Frankrijk onderzoekt gevallen van ontstoken hartspier na coronavaccin Pfizer

In Frankrijk zijn vijf gevallen van myocarditis (ontstoken hartspier) vastgesteld bij mensen die gevaccineerd werden met het coronavaccin van Pfizer. Er is een onderzoek ingesteld.

De beschikbare gegevens bieden in dit stadium niet genoeg elementen om te kunnen concluderen dat het vaccin een rol heeft gespeeld, maar vormen desalniettemin een potentieel signaal dat in de gaten gehouden moet worden, zegt de Franse geneesmiddelenautoriteit ANSM.

Eerder werden in Israël meerdere gevallen van myocarditis vastgesteld bij mannen na de tweede dosis van het Pfizer-vaccin, waarna ook in Frankrijk een aantal gevallen aan het licht kwamen. De bijwerkingen worden nader bestudeerd en de resultaten zullen vervolgens worden gedeeld met het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De ANSM heeft daarnaast meldingen binnengekregen over gevallen van een verhoogde bloeddruk direct nadat het vaccin was toegediend. Ook andere bijwerkingen zijn ‘potentiële signalen’ of ‘worden in de gaten gehouden’, waaronder hartritmeproblemen, gordelroos en macrofaagactivatiesyndroom (MAS), een levensbedreigende aandoening.

62 gevallen

Uit een ongepubliceerd rapport van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er mogelijk een verband is tussen de tweede dosis van het Pfizer-vaccin en 62 gevallen van myocarditis.

Zestig patiënten konden worden behandeld. De overige twee patiënten, die voor de vaccinatie in goede gezondheid verkeerden, stierven. Het gaat om een 22-jarige vrouw en een 35-jarige man.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.