Getuigenis I uit L: PCR test voor niet-gevaccineerden in UZ Leuven

🕒 Leestijd: 2 minuten

Ik ben reeds meerdere jaren actief als zorgverlener in UZ Leuven. Ik heb me 2 keer laten vaccineren tegen de griep in de voorbije jaren maar bij de laatste keer heb ik toch de griep gekregen (nooit eerder in mijn leven gehad) en ik ben even ziek geweest als mijn huisgenoten ondanks het vaccin. Toen had ik voor mezelf beslist dat ik het vaccin niet meer zou laten zetten. Toen we in februari de uitnodiging kregen voor het COVID-vaccin ben ik hier niet op ingegegaan (owv bovenstaande reden en owv het feit dat het vaccin nog in experimentele fase is). Ik heb eerder een afwachtende houding. En ik probeer vooral met gezonde voeding, beweging en vitaminen/supplementen mijn immuniteit sterk te houden. Ik heb dit met enkele collega’s gedeeld, maar toen ik merkte dat ik de enige was met deze mening heb ik geprobeerd me zoveel mogelijk op de achtergrond te houden. 

Op 23/04/2021 kregen we volgende richtlijnen:

SCREENING NIET-GEVACCINEERDE MEDEWERKERS, STAGIAIRS, JOB- EN WERKSTUDENTEN… MOETEN zich twee keer per week laten screenen als ze niet (volledig) gevaccineerd zijn. Het initiatief om zich te laten testen ligt bij de medewerker zelf (vaccinatiestatus is immers confidentieel). De verantwoordelijke moet de medewerker over deze maatregel informeren. 

Dit bericht werd enkele dagen later aangepast naar:
We blijven samen zorgen voor een veilige omgeving voor onze patiënten. Daarom orden alle zorgmedewerkers die geen of slechts een gedeeltelijke vaccinatie hebben gekregen, STERK AANGERADEN om zich tweemaal per week te laten screenen.

Ik was hier even van geschrokken en zag het niet zitten om me 2x/week te laten testen (onaangename test, elke keer dat resultaat afwachten en wat zou de impact zijn op de werkvloer en voor mijn thuisomgeving, altijd met de gedachte “wat als de test positief (of vals positief) is…), maar ik vind het ook enorm moeilijk om de richtlijnen niet te volgen (gewetensproblemen op termijn). Mijn verantwoordelijke heeft me hierover aangesproken en was van plan om me 2x/week te vragen hoe de test was in bijzijn van collega’s (om zich in te dekken, ze ziet me als een gevaar voor de groep en voor het ziekenhuis want ik zou als COVID-positieve zonder symptomen en zonder vaccin een uitbraak kunnen veroorzaken) en ze heeft me heel duidelijk gemaakt dat ze niet akkoord gaat met mijn mening over het vaccin, ze vindt dat niet verantwoord om je niet te laten vaccineren als je in het ziekenhuis werkt…
Aangezien de richtlijnen zijn aangepast naar ‘sterk aangeraden’ zal ze me niet controleren. Ik heb haar gezegd dat ik verdere informatie hieromtrent vertrouwelijk zou willen houden. Maar ik weet dat ik niet lang gespaard zal blijven. 

Wat een druk dat er wordt gelegd om IEDEREEN te vaccineren…!

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Getuigenis I uit L: PCR test voor niet-gevaccineerden in UZ Leuven

 • 11 oktober 2021 om 08:56
  Permalink

  reactie op ‘getuigenis I uit L’: ik ben verpleegkundige in een wzc. We moeten stoutmoedige antwoorden durven geven. Ons boven die ‘zogenaamde’ druk zetten, er is nog niets wettelijk verplicht!!!
  In de richtlijnen van Zorg en Gezondheid begin september voor zorginstellingen staat uitdrukkelijk op p22 of zo ergens dat testen NIET verplicht is. Ik kan het u bezorgen als u wil. Dit antwoord ik aan mijn leidinggevenden/collega’s:
  – in het document Z&Gezondheid staat dat testen niet verplicht is
  – ‘ik ben er nog niet klaar voor’ (om te vaccineren)
  – Ben je al gevaccineerd?: ‘hier kan ik niet op antwoorden, dit behoort tot mijn medisch dossier en ik sta voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden’
  – het is nog niet wettelijk verplicht. Verplicht u me toch dan zal mijn advocaat dit voor mij oplossen. Einde gesprek.
  U heeft gewetensproblemen???: de anderen voeren (onwetend) een duivels plan uit, ons verzet hiertegen mag ons geen gewetensproblemen geven, met die gedachte verzwak je jezelf. Mogelijks een overplaatsing aanvragen? Vorige week was ik ziek, de week ervoor bleek mijn gevaccineerd hoofd positief en thuis, we hadden allebei dezelfde symptomen. Bij personeelstekort ben ik gaan werken vrijdag, geen haan heeft er naar gekraaid dat ik daar ongevaccineerd en besnotterd zonder stem stond te werken en ik me niet getest heb. We moeten leren vriendelijk en beslist van ons af te bijten. Ons niet zwak op te stellen want we zijn al met te weinig dat is onze macht en sterkte. Waarom denkt u dat het CST in Bxl het niet geldt voor diegene die in de zorg werken?! Omdat de zorg dan instort. Dat is de vaccinatie hypocriete druk die men uitoefent. Tot slot: miss Nederland kan niet naar Miss World omdat ze niet gevaccineerd is, haar wereld stort niet in en ze is er toch maar ingeslaagd ondanks de ‘druk’ de hele selectie door te komen. Stop met te zeuren over ‘druk’ en zet de mensen op hun plaats met de nodige antwoorden.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.