De vrouw van Hans werd ernstig ziek van vaccin: ‘Mijn boodschap is, het kán misgaan’

Nel, de vrouw van Hans, werd ernstig ziek door een inenting tegen Mexicaanse griep. Hij waarschuwt voor de risico's als onder tijdsdruk een vaccin wordt ontwikkeld.
Nel, de vrouw van Hans, werd ernstig ziek door een inenting tegen Mexicaanse griep. Hij waarschuwt voor de risico’s als onder tijdsdruk een vaccin wordt ontwikkeld. © Koen Verheijden

Waarom overheden uiterst zorgvuldig moeten omgaan met een nieuw vaccin? Vraag dat maar aan weduwnaar Hans (83). Zijn vrouw Nel overleed in 2019 na tien jaar ziekte door het Mexicaanse griepvaccin. ,,Maar ik wil niet dat dit verhaal koren op de molen van antivaxxers wordt.”

Marcia Nieuwenhuis & Chris van Mersbergen 20-10-20, 07:00 Laatste update: 13:36

Toen Hans op deze site las dat veel mensen twijfelen aan het nemen van een coronavaccin, mocht het straks beschikbaar zijn, klom hij in de pen. Hij mailde het verhaal van zijn vrouw Nel. Zij liet zich in 2009 net als miljoenen Nederlanders inenten tegen de Mexicaanse griep. Waar dat virus daarna snel de geschiedenisboeken in ging zonder heel veel schade te hebben aangericht, veranderde het leven van Hans en Nel, ouders van een zoon en dochter en opa en oma van twee kleinkinderen, definitief.

Nauwelijks lopen

Niet lang na de prik belandde Nel in het ziekenhuis. ,,Ze kon bijna niet meer zien en trok met één been, ze kon nauwelijks nog lopen”, zegt Hans in zijn woning in een dorp onder de rook van Utrecht. Hans wil niet met zijn achternaam op de site. Hij is gesteld op zijn rust en wil de privacy van de rest van het gezin zoveel mogelijk beschermen. Toch wil hij het verhaal van zijn vrouw vertellen. ,,Want dat is belangrijk.”

Nel met haar kleindochter. Voor de kleintjes was het ook niet leuk dat oma veel in het ziekenhuis lag.
Nel met haar kleindochter. Voor de kleintjes was het ook niet leuk dat oma veel in het ziekenhuis lag. © Koen Verheijden

Na een aantal onderzoeken kreeg Nel in februari 2010 de diagnose. Hans laat de papieren zien, die hij bewaart in een dikke multomap. In een brief van het ziekenhuis staat het zwart op wit: ‘Postvaccinatie neuromyelitis optica (NMO)’. Met postvaccinatie bedoelen de artsen dat de aandoening na een vaccinatie is ontstaan. Na zo’n inenting kan het afweersysteem in enkele gevallen overactief reageren. Bij de ontstekingsziekte NMO worden de oogzenuw en het ruggenmerg aangetast door het eigen immuunsysteem.

Met het tijdelijk stopzetten van de ontwikke­ling van het coronavac­cin wordt het verhaal van mijn vrouw ineens weer heel actueelHans na het stopzetten van de proef van AstraZeneca

Proef stilgelegd

Neuromyelitis optica is een aandoening die verwant is aan de ruggenmergontsteking myelitis transversa. Toeval of niet: onlangs werden de studies met het in Oxford ontwikkelde coronavaccin van AstraZeneca stilgelegd toen bij een proefpersoon deze ontsteking werd geconstateerd. Toen Hans in het nieuws zag dat de proef van AstraZeneca was stopgezet, kwamen de herinneringen weer boven. ,,Met het tijdelijk stopzetten van de ontwikkeling van het coronavaccin wordt het verhaal van mijn vrouw ineens weer heel actueel.’’ Na een paar dagen mocht AstraZeneca de studies weer hervatten, alleen in de VS liggen ze nog stil. Of de ruggenmergontsteking van de proefpersoon verband hield met het vaccin, is niet bekendgemaakt.

Maar de artsen van Nel legden destijds wél officieel de link met vaccinatie. ,,Het moet die prik tegen de Mexicaanse griep wel zijn geweest”, zegt Hans. Nel had voor 2009 al problemen met haar immuunsysteem. Ook had ze last van een glutenallergie en een ‘op hol geslagen schildklier’, zegt Hans. ,,Het is dus wel een samenloop van omstandigheden dat het met Nel zo is misgegaan.” Maar toch. Zonder het Mexicaanse griepvaccin was zijn vrouw er misschien nog wel geweest.

Het moet die prik tegen de Mexicaanse griep wel zijn geweestHans over de oorzaak van de ziekte van zijn vrouw

Tien jaar gezondheidsproblemen
In de woonkamer van Hans staan allerlei foto's van Nel.
In de woonkamer van Hans staan allerlei foto’s van Nel. © Koen Verheijden

Vorig jaar overleed ze op 80-jarige leeftijd, na tien jaar vol gezondheidsproblemen. De injecties die ze kreeg om de steeds opspelende klachten van NMO te verminderen, hadden weer een negatieve uitwerking op de rest van haar lichaam. Blaasontsteking, longontsteking, vaak was er wel wat. Zo werd de actieve vrijwilligster en lieve oma steeds meer een lichamelijk wrak.

Hans: ,,Ik wil niet zeggen dat de laatste tien jaar van ons leven samen zijn verpest. Maar het heeft wel een ontzettende invloed gehad. Dat is intensief hoor, als je zoveel voor iemand moet zorgen. We gingen graag met ons caravannetje op pad, maar op een gegeven moment lukte dat gewoon niet meer. De laatste twee jaar waren soms echt vreselijk. Maar ja, je gaat door, hè. Trouw tot de dood je van elkaar scheidt.”

Op allerlei plekken in de woonkamer staan en hangen foto’s. Van Hans, Nel, van de kinderen, de kleinkinderen. Nel met haar kleindochter, allebei een roze trui aan. Voor de kleintjes was het ook niet leuk, vertelt Hans – oma die vaak in het ziekenhuis lag, steeds minder dingen met ze kon doen.

Nel overleed aan de gevolgen van een longontsteking, Hans heeft geen afscheid van haar kunnen nemen. Toch zit hier geen geknakte man. Is hij niet kwaad, op de overheid bijvoorbeeld? Die keurde de vaccins tegen de Mexicaanse griep, Pandemrix en Focetria, immers goed.

,,Natuurlijk ben ik ook boos geweest. Een juridische procedure? Ik heb het even overwogen. Maar ik krijg Nel er niet mee terug. Sowieso: procederen tegen de staat, dat win je toch bijna nooit. Je bent er ook nog eens jaren mee kwijt.”

Antivaxxers

En, dat wil Hans benadrukken, de hele situatie met Nel heeft zijn kijk op vaccineren niet wezenlijk veranderd. ,,Ik snap dat antivaxxers het prachtig vinden dat ik dit verhaal in de media vertel. Maar ik wil niet dat dit verhaal koren op hun molen is. Nel zou dat ook nooit hebben gewild, daar was ze heel duidelijk in. Vaccinaties zijn nodig en nuttig. De hele wereld wacht nu op een coronavaccin, dat snap ik. Mijn boodschap is: het kán misgaan. Dus zorg er alsjeblieft voor dat je niet te vroeg iets op de markt brengt. Ik snap dat er haast bij is, maar dat mag niet de reden zijn dat je sneller gaat dan verantwoord is.”

Nel was actief voor de verkeersveiligheid in haar woonplaats.
Nel was actief voor de verkeersveiligheid in haar woonplaats. © Koen Verheijden

Ik snap dat anti­vaxxers het prachtig vinden dat ik dit verhaal in de media vertel. Maar ik wil niet dat dit verhaal koren op hun molen isVolgens Hans zijn vaccinaties nodig en nuttig

Ruim tienduizend klachten na vaccinatie Mexicaanse griep

Bijwerkingencentrum Lareb heeft bijgehouden hoeveel meldingen er zijn binnengekomen na de vaccinatiecampagne rond Mexicaanse griep. In totaal werden er in Nederland tien miljoen griepprikken toegediend, waaronder ook veel aan kinderen. Hoeveel personen de prik kregen is niet duidelijk, omdat sommige mensen twee doses kregen.

Lareb kreeg meer dan tienduizend meldingen over de vaccins Focetria en Pandemrix. Dat betekent dat bij ruim 0,1 procent van de toegediende griepprikken een melding werd gedaan. Let wel: een melding hoeft niet te betekenen dat gezondheidsproblemen ook daadwerkelijk door het vaccin zijn veroorzaakt. Andersom kunnen er ook mensen klachten hebben gehad, zonder die bij Lareb te melden.

Een groot gedeelte van de meldingen betreft relatief lichte klachten, zoals griepverschijnselen, braken, misselijkheid, hoesten, kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn of een ontsteking of zwelling. In 78 procent van de gevallen meldde een patiënt zelf de bijwerking, ruim twintig procent is afkomstig van een arts of andere zorgverlener.

Het bijwerkingencentrum plaatste 542 meldingen in de categorie ernstig. Dat is zo’n 0,005 procent van de tien miljoen prikken. Van alle gemelde bijwerkingen is 5 procent ernstig. Welke meldingen door Lareb als ernstig zijn beschouwd, is in de databank van het centrum niet na te gaan. Wel komen er in de lijst bijwerkingen voor die hoogstwaarschijnlijk wel onder de noemer ‘ernstig’ zijn weggeschreven, zoals zwangerschap die geëindigd is met het overlijden van het kind (elf meldingen), het Guillain-Barré-syndroom (spierzwakte of verlamming, dertien meldingen), en een hartinfarct of hartstilstand (elf meldingen). Ook hier geldt dat niet zeker is dat de melding een direct gevolg is van de vaccinatie.

Myelitis transversa, de aandoening die onlangs geconstateerd is bij een deelnemer aan de tests met het Oxford-vaccin, is naar aanleiding van de vaccinatiecampagne rond de Mexicaanse griep vier keer gemeld. Neuromyelitis optica, de aandoening van Nel uit het verhaal hierboven, is één keer gemeld.

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/de-vrouw-van-hans-werd-ernstig-ziek-van-vaccin-mijn-boodschap-is-het-kan-misgaan~acfcd90a/

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “De vrouw van Hans werd ernstig ziek van vaccin: ‘Mijn boodschap is, het kán misgaan’

  • 8 januari 2021 om 20:47
    Permalink

    heb een vraag die ik al stelde in de groepen waar ik bij ben. en niemand weet het antwoord en u. maanden geleden zochten ze proefpersonen voor het vaccin. maar hoe is het nu gesteld met deze personen. er is nooit een persbericht geweest of in de media. wat is er gebeurt met deze mensen?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.