FDA voegt waarschuwing voor hartontstekingen toe aan bijsluiter vaccins Moderna en Pfizer

NEW YORK CITY 26/06 – Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft vrijdag een waarschuwing voor het risico op zeldzame hartontstekingen toegevoegd aan de bijsluiter van de coronavaccins van Pfizer en Moderna.

De Amerikaanse FDA (Food & Drug Administration) brengt een extra waarschuwing uit m.b.t. de Coronavaccins van Pfizer en Moderna, nadat opnieuw gevallen van myocarditis en pericarditis werden vastgesteld, voornamelijk bij jonge volwassenen en adolescenten.

In de waarschuwing wordt erop gewezen dat er meldingen zijn van bijwerkingen na het toedienen van de tweede dosis van de vaccins. Het gaat concreet om een verhoogd risico op ontstekingen van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis).

De wijzigingen aan de bijsluiter komen er na een overleg dat woensdag plaatsvond tussen FDA en de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, nadat aan het aan het eind van de tweede week van juni meer dan 1.200 gevallen van myocarditis of pericarditis waren opgetekend. Het aantal gevallen ligt opmerkelijk hoger bij mannen, en in de week na de toediening van de tweede dosis.

Myocarditis is een ontsteking van het myocard, het hartspierweefsel. Myocarditis op zichzelf hoeft geen verschijnselen te zien te geven maar kan wel een oorzaak zijn van hartfalen. Ook hartritmestoornissen kunnen als gevolg van myocarditis optreden.

Ook pericarditis, ontsteking van het hartzakje, werd meermaals vastgesteld.

“Vooral over de effecten op lange termijn moeten we meer weten”, zei Dr Schaffner, specialist infectieziekten bij de Amerikaanse Vanderbiltuniversiteit tegen Medscape Medical News.

Zowel dr. Schaffner als andere geïnterviewde medici benadrukken echter dat het risico op deze bijwerkingen nog altijd opweegt tegen de hoge bescherming die de vaccins bieden tegen hospitalisatie en overlijden tengevolge van een COVID-19-besmetting.

https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2021-06/02-COVID-Oster-508.pdf

https://francais.medscape.com/voirarticle/3607302?src=WNL_mdplsfeat_210628_mscpedit_fr&uac=247543ER&impID=3471517&faf=1

https://www.mediquality.net/be-nl/topic/article/B1100071632_B1/fda-voegt-waarschuwing-voor-hartontstekingen-toe-aan-bijsluiter-vaccins-moderna-en-pfizer

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.