Analyse sterftekansen en ziekenhuisopnames sciensano: beschermingsgraad vaccins daalt zienderogen.

Het aantal slachtoffers van vaccinatieschade blijft toenemen. Het aantal bijwerkingen en het sterftecijfer na vaccinatie is de laatste 20 jaar nooit zo groot geweest en toch gaan we ermee door. De reductiegraad (lees beschermingsgraad) van de vaccins neemt duidelijk af. Hier wordt wijselijk over gezwegen: ‘niet aantoonbaar’ staat er in het verslag van Sciensano. Een echte analyse van de cijfers is nodig om te begrijpen hoe de vork in de steel zit.

Beste allemaal

Enkele dagen geleden hebben we de dalende doeltreffendheid van de Covid-vaccins besproken. 

Vandaag bekijken we de informatie aangaande ziekenhuisopnames en sterftekansen.

Op die vlakken blijven de vaccins ogenschijnlijk een beter resultaat geven wanneer het gaat om de vergelijking tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. 

Edoch: er is een gigantische grote lacune in deze analyses van de kansen op ….

Die lacune zijn de bijwerkingen van de vaccins.

Voor de niet-gevaccineerden bedragen die bijwerkingen namelijk nul.

Voor de gevaccineerden bedraagt het dodentol (allicht onderschat) nu al 247 sterfgevallen en de ziekenhuisopnames wellicht vele duizenden.

Daarover bestaan echter geen officiële cijfers en zij worden helemaal niet meegenomen in de kansberekeningen die door de pers kritiekloos worden overgebracht op de brave burgers.

Veel leesgenot!

Met vriendelijke groeten,

K.P.

Cijfers, statistieken, (des-)informatie en krantenkoppen (30 november) Inleiding 

Samen met het aantal positieve testen lijkt ook de kwaliteit van de berichtgeving over het  Corona-gebeuren een beetje op hol geslagen. Die indruk krijgen we toch als we er sommige  persartikels op nalezen. De laatste dagen was het weer troef naar aanleiding van een  persconferentie waarop Sciensano de resultaten voorstelde van een Thematisch Verslag

Vaccinatiegraad en epidemiologische impact van de Covid-19 vaccinatiecampagne in België

De Persconferentie van het Crisiscentrum

Daarover werd trouwens ook een persbericht gepubliceerd door Sciensano met als titel Impact van Covid-19 vaccins in België.

Dat persbericht gaat nogal sterk in op de impact van de vaccinatie op de ziekenhuisopnames, ook met enkele grafieken.

Maar het vertoont toch de professionaliteit en correctheid om aandacht te wijden aan de impact van Covid-vaccins op infecties bij de algemene bevolking1.

Het persbericht stelt zelfs uitdrukkelijk dat er sinds juli een progressieve daling van de bescherming door het vaccin is waargenomen en dat “de volledig geïmmuniseerde 65-plussers tussen 18 en 31 oktober nog maar 13% minder kans hadden om besmet te worden in vergelijking met de niet-gevaccineerde leeftijdsgenoten”.

Het bericht voegt er zelfs aan toe dat er ook bij de 18-64 jarigen een daling van de bescherming van het vaccin wordt vastgesteld, maar pas sinds oktober2. Bij nader toezien blijkt die daling overeen te stemmen met 52%. Nu vind ik persoonlijk dat een vermindering tot 52% wel zeer zorgwekkend mag genoemd worden. Een jaar geleden werd er immers 95% beloofd. Maar goed: het persbericht rapporteert vrij eerlijk en transparant.

Wat het persbericht van Sciensano echter niet doet is melding maken van de verwachtingen voor de nabije toekomst. Die verwachtingen zijn nochtans zeer goed te merken in grafiek 13 van het Thematisch Verslag3 dat het voorwerp vormde van de persconferentie. Ik reproduceer die grafiek hieronder:

Bronnen:
1 https://www.sciensano.be/nl/pershoek/impact-van-covid-19-vaccins-belgie
2 Voor de periode van 18 tot 31 oktober 2021 bedraagt de vermindering van het infectierisico bij volledig geïmmuniseerde 18-64 jarigen 52%
https://covid
19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID_19_THEMATIC_REPORT_VaccineCoverage AndImpactReport_NL.pdf

Let wel: de nul-lijn van de grafiek zit niet onderaan, want die onderste lijn geeft een reductie van25% aan. De nul-lijn zit hoger, zoals je links op de Y-as kan zien.

Maar een aandachtige lezer kan dus wel al heel duidelijk merken dat de tendens voor de leeftijdsgroep 65+ al vroeg in november onder de nul-lijn zou zakken.

De lijn van de leeftijdscategorie 18-64 jarigen lag op 31 oktober op het niveau van 52%, maar ook daar kon je al merken dat de daling zich heel waarschijnlijk zou  verderzetten. 

Dat is ondertussen trouwens al gebeurd, zoals we in een andere Nota hebben aangegeven. Ik  herneem hieronder nog eens de cijfers: 

Tabel 1: Evolutie van de reductiegraad van de cumulatieve incidentie per 100.000 inwoners  volgens vaccinatiestatus (Bron: Sciensano Wekelijks Epidemiologisch Bulletin = SWEB)

Zoals we kunnen zien is de ‘bescherming’ of reductiegraad voor de leeftijdscategorie van de 18- 64 jarigen gedaald van 51,7% in het wekelijks bulletin van 5 november4, tot 25,6% in het  wekelijks bulletin van 26 november. En bij de 65-plussers is de zogenaamde bescherming die de vaccins moesten geven tegen infecties nu al vier weken lang negatief.

Dat betekent dat de  gevaccineerde senioren sedert het begin van de maand november meer kans lopen op een  Covid-infectie dan hun niet gevaccineerde leeftijdsgenoten. Geslaagd kan je deze gigantische  vaccinatiecampagne van het afgelopen jaar dan nog moeilijk noemen. 

Tussen haakjes: in de wekelijkse bulletins van 5 en 11 november heeft Sciensano zelf de  negatieve cijfers voor de 65-plussers gepubliceerd (- 15,6 % en -15,4%).

In de daaropvolgende  bulletins publiceert men nog wel de (barslechte) reductiecijfers van de leeftijdscategorie 18-64  jaar (ondertussen gedaald naar resp. 35% en 26%), maar in de paragraaf over de 65-plussers kan  men nu lezen dat die reductiegraad “niet aantoonbaar” is.

Hoezo niet aantoonbaar?

Het volstaat  om dezelfde berekening te maken als voor de andere leeftijdscategorieën en dan bekomt men de resultaten van resp. –7,7% en -1,1%. 

Op het ogenblik van de persconferentie (26 november) moet onze vriend Steven Van Gucht toch  al wel op de hoogte zijn geweest van de evolutie van de cijfers sedert einde oktober, maar daar  heeft hij wijselijk over gezwegen. 

Alle aandacht ging verder naar de ziekenhuisopnames en de kans op sterven4 en naar het rapport dat werd voorgesteld met informatie over bevindingen tot en met 31 oktober.

Lees hier verder voor een volledig verslag.

(En i.v.m. bijwerkingen vaccins)

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + twaalf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.