De geschiedenis herhaalt? Hebben onze virologen ook deze keer zware belangen in vaccins?

Reeds tijdens de ‘oefen-pandemie’ van 2009 kregen de virologen een aardig centje toegeschoven. Een groot deel van ons publiek vraagt zich terecht af hoeveel onze virologen deze keer binnen haalden.

Marc Van Ranst beweerde nog medio juli 2020 dat hij totaal niets kreeg (van Bill Gates):

Marc Van Ranst: “Ik wou dat ik betaald werd door Bill Gates voor mijn wetenschappelijk onderzoek. Maar dat is niet zo. Waarom ze dat uitvinden? Ik weet het niet.”

https://www.tvoost.be/nieuws/viruswaanzin-kom-uit-uw-kot-102308

De Moneyflowchart die we terugvinden op de site van Bewuste Burgers toonde dat belangenvermenging niet onwaarschijnlijk is gezien de grote geldstromen die reeds vloeiden vanuit de B&M Gates Foundation naar enkele Vlaamse universiteiten waar ook onze virologen tewerkgesteld zijn…. Wiens brood men eet…

De Gates Foundation sponsort ook vele Belgische instituten. https://www.gatesfoundation.org/How-We-Work/Quick-Links/Grants-Database#q/k=Belgium

En we begrijpen dat een pandemie organiseren niet gratis kan. Waarom er dan over liegen? Kaarten op tafel graag Meneer Van Ranst en Co. Het volk vraagt transparantie, niet alleen in de ziekte cijfers maar ook in jullie financiële belangen. Dit gaat over privé geld dat versast wordt via overheidsgeld. Of spreken we helemaal over een private operatie? Uiteraard mag de naam Bill Gates enkel vallen als we het filantropisch belichten. Anders bent u een complot fantast. Dat miljardairs miljarden verdienen en via goeie doelen wit wassen is ook een fabel. Ze bedoelen het toch zo goed, meneer.

De Morgen:

Experts Mexicaanse griep kregen geld van fabrikant vaccin

Beeld EPA

20 november 2010, 8:26

Een derde van de wetenschappelijke experts die het vaccin tegen de Mexicaans griep (H1N1) hadden aanbevolen aan de overheid, kan worden gelinkt aan het farmaciebedrijf GSK. Zo schrijft de krant Le Soir op basis van een bericht in het tijdschrift ‘Politique’.

Belangenconflict

GSK sleepte uiteindelijk het contract voor de vaccins in de wacht. Volgens de journalist van Politique speelde voor maar liefst vijf van de vijftien experts van het wetenschappelijk comité van het Interministerieel Commissariaat Influenza een belangenconflict met GSK. Dat zou ook het geval geweest zijn voor de voorzitter, Marc Van Ranst.

Sommige van de experts kregen een vergoeding als consultant voor het bedrijf, anderen ontvingen onderzoeksgelden van GSK. (belga/ep)

https://www.demorgen.be/nieuws/experts-mexicaanse-griep-kregen-geld-van-fabrikant-vaccin~b713932c/

De Morgen:


Viroloog heeft belang in vaccins

DEN HAAG ✦ 1 oktober 2009, 0:00

De Belgische griepcommissaris Marc Van Ranst schiet zijn Nederlandse collega ter hulp: ‘Osterhaus blijft een topviroloog. Eerst werd hij opgehemeld, nu genadeloos afgemaakt. Ik vrees dat hier een karaktermoord bezig is.’

De onafhankelijke rol van gerenommeerd viroloog Ab Osterhaus als varkensgriepadviseur van de Nederlandse overheid staat ter discussie. De PVV heeft zelfs een spoeddebat in de Tweede Kamer aangevraagd en eist zijn ontslag als adviseur. Aanleiding is een uitzending van het radioprogramma Argos. Dat stelde dat Osterhaus zelf potentieel economische belangen heeft bij de grieppandemie. Osterhaus heeft een aandeel van bijna 10 procent in de door hem opgerichte spin-off Viroclinics Biosciences. Een bedrijf dat niet zelf vaccins produceert, maar de werkzaamheid ervan onderzoekt en zo ook betrokken was bij de productie van het AH1N1-vaccin.De mogelijke belangenvermenging volgt op al langer aanzwellende kritiek op de te forse Nederlandse aanpak van de varkensgriep. Zo bestelde de Nederlandse overheid al snel maar liefst 34 miljoen vaccins tegen de varkensgriep. Belangrijkste adviseur daarbij was Osterhaus, die voortdurend de ernst van de pandemie in de verf zette, in tegenstelling tot andere collega’s. Waar Osterhaus het al snel had over een ramp die miljoenen mensenlevens zou eisen, reageerde zijn Belgische collega Marc Van Ranst gematigd. Van Ranst maande aan tot kalmte en had het zelfs even over “stemmingmakerij” aan Nederlandse zijde.Maar Osterhaus’ worstcasescenario’s kwamen niet uit. Nu de varkensgriep zich blijkt te gedragen als een milde griep die zonder medicijnen na een paar dagen vanzelf weer overgaat, kreeg hij al verwijten over paniekzaaierij. Nu komt hij ook in opspraak wegens belangenvermenging. Osterhaus blijkt één dag per week te werken voor Viroclinics en is er ook aandeelhouder van, maar zou dat enkel ten gelde kunnen maken als Viroclinics wordt verkocht.

ENTREPRENEUR

Osterhaus’ betrokkenheid bij de industrie is evenwel niet nieuw. Zo meldde de Nederlandse Gezondheidsraad dat ze Osterhaus’ rol net om die reden in 2007 al beperkte tot ‘adviseur’ in plaats van stemgerechtigd en medebeslissend lid van de adviescommissies over griepkwesties. Dat gebeurde na verstrenging van de regels over belangenvermenging. De Gezondheidsraad onderstreepte evenwel ook dat Osterhaus tot de wereldtop behoort.In Argos ontkent Osterhaus zelf dat hij er een dubbele agenda op zou nahouden. “Netto word ik er financieel niet beter van”, zegt hij. Hij zei ook nog dat hij transparantie belangrijk vindt. “Ik zie het spanningsveld, maar het zou heel rustig worden als je iedereen zou uitsluiten die een keer iets met een bedrijf gedaan heeft.” Zijn collega-viroloog Huub Schellekens van de Universiteit Utrecht is het daar niet helemaal mee eens. “Osterhaus is een goede wetenschapper. Ik vind het prima dat collega’s een bedrijf oprichten, dat wordt ook gestimuleerd door de universiteit. Maar dan moet je jezelf ook beperkingen opleggen en je in bepaalde debatten onthouden.”Schellekens is zelf lid van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen. “Het is ons wettelijk verboden om aandelen te hebben in belanghebbende industrie. Dan vermijd je dat.”“Je kan niet ongebonden advies geven als je zelf via aandelen beter of slechter kan worden van dat advies”, vindt ook Belgisch griepcommissaris Marc Van Ranst. “Daar moet ieder persoonlijk een lijn in trekken. Ik heb geen aandelen in vaccinfirma’s. Maar Osterhaus is ook wel meer een entrepreneur dan ik.” Van Ranst vindt het wel een moeilijke situatie. “Hij is nu eenmaal dé griepexpert. Iedereen vraagt hem ook om advies inzake griep. Maar als je dat doet, besef je wel dat je geen aandelen met verbonden firma’s mag kopen.”Toch verdedigt Van Ranst zijn collega. “Ook al ben ik het regelmatig met Osterhaus oneens, ik geloof wel dat hij integer is. Het gaat vermoedelijk ook maar om een klein bedrijfje. Dat kan je moeilijk een vaccinbedrijf noemen. Hij is en blijft een topviroloog.”

‘VOLLEDIG TRANSPARANT’

In een mededeling bevestigde Osterhaus’ academische werkgever, het Erasmus MC, het vertrouwen in de viroloog. “Er is geen sprake van zakelijke belangenverstrengeling. De manier waarop hij met belangen omgaat, zijn volledig transparant, vooraf bekend en volledig conform afspraken en regels. (…) Zijn wetenschappelijke integriteit staat al vele jaren op bijzondere hoogte.” Het is nog onbekend wanneer het spoeddebat in de Tweede Kamer volgt.

https://www.demorgen.be/nieuws/viroloog-heeft-belang-in-vaccins~b5f7917b/

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.