De Witte Woede is terug !

Al 33 jaar Witte Woede maar toch werd er steeds meer bespaard op onze gezondheidszorg

Op 1 december 1988, ondertussen al 33 jaar geleden, ging Eigen Thuis Grimbergen, een home voor 30 zwaar fysiek gehandicapten met 55 personeelsleden en 10 voor de Dienst Aangepast Vervoer in staking die, na een algemene stakingsactie in de gehele gehandicaptensector en Bijzondere Jeugdzorg vanaf 1 februari 1989 tot 8 mei 1989 geduurd heeft. Het was de start van de Witte Woede die enkele maanden later ook de Gezondheidszorg in beweging bracht.

Sindsdien waren er tal van betogingen. Onze journalisten lijken dit zich allemaal niet meer te herinneren. Op 29 maart 2011 bijvoorbeeld betoogden zo’n 13 à 15 000 werknemers uit de welzijnssector voor een lange termijnakkoord met de Federale en Vlaamse regering. Deze strijd om betere arbeidsomstandigheden en relatief betere beloning, ging toen onder het motto ’Sta eens een dag in onze schoenen’.

Nagenoeg iedereen uit onze sector was dan ook verbolgen door de zware besparingen de laatste jaren onder de vorige minister van volksgezondheid (die dan nota bene zelf nog arts is ook). Wij trokken toen ook steeds aan de alarmbel maar onze mening was van geen tel. Ook toen waren er elk jaar zware problemen op onze intensieve zorgen en waren er telkens bedden tekort tijdens de jaarlijkse pieken van het griepseizoen. Als we daar over klaagden werden we weggezet als “dramaqueens”.

Pas sinds deze pandemie is er eindelijk echt aandacht voor dit probleem. We waren dan ook hoopvol dat de overheid eindelijk ging zorgen voor meer middelen en een hogere capaciteit. Na 13 maanden werd er jammer genoeg nog niet 1 extra bed bijgecreëerd in onze ziekenhuizen. Er werden enkel maatregelen genomen die onze bevolking nog zwakker en nog zieker maken.

Als er niet geluisterd wordt naar de noodkreet van de zorg en de bevolking zal onze Witte Woede ons noodzaken om op te roepen tot een nieuwe Witte Mars. In 1996 kwam België massaal op straat voor een beter werkend gerecht. Wij zullen dan oproepen om op straat te komen voor een beter werkende regering die wel maatregelen neemt die positief zijn voor de zorg en de volksgezondheid.

Nurses for Freedom (Facebook)

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.