Ernstige bijwerkingen: Duits Ministerie van Volksgezondheid publiceert valse cijfers

🕒 Leestijd: 2 minuten

Het risico op bijwerkingen van vaccinatie is groter dan het Ministerie van Volksgezondheid beweert, aldus het Paul Ehrlich Instituut. Nu heeft Karl Lauterbach’s agentschap zichzelf gecorrigeerd.

Opschudding veroorzaakt door het Federale Ministerie van Gezondheid

In het Twitterbericht staat:

Eén op de 5000 mensen wordt getroffen door een ernstige bijwerking na een COVID19-vaccinatie.”

Het cijfer is VALS.

In het veiligheidsrapport van het Paul Ehrlich Institute (PEI) staat:

Het meldingspercentage was 1,7 meldingen per 1000 vaccindoses voor alle vaccins samen, en 0,2 meldingen per 1000 vaccindoses voor ernstige reacties.”

De PEI-gegevens hebben dus betrekking op individuele vaccindoses, niet op gevaccineerde personen.

Dit betekent dat het risico op ernstige bijwerkingen niet 1 op 5000 is, maar aanzienlijk hoger. Afhankelijk van het vaccin is het risico tot 1 op 2500 voor mensen met een basisvaccinatie, tot 1 op 1667 voor mensen die een booster hebben gekregen en zelfs tot 1 op 1250 voor mensen die vier keer zijn gevaccineerd. Het federale ministerie van Volksgezondheid corrigeerde het valse bericht nadat verschillende Twitter-gebruikers erop hadden gewezen.

De cijfers zouden betekenen dat ernstige bijwerkingen niet mogen worden omschreven als “geïsoleerde gevallen”, “zeer zeldzaam” of occasioneel. Dit is precies wat de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) de laatste tijd steeds weer heeft gedaan.

Zo zegt hij: “In zeer zeldzame gevallen kunnen ook overeenkomstige bijwerkingen optreden na de Corona-vaccinatie.”

Of bijwerkingen worden ingedeeld als frequent, occasioneel, zeldzaam, zeer zeldzaam of geïsoleerd, wordt bepaald in de (MedDRA). Volgens deskundigen maakt MedDRA een uniforme classificatie van ongewenste voorvallen en bijwerkingen van geneesmiddelen in klinische proeven mogelijk.

De bevindingen worden ook kwalitatief geëvalueerd in categorieën als verhoogd, verlaagd, zeldzaam, frequent, normaal, abnormaal, detecteerbaar, niet detecteerbaar, positief en negatief. Alle beoordelingen zijn uniform gedefinieerd. In de Europese Unie en de VS is codering volgens de MedDRA-terminologie verplicht bij het melden van ongewenste voorvallen.

Zo wordt de frequentie van ongewenste voorvallen geclassificeerd:

  • Zeer vaak: bijwerking in meer dan één geval per 10 behandelden.
  • Frequent: tussen 1 en 10 per 100.
  • Af en toe: tussen 1 en 10 gevallen per 1000 behandelden.
  • Zeldzaam: Eén geval per 1000 tot 10.000.
  • Zeer zeldzaam: Minder dan één geval op 10.000 behandeld.
  • Geïsoleerde gevallen: De frequentie kan op basis van de beschikbare gegevens niet worden geschat.

Ook de omroepen van de openbare media hebben zich onlangs gebogen over de frequentie van de bijwerkingen. Zo stelt ZDF onder de kop :

We weten nu over de bijwerkingen van vaccinatie dat de Landelijke Vereniging van Wettelijke Ziekenfondsartsen in vergelijking met de PEI nog hogere aantallen mogelijke nevenwerkingen voorlegt. Dit komt omdat ze meer bijwerkingen registreren.

Alleen verdachte gevallen van gezondheidsschade die verder gaan dan de gebruikelijke omvang van een inentingsreactie worden aan het Paul Ehrlich Instituut gemeld.

De ziekenfondsartsen daarentegen tellen zowel de gebruikelijke en dus niet te melden vaccinatiereacties als de te melden klachten – eind juni hadden zij 2.487.526 patiënten met vaccinatiebijwerkingen.

Bron.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.