Getuigenis: Weigering belangrijke ingreep zonder PCR

🕒 Leestijd: 2 minuten

Dag ,

Graag plaats ik hier i.v.m de PCR-test mijn verhaal.
Op 29 april had ik een gynecologische ingreep in het ziekenhuis , voordien zei mijn behandelende arts dat een PCR-test een voorwaarde was voor behandeling.
Omdat ik niet achter deze test sta ging ik mij daarover informeren. En inderdaad ik vond een document van de nationale raad van de orden der artsen dat een patient een PCR-test mag weigeren.
De dag dat mijn bloed en test zou worden afgenomen ging ik met dat document naar het ziekenhuis.
Natuurlijk ving ik daarmee bot bij de verpleegpost , maar dat had ik verwacht. “Contacteer uw arts” zeiden ze . Ik belde meteen mijn arts en zei dat ik een document bij me had waarin stond dat een PCR-test niet verplicht kan worden. Heel neerbuigend antwoorde ze ” Maar Mevrouw , dat heeft u verkeerd begrepen !”
en ” Als u geen PCR-test wil kan de behandeling niet doorgaan. Ik volg de richtlijnen van de directie en we kunnen ons niet permitteren dat er hier een corona-uitbraak komt in het ziekenhuis. ” Zal ik de behandeling schrappen ? Neen , zei ik , je laat me geen keus ik moet voor mijn gezondheid zorgen en me laten behandelen. ”
Ik heb dus de PCR-test ondergaan.
Maar …van daar ben ik naar de ombudsdienst gestapt met hetzelfde document. De ombudsvrouw zei me dat het inderdaad zo was dat ik de test kon weigeren maar dat de arts op zijn/haar beurt de behandeling kan weigeren. Toch nam ze mijn klacht aan.
In een latere mail bevestigde ze me :
” Een arts kan een medische tussenkomst weigeren uit persoonlijke of professionele redenen. Een arts heeft binnen een organisatie ook niet altijd de volledige vrijheid, het uitvoeren van medische activiteiten wordt ook bepaald door de organisatie van de zorgverlening ( het ziekenhuis) die instructies geeft ( procedures) dewelke de zorgverlener moeten volgen ”
Maar toch heeft ze mijn klacht overgemaakt aan de jurist van de Orde der artsen die zou behandeld worden op 27 mei.
Ik ben benieuwd hoe dit verder zal lopen , nu heb ik het gevoel dat patiëntenrechten een hol begrip is , het staat wel op papier maar in de praktijk betekent het niks .
Ik vind dit zo onrechtvaardig dat ik dit niet zo wil laten . Bij wie kan ik terecht voor juridische steun om dit verder op te nemen ?

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

2 gedachten over “Getuigenis: Weigering belangrijke ingreep zonder PCR

 • 14 mei 2021 om 15:32
  Permalink

  Ik ben erg benieuwd naar hoe dit verder gaat! Ik ga komende woensdag naar mijn gynaecoloog om een sterilisatie te bespreken. Ik wil ook geen pcr en ik geloof dat dat voor mij zelfs nog primeert op de ingreep. Het ziekenhuis eist idd ook een pcr. Ik ga alleszins al op zoek naar dat document waarover je schrijft. Sterkte alleszins,en bedankt om dit te delen.

  Beantwoorden
 • 16 mei 2021 om 00:35
  Permalink

  Beste…..
  Je had de arts aansprakelijk moeten stellen voor eventuele medische gevolgen, en moeten waarschuwen voor
  aangifte bij de tuchtraad. Kijk anders of je in contact kunt komen met advocaat Frank Stadermann. Hier alvast
  `n toepasselijk filmpje voor u.
  https://www.youtube.com/watch?v=9h-wAvjt2JI

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 − tien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.