Denemarken keert terug naar volledige vrijheid

Weet u nog hoe het leven voor corona voelde? Zonder mondkapjes, QR-codes en afstand houden? Voor wie het niet meer weet: vraag het aan een Deen. “Op het moment dat de muziek explodeert, dat duizenden armen de lucht in gaan en iedereen hetzelfde liedje meezingt, voel ik wat ik anderhalf jaar heb gemist: het onbeschrijfelijke, heerlijke en vrije gevoel van het samen luisteren naar livemuziek zonder dat er ook maar iets is wat je tegenhoudt”, schrijft de Deense journalist Narin Frausing Korkmaz.

Pioniers in vrijheid?

Ze waren in maart 2020 een van de eerste Europese landen die een zware lockdown afkondigden. Inmiddels zijn de Denen koplopers op vaccinatiegebied en gooien ze vandaag de allerlaatste coronamaatregelen overboord.

“De epidemie is onder controle”, zei gezondsheidsminister Magnus Heunicke eind augustus. “Corona is niet langer een kritieke bedreiging voor de samenleving.”

Nu corona een ‘normale’ ziekte werd, is ook de wettelijke basis voor tal van beperkende maatregelen weg, zo stelde de overheid. Nu hebben de Denen de afgelopen weken al veel beperkingen afgeschaft (geen mondkapjes meer op het openbaar vervoer en festivals en nachtclubs weer open), maar vandaag gaan ook de laatste maatregelen overboord: verplicht afstand houden hoeft niet meer, nachtclubs en voetbalstadions hoeven geen vaccinatiebewijzen of testresultaten te vragen en er geldt niet langer een maximum aantal bezoekers voor evenementen.

Met andere woorden

Denemarken is vanaf vandaag weer het land dat het vóór maart 2020 was.

“Het gaat hier eigenlijk al twee maanden bijna niet meer over corona,” zegt Passet, “het is een enorm verschil met vorig jaar.

Strandberg Pedersen: “De maatregelen afschaffen is een goed besluit. De deltavariant is zo besmettelijk dat je hem niet kunt tegenhouden. Jonge mensen die niet zijn gevaccineerd, zullen corona oplopen, maar zullen er niet erg ziek van worden. Dat kunnen we dus onder controle houden.”

Ook Passet is benieuwd naar de komende weken.

“Vooral jongeren zullen naar nachtclubs gaan, onder hen is het aantal mensen dat nog maar één prik heeft relatief hoog. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.” Tegelijkertijd kan de Nederlander niet wachten tot hij zelf weer in een club staat. “Ik ben al naar wat festivals geweest. Gewoon lekker een biertje drinken, nergens rekening mee hoeven houden. Zoals vanouds.”

Wat Denen nog niet afschaften: de inreisrestricties.

België staat nog op ‘geel’. Dus Belgen die willen meegenieten van de Deense vrijheid, komen er alleen in als ze volledig gevaccineerd zijn of als ze een negatief testresultaat kunnen laten zien.

Dat is de prijs die je betaalt voor vrijheid!

Bron: De Morgen d.d 9 september 2021

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.