DNA-specifieke biowapens?

🕒 Leestijd: 2 minuten

Biowapens behoren niet meer tot de Science Fiction. Wapens worden op maat gemaakt volgens het DNA van een persoon. Een nieuwe vorm van oorlogsvoering?

Een opmerkelijke uitspraak

Eind juli jl. deed een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat James Crow, een opmerkelijke uitspraak:

Er zijn nu wapens in ontwikkeling en reeds ontwikkeld, die ontworpen zijn om zich op specifieke mensen te richten. […] je kunt iemands DNA nemen en een wapen ontwikkelen dat die (specifieke) persoon kan doden.

Crow geeft aan dat kwaadwillende groepen of landen hun handen kunnen leggen op DNA-gegevens van bedrijven zoals 23andMe, die analyses maken van het DNA dat mensen hebben opgestuurd om hun afkomst te laten bepalen.

Maar niet alleen mensen die vrijwillig hun afkomst hebben willen laten bepalen op basis van hun dna door commericiële bedrijven lopen gevaar. Het Amerikaanse RIVM, de CDC, heeft aangegeven dat ook wattenstaafjes met coronatestmonsters zijn gebruikt voor ‘genomic sequencing analysis’. Met andere woorden, de overheid in de VS beschikt over enorme hoeveelheden genetische data van mensen die zich hebben laten testen op het coronavirus.

Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie, NL) stelt Kamervragen om erachter te komen of er

1) DNA-wapens gemaakt worden of al gemaakt zijn,

2) of de (Nederlandse) overheid net als de Amerikaanse DNA-gegevens van coronatesten bewaart en analyseert, en

3) of de veiligheid en privacy van burgers in gevaar is.


De vragen van hem aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over biologische oorlogsvoering en DNA-specifieke wapens:

 1. Bent u op de hoogte van de berichten van o.a. The New York Post en Axios over de bewering van een Amerikaanse vertegenwoordiger van de Democratische Partij dat het mogelijk is om op specifieke individuen gerichte biowapens te maken wanneer men beschikt over iemands DNA? (1) (2)
 2. Kan de Minister aangeven of het theoretisch gezien mogelijk is om een biowapen specifiek voor een bepaald persoon te ontwikkelen die enkel die persoon kan beschadigen of doden?
 3. Indien ja, hoe verhoudt dit zich tot de massale afgifte van DNA (3)door mensen wereldwijd aan bedrijven als 23andMe, MyHeritage etc. die het DNA van mensen analyseren voor genetisch onderzoek? Is dit in de ogen van de Minister een gevaarlijke ontwikkeling?
 4. Aangezien de Nederlandse staat ook DNA-gegevens van Nederlandse personen bewaart, bijvoorbeeld bij veroordeelden (4), is het dan gezien het feit dat grootschalige diefstal van data en persoonsgegevens schering en inslag is, denkbaar dat ook Nederlandse DNA-gegevens bewaard door de Nederlandse Staat gevaar lopen? Kan de Minister de veiligheid van DNA van Nederlanders garanderen?
 5. Heeft de Minister reeds een plan voor verdediging tegen biologische wapens? Deelt de Minister de mening in het stuk van Axios(5) dat ook vee en landbouw en daarmee de voedselketen het gevaar lopen om doelwit te worden van biologische oorlogsvoering?
 6. Is er genetisch materiaal bewaard gebleven bij de afname van coronatesten in Nederland? Wat is het standaard protocol m.b.t. het verwerken van DNA?
 7. Kan de Minister uitsluiten dat er genetisch materiaal of DNA van Nederlanders bewaard is gebleven bij de afname van coronatesten?
 8. Hoe kijkt de Minister naar de uitspraak van het Amerikaanse CDC, (6) waarin zij vermelden dat “Remember that #COVID19 nose swab test you took? What happened to the swab? If it was processed with a PCR test, there’s a 10% chance that it ended up in a lab for genomic sequencing analysis.”? Is er in Nederland ook sprake geweest van dergelijke “genomic sequencing analysis”?

Referenties:

 1. https://nypost.com/2022/07/24/rep-crow-warns-enemies-could-use-dna-tests-to-kill-americans/
 2. https://www.axios.com/2022/07/24/bio-weapons-target-us-joni-ernst-jason-crow
 3. https://www.technologyreview.com/2019/02/11/103446/more-than-26-million-people-have-taken-an-at-home-ancestry-test/
 4. https://www.om.nl/onderwerpen/dna-onderzoek/vraag-en-antwoord/hoe-lang-blijven-dna-gegevens-bewaard
 5. https://www.axios.com/2022/07/24/bio-weapons-target-us-joni-ernst-jason-crow
 6. https://twitter.com/CDCgov/status/1493982257790570501?s=20&t=iCLjzRz-yX7u4GAWAn8xQQ

Bron.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

acht − 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.