De Jonge: vanaf 12 jaar jaarlijks vaccineren

VVD-Kamerlid Sophie Hermans zei woensdag in de Tweede Kamer dat het niet ondenkbaar is dat we structureel jaarlijks gevaccineerd moeten gaan worden tegen corona. “Hoe staat het daarmee?” vroeg ze aan zorgminister De Jonge. “Zijn we in onze operatie en uitvoering ook voorbereid op de mogelijkheid dat dit hele proces misschien wel jaarlijks herhaald moet gaan worden?”

“Wij verwachten dat we, ook volgend jaar, toegaan naar een soort jaarlijks vaccinatieprogramma. Wij willen zo snel mogelijk iedereen hebben gevaccineerd, met op de drempel van de zomer in ieder geval voor iedereen die eerste prik, en al vrij rap daarna natuurlijk ook voor iedereen die tweede prik,” zei De Jonge.

Nog héél veel vaccins over

“Dat is omdat we gewoon heel veel vaccins hebben. Nou, dan hebben we iedereen gevaccineerd, maar dan hebben we nog héél veel vaccins over. Een deel daarvan kunnen we ook inzetten voor het volgend jaar,” voegde hij toe.

De minister wees erop dat de Europese Commissie inmiddels een eerste contract heeft gesloten met Pfizer voor 2022 en 2023. “Dat gaat allemaal over hele grote aantallen. Wij zouden als Nederland jaarlijks 17,5 miljoen aan Pfizer kunnen krijgen voor 2022 en 2023,” zei De Jonge. “Dat is heel veel.”

Dat was toch een zogenaamde complottheorie?

Hij benadrukte dat ‘we ons zullen voorbereiden op een jaarlijks vaccinatieprogramma’. “Het is onze inzet om er daarbij op voorhand van uit te gaan dat we voor de hele bevolking weer twee prikken zullen moeten zetten, dus een volledige vaccinatie zullen moeten doen. Wij gaan ervan uit dat dat vanaf 12 jaar zal zijn, om de rekensommen zo groot mogelijk te maken; vanaf 12 jaar volledig vaccineren, jaarlijks. We zetten daarop in bij de inkoop waarmee we nu bezig zijn.”

Oud-verpleegkundige Marga Bult wist niet wat ze hoorde: “My God, De Jonge zei het echt beste mensen. Zijn woorden: vanaf 12 jaar gaan we dus iedereen jaarlijks vaccineren! Dat was toch een zogenaamde complottheorie? Waar gaan we naartoe met z’n allen?”

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 − 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.