Federale Duitse inlichtingendienst gaat radicale anti-lockdowngroepen in de gaten houden

De federale Duitse inlichtingendienst gaat zogenaamde ‘dwarsdenkers’, mensen die radicaal tegen de lockdown zijn, in de gaten houden. Dat zei het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. Deze beslissing geeft het Agentschap ter Bescherming van de Grondwet de toestemming om informatie te verzamelen over personen die mogelijk een risico vormen.

De afdeling van het agentschap uit de staat Baden-Württemberg houdt deze ‘dwarsdenkers’ al sinds december in de gaten. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei eerder deze maand dat hij zo’n beslissing ook verwachtte van het federaal agentschap.

Het agentschap zegt dat de samenzweringstheorieën, die verspreid raakten tijdens de protesten tegen de maatregelen, hardnekkig kunnen blijven hangen wanneer de pandemie eindigt.

Hoofd van het agentschap, Thomas Haldenwang, zei eind vorig jaar dat hij hoop heeft dat ‘dwarsdenkers’ irrelevant worden eens het virus verdwenen is. Hij vergelijkt het met de anti-immigratiebeweging Pegida, die opkwam na een grote instroom van migranten in Duitsland maar verdween toen de migratiecijfers daalden.

Bij deze aankondiging zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het een nieuwe categorie had gemaakt. ‘Dwarsdenken’ paste niet in rechts-, links- of moslimextremisme. De nieuwe categorie wordt ‘delegitimering van de staat in verband met bescherming van de grondwet’ genoemd.

De maatregel geeft toestemming om onder strenge voorwaarden personen systematisch in de gaten te houden en in het geheim informatie te vergaren. Gegevens zoals telefoongesprekken in de gaten houden, zal wel extra toestemming vereisen. 

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.