Franse Justitiewet: activering op afstand van camera’s of telefoonmicrofoons goedgekeurd door de Senaat
De Senaat gaf deze woensdag 7 juni groen licht voor een controversiële maatregel van het wetsvoorstel Justitie. De tekst bepaalt dat de microfoons en camera’s van aangesloten apparaten (telefoons, computers) op afstand kunnen worden geactiveerd door de autoriteiten. Een volgende stap in de totale controle van de digitale gevangenis.

Deze woensdag 7 juni heeft de Senaat zijn goedkeuring gegeven voor de implementatie van het op afstand activeren van met het internet geconnecteerde apparaten (smartphones, computers, … ) in het kader van bepaalde onderzoeken. Deze bepaling is opgenomen in artikel 3 van het wetsvoorstel van minister van Justitie Éric Dupond-Moretti.
De tekst, die in eerste lezing door de senatoren is onderzocht, brengt verschillende wijzigingen aan in de strafrechtelijke procedure. Een van hen is van plan om de activering op afstand van computers en andere aangesloten apparaten toe te staan, zonder medeweten van de betrokken personen, met twee verschillende doeleinden.
Enerzijds real-time geolocatie voor bepaalde overtredingen. Aan de andere kant de activering van microfoons en camera’s om geluid en beeld vast te leggen , die gereserveerd zouden zijn voor gevallen van terrorisme, delinquentie en georganiseerde misdaad .
“Snitch”, “algemeen toezicht”: de angsten van links
Deze controversiële maatregel kristalliseert de zorgen van links, advocaten en verenigingen. Het Observatoire des libertés et du numérique (OLN) hekelde bijvoorbeeld een “beveiligingsescalatie” om elk verbonden object om te vormen tot een potentiële “snitch”.
Het is “de deur die openstaat voor wijdverspreid toezicht”, zei ecoloog Guy Benarroche. “Deze technieken worden al toegepast”, zegt Éric Dupond-Moretti , maar ze vereisen de installatie van bakens of microfoons en camera’s , wat risico’s met zich meebrengt voor onderzoekers.
De bepaling is “omgeven door belangrijke waarborgen “, voegde de minister toe. De uitvoering ervan zal met name door een rechter moeten worden goedgekeurd , herinneren onze collega’s van AFP eraan.