Gehackte e-mails: coronaprik Pfizer goedgekeurd ondanks ‘problemen’

Norway-Pfizer-vaccine-update-feature-800x417-6a58d4fa

Er zijn documenten over het coronavaccin van Pfizer online verschenen die via een hack werden gestolen bij de Europese medicijnwaakhond EMA. Het agentschap zegt dat er met een deel van de stukken is ‘geknoeid’, maar wil niet zeggen welke dat zijn. Uit de documenten, die zijn ingezien door de Franse krant Le Monde, valt onder meer op te maken dat de EMA onder druk is gezet door de Europese Commissie om het vaccin zo snel mogelijk goed te keuren.

In een document dat dateert van 19 november beschrijft een EMA-functionaris een ‘gespannen en op sommige momenten zelfs onaangename’ conference call met de Europese Commissie over de beoordelingsprocedure rond het vaccin. De functionaris zei dat er van hem werd verwacht dat het vaccin zou worden goedgekeurd.

Problemen

Een dag later verbaasde de persoon zich tijdens een gesprek met het Deense geneesmiddelenagentschap over het feit dat Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, had aangekondigd dat de vaccins van Moderna en Pfizer mogelijk nog voor het einde van het jaar goedgekeurd zouden worden.

“Er zijn nog steeds problemen met beide,” zei de functionaris. Volgens de EMA waren er drie ‘belangrijke problemen’: bepaalde fabrieken waar ze gemaakt worden, waren nog niet geïnspecteerd, er ontbraken gegevens over de vaccins voor commercieel gebruik en bovendien bleken er kwaliteitsverschillen te zitten tussen de vaccins voor commercieel gebruik en de prikken die zijn gebruikt tijdens de klinische onderzoeken.

Bezorgd

De EMA was vooral bezorgd over het laatste punt en merkte op dat de zuiverheid van het RNA in de vaccins als gevolg van massaproductie achteruit was gegaan. Het agentschap liet weten bezorgd te zijn dat de vaccins als gevolg hiervan minder effectief en veilig zouden worden. Pfizer zou vervolgens een aantal aanpassingen hebben gedaan.

Het Pfizer-vaccin is op 21 december goedgekeurd voor de EU. Eerder deze maand gaf de Europese medicijnwaakhond ook groen licht voor de prik van Moderna. Sindsdien zijn er meerdere berichten verschenen over ernstige bijwerkingen van de vaccins die hebben geleid tot onderzoeken.

[RT]

U kan de EMA documenten zelf raadplegen in onze database sectie

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + negentien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.