Getuigenis K uit Herentals: boete mondmasker en medisch attest

🕒 Leestijd: < 1 minuut

Beste,

Ik ben geboren met een kleinere longinhoud, waardoor ik dus sneller adem- en zuurstoftekort heb. Hierdoor had ik het altijd moeilijk met sport en fysieke inspanning, helaas werd ik nooit begrepen. Enfin, dit is het belangrijkste.

In oktober 2020 werd ik aangesproken door 2 politie-agenten in de winkelstraat in Herentals voor het niet dragen van een mondmasker. Ik legde mijn situatie uit.

Mijn dokter wil me helaas geen medisch attest geven, dus heb ik er zelf één opgezocht van onafhankelijke dokters. Hier staat natuurlijk mijn naam niet op, maar is een algemene verklaring. Al hoewel de agenten mij begrepen, waren ze toch verplicht om mijn gegevens te noteren.

Een maand later ontving ik de PV, waartegen ik bezwaar aangetekend heb.

Vorige donderdag ontving ik een boete van EUR 250 met de vermelding dat de procureur-generaal, adhv mijn bezwaarschrift, besloten heeft om me te vervolgen. De straf en vermelding in het strafregister vervalt als ik de boete voor 23/02 betaal.

Bij mijn bezwaarschrift heb ik duidelijk aangegeven dat ik gehoord wens te worden (SALDUZ 3). Dit is helaas niet gebeurd.

Wat ik mij afvraag: mag dit zomaar? Mag het gerecht zomaar de grondwetten negeren en ook het recht van de burger om gehoord te worden en zich te verweren?

Ik vind het schandalig dat ik – en ongetwijfeld andere mensen – beschouwd worden als een crimineel terwijl de grootste criminelen in Brussel zitten, in de farma, in het bankwezen etc.

Wat kan ik doen om in verweer te gaan? Sommigen zeggen dat het het beste is om de boete te negeren. Anderen zeggen dan weer een rechtszaak aan te spannen. Op dit moment ben ik het noorden even kwijt en maak ik me zorgen om mijn toekomst en die van iedereen.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

12 gedachten over “Getuigenis K uit Herentals: boete mondmasker en medisch attest

 • 12 februari 2021 om 16:46
  Permalink

  Beste, het is jammer dat je dat moest meemaken. Je vraagt je af of het gerecht zomaar de grondwet mag negeren… Tijdens heel deze ‘pandemie’ hebben ze nog niet anders gedaan dan de grondwet negeren! (Lockdown, avondklok, recht op ontspanning, horeca sluiten, enz… enz…)
  Ik weet niet precies welke stappen je kan ondernemen, maar onze grondwet… die is blijkbaar niets meer waard…

  Beantwoorden
  • 13 februari 2021 om 08:25
   Permalink

   Beste Marianne, bedankt voor je reactie! Inderdaad, de grondwet is slechts een vodje papier. Schandalig eigenlijk.

   Beantwoorden
 • 12 februari 2021 om 19:13
  Permalink

  Wat je zeker moet doen is terug die arts contacteren die je een attest gaf. Een attest moet natuurlijk wel je naam bevatten. Je begrijpt dat het anders waardeloos is. Maar dan nog, dit is een fout van die arts, daarvoor moet jij niet opdraaien! Als bewijs is het anderzijds wel heel zwak zonder je naam. Je hebt een fysische reden om geen mondmasker te dragen en daarvoor bestaat de mogelijkheid van geen mondkapje te moeten dragen. Die reden moet niet verduidelijkt worden op je attest, je medische gegevens zijn niet om te tonen aan agenten. Een arts is bevoegd om je een attest van vrijstelling te geven. Aangezien hij zijn naam onder het attest zette moet hij bereid zijn jouw naam erop te schrijven, hij kan er niet aan uit, desnoods doe je weer je verhaal van de kleine longinhoud. Om in het vervolg helemaal buiten verdenking te zijn, zou je een face shield kunnen dragen, dit is eigenlijk verplicht voor diegenen die geen mondmasker kunnen dragen. Maar ik denk niet dat je verondersteld wordt dit te weten, aangezien zo’n attest dit ook niet vermeldt. Je kan gerust zeggen dat niemand je dat had gezegd maar dat je het nadien hebt opgezocht en daarom de inspanning hebt gedaan om er nu een te dragen. En voor de rest natuurlijk zwijgen over de pharma enz. Waag het erop aub en neem misschien contact voor meer tips met Isa Kriens de advocate van de Nederlandse website de kleine activist. Veel geluk en hopelijk deel je de afloop ook op deze site.

  Beantwoorden
  • 13 februari 2021 om 08:30
   Permalink

   Beste Martine, bedankt voor je reactie en de tips! Mijn arts wil me geen attest geven, hij vindt mijn.conditie niet “erg” genoeg om geen mondmasker te hoeven dragen. Daarom had ik dus zelf een verklaring opgezocht, dit is van onafhankelijke artsen in Nederland. Zo een face shield is niet echt een optie omdat ik brildrager ben en dan dampt deze continu aan. Heb zo een plexiglas masker, maar ook dit verdraag ik niet lang. Ga zeker de info opzoeken ivm de advocate.

   Beantwoorden
 • 12 februari 2021 om 20:12
  Permalink

  Hands for freedom is een nieuw opgerichte vzw die de juridische strijd aangaat tegen de coronamaatregelen ( en boetes ) …
  Wellicht vind je daar meer info .

  Beantwoorden
  • 13 februari 2021 om 19:20
   Permalink

   Hoe kan dat nou? De mondkapjesplicht is pas op 1 December 2020 ingegaan?

   Beantwoorden
   • 13 februari 2021 om 22:54
    Permalink

    Beste Ramon, de mondmaskerplicht in België is al langer van kracht. De gemeentes/steden mogen zelf beslissen waar en wanneer de plicht geldig is.

    Beantwoorden
 • 14 februari 2021 om 01:22
  Permalink

  Hopelijk kost het je centen!
  Volwassen worden en je aan de regels houden kost soms leergeld.

  Beantwoorden
  • 14 februari 2021 om 20:53
   Permalink

   Beste Jos,
   Bedankt voor je reactie.
   Voor de duidelijkheid: ik ben nergens tegen, wel PRO vrijheid en PRO vrije meningsuiting en PRO gezondheid. Als de maatregelen zouden werken, waarom dan een mondmasker, waarom dan een vaccin? Als het mondmasker zou werken, waarom dan de maatregelen, waarom dan het vaccin etc. Als ik te snel rijd en ik krijg een boete, dan zal ik die braaf betalen en de volgende keer op mijn snelheid letten (ik rijd helemaal niet te snel, ter info), want dan ben ik een REËEL gevaar voor de mensen. Het niet dragen van een mondmasker is: 1. ongrondwettelijk 2.schadelijk voor de gezondheid 3. niet wetenschappelijk bewezen. Dus waarom moet ik mij conformeren én waarom moet ik mijn gezondheid schaden om eigenlijk niemand te beschermen (géén enkel mondmasker beschermt trouwens). Het is belangrijk om alles in de juiste context te zetten. Van harte wens ik je een fijne dag toe en een fijne Valentijn (ook al is het een dag net zoals een andere).

   Beantwoorden
  • 5 maart 2021 om 10:19
   Permalink

   Sorry, Jos, maar u reactie is wel niet erg slim.
   Blijkbaar heeft u nog altijd niet door, dat het dragen van mondkapjes, uw gezondheid schaadt, en zeker niet bevordert.
   Misschien vindt u het normaal, dat kinderen in school, tijdens de les lichamelijke opvoeding, moeten hardlopen met een mondkapje op.
   Als ik u was, zou ik eerst nog een beetje onderzoek doen, voordat u zo reageert.

   Beantwoorden
 • 24 februari 2021 om 01:07
  Permalink

  Wat `n achterlijke opmerking, heb jij wel eens van de grondwet gehoord!?
  Artikel 10 stelt dat de integriteit van het lichaam door niemand kan en mag geschonden worden.
  Het heeft niks met volwassen worden te maken, maar wel met wakker worden. Ga jij maar braaf in
  de wei `n schaap na doen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.