Denemarken stopt met AstraZeneca en schort gebruik Johnson & Johnson-vaccin op

null Beeld EPA
Beeld EPA

Denemarken stopt na een wekenlange pauze nu helemaal met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Ook wordt het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin voorlopig opschort, berichten Deense media. Er zijn zorgen ontstaan over mogelijke zeldzame bijwerkingen door die vaccins.REDACTIE en BELGA14 april 2021, 13:36

Denemarken besloot vorige maand al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke pauze. De autoriteiten zouden inmiddels hebben besloten dat ze niet meer verder willen met het middel, dat in verband is gebracht met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Inmiddels is ook discussie ontstaan over het vaccin van Johnson & Johnson. De Verenigde Staten kondigden dinsdag een pauze aan, nadat zes mensen last hadden gekregen van vergelijkbare klachten met bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Daarom zou Denemarken ook voor dat vaccin de pauzeknop voor onbepaalde duur indrukken.

Beide vaccins zijn zogenaamde virale vector vaccins die gebaseerd zijn op een adenovirus.

Wat de impact van de schrapping van AstraZeneca en de pauze van Johnson & Johnson op de Deense vaccinatiecampagne precies zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Al lijkt een serieuze vertraging onvermijdelijk.

Lees ook: Opnieuw twijfels over de Belgische vaccinatiecampagne. Wat is er aan de hand?

bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.