De rol van de media in deze crisis

Onderzoeker Kurt Waeyenberg breng op zijn website heel goeie statistieken over der rol van de media. Hij heeft een analyse gemaakt die aantoont hoeveel het aandeel sensatie tegenover echte kritische journalistiek is. Dat deze crisis een infodemie en info-oorlog is, is zondermeer duidelijk. Elke dissidente stem wordt door de media omgedraaid, gefactchecked, geframed en voorgekauwd zodat de kijkers en lezers mooi binnen de hokjes van de overheid en farmacie blijven denken.

Helaas, de onderzoeks journalistiek van onze media is al lang niet meer wat het zou moeten zijn.

Bij wijze van voorbeeld heb ik de online artikelen van ‘kwaliteitskrant’ de Standaard even door de mangel gehaald. De Standaard publiceerde tussen eind maart en eind januari goed 2000 ‘Corona’ artikelen, gegroepeerd in een aantal ‘Corona’ categorieën (covid19, coronacrisis, tweedegolf,corona existstrategie, mondmaskers, vaccinatie etc…)

Op basis van titel en korte inhoud werd er een classificatie aan gegeven: Kritische JournalistiekDramaMotivatie & PropgandaSensatieKomkommer NieuwsPolitiek & ToogpraatRepressie & Culpabilisering en Iedereen beroemd

De onderstaande statistiek toont de relatieve verdeling:

Slechts 7.6% van de artikelen zijn de classiciatie “Kritische Journalistiek” waard. Drama, Motivatie & Propaganda en Sensatie zijn goed voor +62% (bijna 2 op 3 artikelen) “Komkommer nieuws” en “Politiek & Toogpraat” waren ook nog eens goed voor 11% resp. 9%

Nog interessanter wordt het als je de evolutie over de tijd bekijkt:

Vast te stellen is:

  • Er worden alsmaar meer artikelen over Corona gepubliceerd
  • De drama categorie is het belangrijkste geworden, samen met de categorieën sensatie en propaganda & motivatie vallen nu meer dan 2 op 3 artikelen in één van die drie categorieën.
  • De echte onderzoeks journalistiek piekte wat in augustus maar gaat er, zeker relatief, op achteruit

Er zit ongetwijfeld enige vooringenomenheid in de classificatie, maar ik ben er tenminste transparant over. Ik sta open voor het beter classeren van de artikelen, maar de werkelijkheid zal niet dramatisch afwijken.

Bron https://hoe-erg-is-corona-echt.be/Thema/Media

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.