Franstalige cultuurhuizen zijn burgerlijk ongehoorzaam en organiseren 9 dagen lang illegale voorstellingen mét publiek

In Wallonië en Brussel openen vanaf vandaag meer dan 120 cultuurhuizen negen dagen lang hun deuren voor publiek. Ze doen dat uit protest tegen het uitblijven van perspectief voor de sector. De cultuurhuizen willen aantonen dat ze wél veilig publiek kunnen ontvangen, zowel buiten als binnen. Op dit moment zijn de cultuurhuizen (behalve musea) nog gesloten voor het publiek in de strijd tegen het coronavirus. De evenementen worden dus illegaal georganiseerd. 

De protestactie is een initiatief van Still Standing for Culture, een tijdelijke samenwerking van culturele spelers in Wallonië en Brussel. De actievoerders pikken het niet dat de overheid nog steeds geen beslissing genomen heeft over de heropening van de cultuursector. 

foto: testevent in Nederland

Vorige week legde de sector een plan op tafel voor een geleidelijke heropstart, maar het Overlegcomité besliste om hier pas midden mei knopen over door te hakken. Vanaf 8 mei mogen cultuurhuizen opnieuw voorstellingen organiseren buiten voor maximaal 50 mensen. Binnen zijn enkel testevenementen mogelijk. In juni zouden dan – als alles goed gaat – activiteiten mogen worden georganiseerd voor 200 mensen, zowel binnen als buiten. Voor de zomer zijn er nog geen richtlijnen. 

Lees hier verder.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.