Duitsland: Hoofd van de kritieke gezondheidsafdeling overgeplaatst, meer dan 130 artsen protesteerden scherp

Friedrich Pürner, ex-hoofd van een gezondheidsafdeling, werd overgeplaatst na kritiek op coronamaatregelen van de staat. Pürner spreekt van “bestraffende overdracht”.

8 november 2020-8: 06 uur , pde – vertaald door Google

Foto: dpa / Stefan Puchner Friedrich Pürner, ex-hoofd van de gezondheidsafdeling, demonstreert het uitstrijkje van een coronatest. Na kritiek op de coronamaatregelen van de Beierse deelstaatregering werd Pürner ontslagen als hoofd van de gezondheidsafdeling.  

München – De arts en voormalig hoofd van de gezondheidsafdeling Aichach-Friedberg in Beieren is afgezet. In plaats daarvan zou de ambtenaar moeten werken volgens de instructies van de Beierse regering in het Staatsbureau voor Gezondheid en Voedselveiligheid. De dokter vermoedt dat de reden hiervoor zijn kritiek is op de Beierse deelstaatregering bij de aanpak van de coronapandemie. Letterlijk zei Pürner vrijdag tijdens een virtuele persconferentie: “Deze strafoverdracht is bedoeld om een ​​voorbeeld te stellen. Dit is mijn persoonlijke mening, zo voel ik me. Dit is om een ​​teken te zetten dat er geen doktoren meer klagen over gebeurtenissen en maatregelen. “

In het verleden had Pürner herhaaldelijk kritiek op de anticoronacursus van de deelstaatregering op sociale netwerken zoals Twitter en in veel media zoals de Beierse radio . Pürner riep op tot “proportionaliteit van maatregelen” en bekritiseerde ook de huidige focus op de incidentie waarden. Het nu overgeplaatste voormalig hoofd van de gezondheidsafdeling twijfelt ook aan de effectiviteit van alledaagse maskers van stof.

In een open brief aan de Beierse deelstaatregering protesteren meer dan 130 artsen (vanaf zondagochtend 7.30 uur) tegen het ontslag van de kritische arts. De brief is geïnitieerd door Dr. med. Steffen Rabe, specialist in kindergeneeskunde en jeugdgeneeskunde uit München en Dr. med. Martin Hirte, specialist in kindergeneeskunde en jeugdgeneeskunde, ook in München. Inmiddels is de protestbrief ondertekend door medische professionals uit het hele land. 

“In een democratische samenleving moet het mogelijk zijn om op elk moment een wetenschappelijk discours in het openbaar te voeren, vooral in een situatie waarin de politiek verregaande interventies in menselijke interactie en in veel fundamentele democratische rechten probeert te rechtvaardigen door te verwijzen naar ‘wetenschap'”, het staat hier letterlijk. 

Friedrich Pürner had “als wetenschapper en arts gebruik gemaakt van dit onschendbare recht op vrijheid van meningsuiting zonder dat zijn officiële plichten als hoofd van de gezondheidsafdeling van Aichach-Friedberg eronder te lijden hadden”. De standpunten die hij naar voren bracht als “arts en epidemioloog over maatregelen en verordeningen van de Beierse regering die onder deskundigen al controversieel waren” waren volgens de auteurs van de protestbrief “te allen tijde wetenschappelijk verantwoord en zonder enige partijpolitieke connotatie”.

In de woorden van de doktoren is zijn ontslag uit de leidende positie op de gezondheidsafdeling een “in onze ogen onaanvaardbare autoritaire poging om legitieme medisch-wetenschappelijke discussies te onderdrukken die in de huidige situatie bijzonder noodzakelijk zijn”. Daarnaast suggereren de “onredelijk bezwarende randvoorwaarden waaronder deze maatregel plaatsvindt (verandering van werkplek binnen een week)” ook dat “hier een voorbeeld moet worden gegeven met een opzettelijk afschrikkende werking”.

De meer dan 130 doktoren eisen nu dat “de geplande overdracht wordt teruggedraaid en dat Dr. Pürner kan blijven werken in zijn vorige functie ” . De benadering van de deelstaatregering is “in elk opzicht een vrij-democratische staat onwaardig”.

“Dokters mogen niet zwijgen. Echt niet!”

Pürner had vrijdag zelf in een virtuele persconferentie benadrukt dat hij een professionele discussie wilde en niet in de hoek van de coronahelikopter wilde komen. Hij heeft ook “de waarheid niet verhuurd”. Volgens de BR sprak Pürner vrijdag echter ook van een “overdramatisering” van de situatie. De arts wil in principe dat de burger meer eigen verantwoordelijkheid neemt, ook als het gaat om de vraag of een masker in het openbaar moet worden gedragen.

Een paar dagen geleden kondigde de dokter via zijn Twitter-account aan: “Volgens Kant heeft alles een prijs of een waardigheid. Ik kies voor waardigheid! Ik ben blij om de prijs te betalen. Artsen mogen niet zwijgen. Echt niet!”

De staatssecretaris van Volksgezondheid van Beieren, Klaus Holetschek, CSU, vertelde Bayerischer Rundfunk in deze context dat de nieuwe functie een “spannende uitdaging” was voor Pürner. De staatssecretaris van Volksgezondheid gaf aan dat er geen disciplinaire maatregelen zijn genomen. U hebt eerder een ervaren arts nodig voor het nieuwe onderwerp bij het State Office for Health and Food Safety, die al een gezondheidsafdeling heeft geleid en ook het State Office kent.

Nog maar een paar dagen geleden had Holetschek ook gezegd dat men, gezien de gestegen coronacijfers, “zich op de zaak moet concentreren in plaats van een persona te spelen dat er niets te hypnotiseren valt”.

https://www.berliner-zeitung.de/news/kritischer-gesundheitsamt-chef-versetzt-ueber-130-aerzte-protestieren-scharf-li.117180
(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)