Duizenden dodelijke schimmelinfecties na coronabehandeling

Een nachtmerrie in India: in de afgelopen maanden is bij bijna 10.000 coronapatiënten de zeldzame schimmelinfectie mucormycose, oftewel zwarte schimmel, geconstateerd. Vooral de behandeling met dexamethason zou daarbij een rol spelen. Ernstig zieke coronapatiënten krijgen corticosteroïden en die verhogen het risico op mucormycose. India spreekt van een schimmelepidemie.

De meeste getroffenen lijden ook aan diabetes. De ziekte is niet besmettelijk en wordt overgedragen via schimmelsporen. Mensen ademen de sporen via de neus en mond in. De mortaliteit ligt rond de 50 procent.

12 tot 15 dagen na herstel

Mucormycose is een zeldzame schimmelinfectie. De schimmels komen voor in aarde, planten, mest, en groenten en fruit. Als mensen met een verzwakt immuunsysteem de sporen inademen, kunnen ze besmet raken. De ziekte kan zich ook verspreiden via luchtbevochtigers in ziekenhuizen.

Volgens Indiase artsen treden de gevallen 12 tot 15 dagen na herstel van corona op. De schimmel tast de sinussen, hersenen en longen aan. In veel gevallen moet één oog en/of een deel van het jukbeen worden verwijderd om te voorkomen dat de schimmel de hersenen van de patiënt binnendringt. De patiënten zijn voor de rest van hun leven verminkt.

Steeds schaarser

Het medicijn amfotericine B, dat ook in India wordt geproduceerd, wordt gebruikt om de ziekte te behandelen. Het wordt steeds schaarser en kost daar bijna driekwart maandsalaris. Sommigen slaan alvast een voorraad in op de zwarte markt.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.