurd.

Wie komt in aanmerking voor het COVID-19-vaccin en wie is de volgende?

De CDC heeft richtlijnen uitgebracht voor de uitrol van vaccins op basis van aanbevelingen van de Adviescommissie voor immunisatiepraktijken (ACIP).

Gezondheidswerkers en bewoners en personeel van instellingen voor langdurige zorg werden de eerste groep in de VS die medio december 2020 begon met het krijgen van het COVID-19-vaccin. gevolgd door volwassenen van 65 tot 74 jaar, mensen van 16 tot 64 jaar met medische aandoeningen waardoor ze een hoog risico lopen op ernstige COVID-19, en resterende essentiële werknemers. Uiteindelijk komt iedereen die niet is ingeënt in aanmerking voor een COVID-vaccin.

Staten in de VS bevinden zich in verschillende stadia van de introductie van vaccins.

Wat zijn de veelbelovende vaccins voor COVID-19 die worden onderzocht?

Wereldwijd zijn er momenteel meer dan 70 verschillende COVID-19-vaccins in verschillende stadia van testen en ontwikkelen: fase 1 (veiligheid), fase 2 (optimale dosis, schema en proof of concept) en fase 3 (effectiviteit, bijwerkingen ) proeven bij mensen.

In december 2020 verleende de FDA toestemming voor noodgebruik (EUA) aan twee COVID-19-vaccins, een ontwikkeld door Pfizer / BioNTech en een ander ontwikkeld door Moderna. Deze vaccins gebruiken een soort molecuul genaamd boodschapper-RNA (mRNA) dat zeer snel in massa kan worden geproduceerd. In deze vaccins stimuleert mRNA menselijke cellen om een ​​eiwit te maken dat er net zo uitziet als het spike-eiwit dat het oppervlak van het coronavirus beslaat en het in staat stelt menselijke cellen binnen te dringen. Het lichaam herkent het spike-eiwit als een indringer en produceert er antilichamen tegen. Als de antilichamen later het eigenlijke virus tegenkomen, zijn ze klaar om het te herkenne

n en te vernietigen voordat het ziekte veroorzaakt.

In februari 2021 verleende de FDA EUA voor het adenovirusvaccin van Johnson & Johnson. Op 13 april 2021 hebben de FDA en de CDC echter gezamenlijk aanbevolen het gebruik van het Johnson & Johnson COVID-19-vaccin te onderbreken totdat de agentschappen de gevallen van een uiterst zeldzaam maar ernstig type bloedstolsel kunnen onderzoeken die werden gemeld bij zes vrouwen die kregen het Johnson & Johnson-vaccin.

Het Johnson & Johnson-vaccin maakt gebruik van een gemodificeerde, onschadelijke vorm van een menselijk verkoudheid adenovirus om het lichaam de genetische instructies te geven voor het maken van het coronavirus-spike-eiwit. Menselijke cellen gebruiken de instructies om kopieën van het spike-eiwit te maken. Het lichaam herkent het spike-eiwit als een indringer en produceert er antilichamen tegen. Uit klinische onderzoeksgegevens bleek dat het vaccin 85% effectief is bij het voorkomen van ernstige ziekten, waaronder het voorkomen van ziekenhuisopname en overlijden als gevolg van COVID-19. Vroege gegevens suggereren dat het vaccin ook kan leiden tot een mildere ziekte met minder symptomen bij degenen die COVID-19 ontwikkelen na vaccinatie.

Twee andere vaccinbenaderingen zijn ook veelbelovend.

 • Een vaccin gemaakt door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford maakt gebruik van een gemodificeerde, onschadelijke vorm van een chimpansee, verkoudheid adenovirus om de genetische code voor het coronavirus-spike-eiwit in het lichaam af te leveren. Menselijke cellen lezen de code en maken spike-eiwit, dat het immuunsysteem ertoe aanzet om er antilichamen tegen te produceren, waardoor het lichaam wordt voorbereid om het SARS-CoV-2-virus aan te vallen als het later het lichaam infecteert. Het bedrijf publiceerde in maart 2021 in een persbericht veelbelovende resultaten van de interimfase 3-proef. Op 7 april 2021 kondigde het Europees Geneesmiddelenbureau echter een verband aan tussen het AstraZeneca-vaccin en zeer zeldzame gevallen van ongebruikelijke bloedstolsels, vergelijkbaar met het stollingsprobleem. gerapporteerd met het Johnson & Johnson-vaccin. De EMA zei verder dat de algemene voordelen van het vaccin bij het voorkomen van COVID-19 groter zijn dan de risico’s van bijwerkingen.
 • Een ander vaccin, gemaakt door Novavax, bevat vervaardigd spike-eiwit en een adjuvans; samen stimuleren ze een immuunrespons. In een persbericht publiceerde Novavax een tussentijdse analyse van de resultaten van fase 3 klinische onderzoeken, waaruit bleek dat het vaccin 89,3% effectief was tegen symptomatische milde, matige en ernstige COVID-19. Het was iets effectiever tegen de veel voorkomende COVID-19-variant en iets minder effectief (85,6%) tegen de B.1.1.7-variant die oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk kwam. Een kleinere Fase 2-studie uitgevoerd in Zuid-Afrika toonde aan dat het vaccin minder effectief is (ongeveer 60%) tegen de B.1.351-variant die daar is ontstaan. Dit vaccin vereist twee doses.

Een centrale vraag bij COVID-19-vaccins is hoe lang de bescherming kan duren.

Disclaimer:
als service aan onze lezers biedt Harvard Health Publishing toegang tot onze bibliotheek met gearchiveerde inhoud. Let op de datum van de laatste recensie of update van alle artikelen. Geen enkele inhoud op deze site, ongeacht de datum, mag ooit worden gebruikt als vervanging voor direct medisch advies van uw arts of een andere gekwalificeerde arts.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − dertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.