Hackers stelen Pfizer, BioNTech COVID-19-vaccininformatie van EU-geneesmiddelenbureau

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. Daarbij zijn documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin van dat bedrijf ingezien. Dat maakt het Amerikaanse bedrijf bekend.

Het is niet duidelijk wie er achter de aanval zit, hoe de kraak is uitgevoerd en of er gegevens gestolen zijn. Het EMA heeft meteen een groot onderzoek ingesteld.

Het agentschap is bezig te beoordelen of het vaccin van Pfizer en BioNTech veilig is voor de Europese markt. De aanval zou geen gevolgen hebben voor de timing daarvan. Het EMA verwacht uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen. De verwachting is dat in januari een Europees besluit valt over het vaccin van Moderna.

Informatie over de werking van coronavaccins kan interessant zijn voor medicijnontwikkelaars in andere landen. Microsoft waarschuwde onlangs dat Russische en Noord-Koreaanse hackers aanvallen hebben uitgevoerd op meerdere organisaties die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een vaccin. In een aantal gevallen zouden de aanvallers daadwerkelijk zijn binnengedrongen in computersystemen, maar het is niet duidelijk wat ze vervolgens hebben buitgemaakt.

Vertaling artikel NY Post Google

Pfizer en BioNTech zeggen dat hackers informatie over hun coronavirusvaccin hebben gestolen van de drugsregulator van de Europese Unie.

Het Europees Geneesmiddelenbureau bevestigde woensdag dat het werd getroffen door een cyberaanval toen het de COVID-19-opname van de twee bedrijven later deze maand evalueerde voor mogelijke goedkeuring.

Het bureau maakte geen details bekend over de aanval, maar Pfizer en BioNTech zeiden dat de hackers die de aanval hebben uitgevoerd “onrechtmatig toegang hebben verkregen” documenten met betrekking tot hun wettelijke indiening voor het vaccin dat is opgeslagen op een server van een bureau.

De medicijnfabrikanten zeiden dat ze niet geloofden dat deelnemers aan hun klinische studie van het vaccin waren geïdentificeerd als gevolg van de aanval, die niet door de systemen van beide bedrijven drong.

EU-toezichthouders verzekerden Pfizer en BioNTech ook dat de hack geen invloed zou hebben op hun tijdlijn voor het beoordelen van het vaccin, aldus de bedrijven in een verklaring . Het EMA is van plan om op 29 december bijeen te komen om te beslissen of er een voorwaardelijke toestemming voor het schot zal worden verleend, na soortgelijke goedkeuringen in het VK en Canada.

“Op dit moment wachten we op verdere informatie over het onderzoek van EMA en zullen we gepast en in overeenstemming met de EU-wetgeving reageren”, aldus Pfizer en BioNTech. “Gezien de kritische overwegingen voor de volksgezondheid en het belang van transparantie, blijven we duidelijkheid verschaffen over alle aspecten van de ontwikkeling van vaccins en regelgevingsprocessen.”

De openbaarmaking volgde op waarschuwingen van de afgelopen maanden dat hackers probeerden kritische informatie te stelen over de verschillende coronavirusvaccins die over de hele wereld worden ontwikkeld.

Microsoft zei vorige maand dat het cyberaanvallen had gedetecteerd op verschillende bedrijven die direct betrokken waren bij de vaccinatie-inspanningen en die waren herleid tot Russische en Noord-Koreaanse hackers.

Hackers gaan ook achter bedrijven aan die waarschijnlijk een rol zullen spelen in het complexe proces van het verzenden van COVID-19-vaccins over de hele wereld, waarschuwden IBM-onderzoekers vorige week .

https://nypost.com/2020/12/10/hackers-steal-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-info-from-eu-agency/

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)