Dokter Tim Spector: Calorieën zijn een leugen (video)

🕒 Leestijd: 3 minuten

Professor Tim Spector is een Britse arts, wetenschapper en hoogleraar genetische epidemiologie aan King’s College London. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het begrijpen van de rol van genetica in gezondheid en ziekte, met name op het gebied van microbiële diversiteit in de darm en voeding. Hij legt in dit video interview met The Diary of a CEO, een paar belangrijke mythes bloot.

Na de plotselinge dood van zijn vader op 21-jarige leeftijd als gevolg van een hartaanval, onderging professor Tim Spector een significante verschuiving in perspectief en ontwikkelde een gevoel van urgentie. Gedreven door het idee dat ook hij vroegtijdig zou kunnen overlijden, omarmde hij een onvermoeibare zoektocht naar kennis. Deze persoonlijke drang voedde zijn gevarieerde carrière, van medisch student tot epidemioloog gespecialiseerd in darmgezondheid en voeding. Het samenvallen van persoonlijk verlies en een verlangen naar begrip werd de katalysator voor zijn baanbrekende werk.

Het onthullen van de microbiële symfonie in elk van ons

Het onderzoek van professor Tim Spector naar het microbioom onthulde een baanbrekende ontdekking – identieke tweelingen, ondanks het delen van dezelfde genen en omgeving, verschillen aanzienlijk in gezondheidsresultaten door variaties in hun darmmicroben. Deze onthulling leidde tot een paradigmaverschuiving in het begrip van voeding en gezondheid. Het darmmicrobioom, een complexe gemeenschap van microscopische organismen, fungeert als een ingewikkelde apotheek die essentiële chemicaliën produceert voor het immuunsysteem, hersenfunctie en algeheel welzijn. Deze inzichten dagen traditionele opvattingen over voeding uit en benadrukken de cruciale rol van darmgezondheid bij het vormgeven van onze reacties op voedsel en het beïnvloeden van verschillende aspecten van onze fysieke en mentale gezondheid.

Kwaliteitsvoeding vs. calorie-obsessie

Professor Tim Spector benadrukt de valstrik van calorieën tellen voor gewichtsverlies en gezondheid. In tegenstelling tot de algemeen aanvaarde opvatting biedt caloriebeperking geen duurzame oplossing. De focus moet verschuiven van het tellen van calorieën naar het prioriteren van kwaliteitsvoeding. Ultra-verwerkte voedingsmiddelen, vaak voorzien van informatie over calorieën, missen de voedingsrijkdom van hele voedingsmiddelen. Het schadelijke effect van synthetische toevoegingen in bewerkte voedingsmiddelen op de darmgezondheid benadrukt verder het belang van het kiezen van onbewerkte, gevarieerde en voedzame voedingsmiddelen voor algeheel welzijn. Kwaliteit, niet kwantiteit, zou het leidende principe moeten zijn bij het maken van dieetkeuzes.

Heroverweging van vitaminesupplementen

Professor Tim Spector daagt het wijdverbreide geloof in de effectiviteit van vitaminesupplementen uit. In tegenstelling tot de populaire perceptie suggereert wetenschappelijk bewijs dat, voor mensen met een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet rijk aan planten, vitaminesupplementen over het algemeen overbodig zijn. Gerandomiseerde gecontroleerde studies geven aan dat, tenzij iemand specifieke tekorten of dieetbeperkingen heeft, de voordelen van vitaminesupplementen minimaal zijn. De enorme aantrekkingskracht van de vitamine-industrie komt vaak voort uit misvattingen, en professor Spector benadrukt het belang van vertrouwen op een uitgebalanceerd dieet voor essentiële voedingsstoffen in plaats van te vertrouwen op pillen.

Optimaliseren van dieet: het vinden van een duurzaam middenpad

Na het experimenteren met het ketogene dieet en het New Yorkse dieet, zoekt de spreker naar een duurzaam middenpad voor zijn dieet. Met de nadruk op duurzaamheid in zowel dieet als fitness, verkent hij een darmvriendelijke benadering door wekelijks ongeveer 30 verschillende planten, gefermenteerde voedingsmiddelen en polyfenolrijke items op te nemen. De verschuiving streeft naar diversiteit, kleur en een mix van voedingsmiddelen met veel polyfenolen, zoals pure chocolade en koffie, waarbij de potentiële voordelen van cafeïnevrije koffie worden erkend. De spreker benadrukt het belang van het vermijden van extreme diëten, gericht op langetermijndarmgezondheid, en het uitdagen van traditionele opvattingen over voedselkeuzes.

Zoetstoffen en gewicht: geen gezonde keuze

Kunstmatige zoetstoffen, inclusief de suikervrije versies van frisdranken, zijn volgens onderzoek geen gezonder alternatief. Ondanks de verwachtingen van gewichtsverlies, wijzen studies op minimale verschillen in gewicht of metabole veranderingen tussen reguliere en dieetversies. De chemicaliën in zoetstoffen kunnen de voorkeur van kinderen beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt om bittere of zure voedingsmiddelen te introduceren. Bovendien beïnvloeden zoetstoffen de darmmicroben en kunnen ze leiden tot onverwachte pieken in de bloedsuikerspiegel. Hoewel niet zo schadelijk als suiker, worden zoetstoffen niet beschouwd als een gezond drankje, en alternatieven zoals thee en kombucha worden aangemoedigd voor een meer gevarieerd en gunstig smaakprofiel.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.