De wil breken. De regels van psychologische oorlogsvoering

Deskundigen uit de vakgebieden sociologie en psychologie zien in de huidige crisis sterke kenmerken van een psychologische oorlogsvoering tegen de bevolking. De wetenschap van deze oorlogsvoering komt uit de Amerikaanse militaire sector en worden ‘psyopts’ genoemd, een afkorting van psychological operations. Welke zijn de kenmerken en wat is hiervan in de huidige Coronacrisis terug te zien?

Albert Biderman (1923-2003) was adviseur van de Amerikaanse defensiestaf in Europa en na WWII een tijd werkzaam voor de Duitse regering. Biderman, Amerikaan van geboorte, was gespecialiseerd in de beïnvloeding van het menselijk gedrag. Hij deed zijn ervaringen op met onderzoeken op krijgsgevangenen. In 1961 publiceerde hij het boek The Manipulation of Human Behavior.

Zijn theorie is samengevat in een schema: Chart of Coercion, het schema van de dwang.
Velen herkennen in de huidige crisis veel van wat Biderman in dit schema samenvatte waardoor ook getuigen in de Duitse Corona Ausschuss tot de conclusie komen dat er zonder meer sprake is van een psychologische oorlogsvoering tegen de (eigen) bevolking.

Een overzicht van de belangrijkste punten uit het schema.

Het schema is verre van volledig, maar geeft een indicatie van de ‘gekkigheden’ die op de bevolking worden losgelaten. De effecten zijn ook merkbaar. Veel mensen gaan volledig mee in de gemonipoliseerde waarheid. Afwijking of het bevragen van de voorgeschreven waarheid is bedreigend. Wie tot een (iets) afwijkend inzicht komt, verwijdert zich van een groot deel van de sociale omgeving met uitsluiting tot gevolg. Velen verkiezen de zekerheid van de steeds bevestigde manipulatie boven de zelf te onderzoeken feiten.
De overheid lijkt in bovenstaand schema toch aardig de ‘dader’ te zijn van de ongekende manipulatie. Daarbij schuwt zij niet om het sociale, culturele, economische en psychische leven van grote groepen mensen kapot te maken.

Nu deze campagne al 18 maanden duurt is niet meer vol te houden dat hier sprake is van onkunde of toevallige missers van de overheid. We zien een systematiek in de manipulatieve aanpak van deze Coronacrisis. Ook kan niemand ontgaan dat er wereldwijde afstemming moet plaatsvinden. Te veel maatregelen, te veel toespraken en woordgebruik lijken mondiaal op elkaar.

Bron: EzAz d.d. 13 juli 2021

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.