Draagvlak coronamaatregelen gekelderd: amper 25 à 35% staat nog achter maatregelen

Draagvlak coronamaatregelen gekelderd: amper 25 à 35% staat nog achter maatregelen

Een minderheid van de Belgen staat nog achter de huidige coronamaatregelen, zo blijkt uit het laatste rapport van de motivatiebarometer. Slechts 25 à 35% is nog overtuigd van de noodzaak van de maatregelen, in het verleden was dat altijd de meerderheid van de bevolking.

Geen verhoopte versoepelingen na het Overlegcomité van afgelopen vrijdag, integendeel, mogelijke nieuwe verstrengingen kwamen opnieuw op tafel te liggen. Dit terwijl het draagvlak bij de bevolking voor de huidige maatregelen al historisch laag is, zo blijkt nu.

Minderheid staat achter maatregelen

Uit een rapport van de motivatiebarometer dat vandaag gepubliceerd werd blijkt dat amper 25 à 35% van de bevolking nog achter de huidige maatregelen staat. Mensen zien de noodzaak van de maatregelen niet meer en zijn niet meer gemotiveerd om ze te volgen, wat ook resulteert in het feit dat minder en minder mensen de maatregelen opvolgen.

Een “zorgwekkende situatie”, zo vinden de onderzoekers. Zij zagen het draagvlak sinds midden januari in een recordtempo kelderen. Toen stond nog een meerderheid van de bevolking achter de maatregelen, enkele weken later is dat dus nog een kleine minderheid. Zij vrezen dat dit voor een nieuwe stijging in de cijfers zal zorgen, wat de lockdown nog zou verlengen en waardoor we in een vicieuze cirkel terecht zouden komen.

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) pleit voor een nieuwe aanpak met garanties op versoepelingen bij een vooraf opgesteld doel. Ook de communicatie daaromtrent moet beter, klinkt het. “Uitspraken zoals ‘hou vol’ of ‘gebruik je gezond verstand’ zijn holle motivationele boutades als je de bevolking niet laat meedenken over het grotere plaatje”, aldus Vansteenkiste.

https://www.hln.be/binnenland/motivatie-om-maatregelen-te-volgen-al-wekenlang-problematisch-laag~ab48ad64/

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

3 gedachten over “Draagvlak coronamaatregelen gekelderd: amper 25 à 35% staat nog achter maatregelen

 • 4 maart 2021 om 16:35
  Permalink

  Als mensen zien dat de huidige maatregelen, die we nu al zo lang volhouden, niets uithalen, waarom zouden de mensen zich dan aan de maatregelen blijven houden? Is het niet logisch dat de motivatie dan zakt? Misschien moeten ‘ze’ daar eens aan denken en vooral er eens bij nadenken!
  Ik persoonlijk sta helemaal niet achter de maatregelen, maar ik hou me er wel aan…

  Beantwoorden
 • 5 maart 2021 om 10:04
  Permalink

  Al deze maatregelen hebben maar 1 doel : je immuniteitssysteem verzwakken !!!
  Ik kan enkel iedereen aanraden om dit artikel te lezen, niet al te technisch maar op een schitterende manier uitgelegt : https://www.artsenvoorvrijheid.be/blog/2021/02/14/iedereen-proefpersoon-de-werking-en-gevaren-van-de-verschillende-vaccins-uitgelegd/?fbclid=IwAR0LzoK5pdJra6xfpwYW-EWRK06psEu2k9de4paZXdWN-ZDiqDg6fZL36Ek
  Beslis daarna of je nog een prik wil en/of je terug “gewoon” wil leven …
  Men gaat nog vele drukkingsmiddelen gebruiken om je toch maar een prik te verkopen maar na het lezen van bovenstaande link, zou je beter moeten weten. Je verplichten kan niet, want dan zijn ze verantwoordelijk …

  Beantwoorden
 • 5 maart 2021 om 13:10
  Permalink

  Dank je Lily om dat schitterend artikel nog eens onder de aandacht te brengen. En inderdaad, niets weegt op tegen de zogezegde privileges die we zouden missen. Want je wil je gezondheid toch niet in gevaar brengen voor eventuele privileges.. Ik denk ook dat de verplichting louter een dreiging zal blijven. Drukkingsmiddelen dat wel. Laat ons dat goed beseffen, en sta op je vrijheid. Voor mij is vrijheid heel belangrijk, het is inherent aan mens-zijn, daarom geef ik het niet op. Verantwoordelijkheid? Wie? Ik verwacht dat men eerder verder verantwoordelijkheid zal afschuiven, de farma heeft het al gedaan, geen verantwoordelijkheid opnemen want ze komen niet tussen in de schadegevallen die ze wel verwachten en zelfs vermelden op de bijsluiter. De producenten hebben de verantwoordelijkheid afgeschoven op de politiek. En de politiek, ik vrees dat dit begrip al lang vergeten is, kijk naar de wetteloosheid, met andere woorden de uitzonderingswetten of pandemiewet of hoe ze het noemen. Wees dus zelf verantwoordelijk, voor jezelf, nogal logisch.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − zeven =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.