Getuigenis vpk H uit A: het leven zoals het is op de corona-afdeling

🕒 Leestijd: 2 minuten

Ik heb in december 2020 enkele dagen op de corona-afdeling gewerkt. Ik heb bij ongeveer de helft van de patiënten parameters genomen en ook een deel van de verzorging gedaan.

Wat me opviel is dat er maar 1 patiënt op de hele afdeling koorts had. Dat was toch één van de symptomen? Ook had maar de helft van de patiënten zuurstofnood, enkelen ervan waren echt ‘belast’. Ze kregen dan 2L O2, geen masker met 5L of masker met zak aan 15L.

In de media werd dit dan toch even anders voorgesteld. Eén van de patiënten was een man die gewoon op het einde van zijn leven was, en heel veel zorg nodig had. Een andere patiënt heeft geen 24uur op de afdeling gelegen. Nadat hij tweemaal een bed vol diarree had is hij overleden.

Verschillende patiënten waren goed alert, en vroegen me wanneer ze naar huis mochten.

Ik vroeg het de hoofdverpleegkundige, maag kreeg het deksel op de neus. Er waren ook een aantal oude, apathische patiënten. Hun werd een maaltijd voorgeschoteld, maar die kregen ze uiteraard niet zelf naar binnen. Een uur later werd de nog volle plateau terug opgehaald, één poging van proberen en dat was het. En natuurlijk werd/wordt het bezoek verboden, want die zouden toch nog iets kunnen voeren aan hun geliefde.

Dan op een ander verdiep nog enkele corona-patiënten gaan wassen. Inderdaad, ze waren allemaal bedlegerig, en hebben me hun situatie uitgelegd. Eentje had een hersentumor en lag voor behadeling in het ziekenhuis, jammer maar positief getest, geen symptomen van corona. Een ander met een zware rugproblematiek, ook positief getest, ook geen symptomen van corona en ja toch tien dagen quarantaine, omdat thuiszorg in zo’n situatie onmogelijk was.

Aja nu snap ik waarom de corona-afdeling vol ligt!

Gedurende de hele winter werden in het ziekenhuis 1 à 2 afdelingen gesloten, en dat in een gezondheidscrisis.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 + 11 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.