Getuigenis T uit Zottegem: “Coronaïsme zoals u wil: medische egoïsme verhuld in de schapevacht van solidariteit”

Wat zijn we toch nobel en solidair tijdens de coronatijden. We dragen ons mondmasker en houden ons aan de regels. Niet alleen om het coronavirus uit te roeien maar vooral om de helden van de zorg te ontlasten. En we mogen met grote fierheid zeggen dat we dit massaal doen op enkele covidioten na. Meer nog, we manen elkaar zowel in de straten als op de sociale media aan om ons correct aan de regels te houden. Want enkel zo kunnen we SAMEN dit virus verslaan.
Dagelijks worden we als brave burger, met beelden van overvolle ziekenhuizen en rode cijfers, aangemoedigd om vol te houden en worden zij die de maatregels niet volgen net niet beschouwd als moordenaars. Geen plaats op de intensieve zorgen zal hun deel zijn ! En als we nu eens eerlijk zijn met ons zelf, is het hem daar niet allemaal om te doen ? Dat plaatsje voor “ik” in het ziekenhuis als corona toeslaat ?

Het moge duidelijk zijn dat bijna iedereen die een stem heeft in dit land mee is op de lockdown-kar. Maar wie zit er op die kar ? Het zijn mensen die het mentaal, medisch en financieel vlotjes aankunnen om desnoods nog enkele keren in lockdown te gaan. Het zijn mensen met een stabiel gezinsleven die na een dagje telewerken samen met de kinderen nog een gezelschapspelletje kunnen spelen. Het zijn de mensen die een financiële zekerheid hebben opgebouwd. Ze hebben een spaarpotje opgebouwd gedurende jaren of ze zijn zeker van een vast contractueel of statutair loon. Maar het zijn ook de mensen uit de zorg die reeds decennia aankaarten dat het water hen aan de lippen staat en die desondanks hun witte woede nog steeds niet gehoord werden.

Al deze mensen vinden we terug van middenklasse tot de elite van België. Het zijn zij die bepalen wat er in de kranten wordt geschreven en wat er in de huiskamers op de smart tv komt. Zij zetten de toon op facebook en smoren elke vorm van kritisch denken in de kiem op Twitter. Zij voeden de dagelijkse angst zodat we ons SAMEN aan de regels houden zodat “ik” een plaatsje heeft in het ziekenhuis.
Maar terwijl de lockdowntrein voort dendert zien we niet meer wie er van de wagon is gevallen.

Het zijn mensen die een medische behandeling moeten krijgen, maar die wordt uitgesteld omdat er voor “ik” een plaatsje in het ziekenhuis moet vrijgehouden worden. Het zijn hart- en kankerrisicopatiënten die geen preventieve onderzoeken meer krijgen aangezien de apparatuur voorbestemd is wanneer “ik” dat wenst.

Het zijn mensen die, wanneer ze zelfmoord plegen omwille van mentaal minder sterk, niet meetellen in de rode coronacijfers. Het zijn onze oudjes die in een WZC zijn gedropt omdat “ik” een carrière en gezin wenst, die wegkwijnen van eenzaamheid en verdriet.
Het zijn al de kleine eenmanszaken die hun hart, ziel en vooral vermogen in hun zaak hebben zitten. Het zijn al de mensen uit de cultuur-, horeca- en sportsector die als werknemer terugvallen op een werkloosheidsuitkering of als freelancer volledig inkomensverlies lijden.
Hun stem wordt vandaag niet gehoord, want ze brengen de eis van voorbeeldige burgers op een plaatsje voor “ik” in het ziekenhuis in het gedrang. Ze moeten geweerd worden uit de media met hun problemen en kritiek. En ze moeten vooral geweerd worden uit onze zorg.
Ze worden gepaaid met een telefoontje of een dorpelbezoekje, of alles nog OK is en we geen boodschappen moeten doen als we over 2 weken eens een blitzbezoekje brengen. Want we mogen ze niet besmetten hé, onze oudjes?
Ze worden gepaaid met een premie waarmee ze nog maar eens een periode van sluiting of werkloosheid moeten overbruggen.
Maar bovenal worden hun meningen en bezorgdheden gewoon genegeerd en weggelachen. Ze worden door de voorbeeldburgers opzij gezet onder het mom van de opdracht een virus te verslaan en solidariteit, maar eigenlijk is het niks meer dan verpakt egoïsme.

Coronaïsme zoals u wil : medische egoïsme verhuld in de schapevacht van solidariteit.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

2 gedachten over “Getuigenis T uit Zottegem: “Coronaïsme zoals u wil: medische egoïsme verhuld in de schapevacht van solidariteit”

 • 6 december 2020 om 09:35
  Permalink

  Eddy Elyn 13 mei 2018 Pellenberg

  Gachte heer van Samang ,

  Met stijgende verontwaardiging keek naar het optreden van die hypnotiseur.

  Op 15 november 1998 werd een volgend schrijven van mijn hand opgenomen als brief van de dag in een krant :

  Homeopathie, hypnose, acupunctuur, natuurgeneeskunde, kruidengeneeskunde, de allopathie en nog andere geneeswijzen staan voor mij op één lijn. De woorden gewone en alternatieve geneeskunst zijn absoluut onjuist. Het zijn elkaar aanvullende manieren om zieke mensen te helpen.
  Het is dan ook mijn stelling dat iedere persoon die zich bezig houdt met het verlenen van één of andere vorm van geneeskundige hulp een misdaad begaat als hij of zij beweert dat alleen zijn of haar methode om te genezen alleszaligmakend is. Te veel van die personen lopen rond met oogkleppen: ze kunnen noch links, noch rechts kijken. En zo onttnemen ze hun patiënten de kans op te genezen door middel van een andere methode.

  Optredens zoals die egotrippende vent zouden bij wet moeten verboden worden.

  Even naar dat optreden : elke podium- hypno-egotrippende brengt bij zijn optreden mensen mee die hij op voorhand “prepareerde” (excuseer dit laatste woord). En of het nu die laatsten betreft of personen die echt onder hypnose kwamen in de zaal : het blijft gevaarlijk wat hij daar bracht. Mensen zo stijf maken als een plank (dat kan echt) om vervolgens hun lichaam slechts te laten ondersteunen met de hielen, de hals en de schouders is wraakroepend. En dan uw collega-jurylid er te laten overlopen … jongens toch. Alles voor de show, zeker. Stel dat nog maar één van die gehypnotiseerde mensen een bekken- of rugletsel heeft ?
  Persoonlijk denk ik dat de verontwaardiging bij het vrouwelijke jurylid enorm zou zijn moest er een aanschouwelijke show gegeven worden over bijv. gynaecologie .

  Stress, angsten, fobieën, allergie, stoppen met roken, pijnloze bevallingen, ziekte van Crohn, pijn wegnemen of verminderen, sport, studeer mogelijkheden enz. : hypnose kan daar bij helpen.
  Zeg het tegen je collega’s juryleden en voeg er aan toe dat wijlen koninging Fabiola geopereerd werd onder hypnose. Dus gebruikt men hypnose als therapie ook in de ziekenhuizen. Regelmatig zelfs in een ziekenhuis in Wallonië ( de naam ontsnapt me).
  M.a.w. hypnose is een door eerlijke hypnotherapeuten gebruikt middel om mensen te helpen.

  Een voorbeeldje: een meisje die geholpen werd . De moeder was radeloos. Van de huisdokter naar een tweede opinie, van die tweede opinie naar een kinderarts en van daar naar het ziekenhuis. Het kind werd van de ene op de andere dag depresssief, schoolresultaten verslechterden, wou nog amper eten enz. Niets hielp tot een aanvullende geneeswijze soelaas bracht.
  Ik heb het mogen meemaken het kind te zien opfleuren na de hulp die de aanvullende geneeswijze bracht.

  Aansluitend: het is spijtig dat er bij de traditionele artsenopleidingen geen aandacht mag besteed worden aan elkaar aanvullende geneeswijzen.
  Eddy

 • 15 december 2020 om 21:18
  Permalink

  Reactie op “Coronaïsme zoals u wil: medische egoïsme verhuld in de schapevacht van solidariteit”: u slaat de nagel op de kop, prachtige analyse. Solidariteit betekent in je huis blijven ; het toppunt van solidariteit & je medemens beschermen is met een grote boog er om heen lopen, mondmasker op en vooral geen oogcontact; en werkelijke zelfopoffering is vooraan staan in de rij om gevaccineerd te worden. Alles voor een ander. Zo cynisch is het.

Reacties zijn gesloten.