Daar zijn ze weer: Bereid je voor op een ziekte die nog dodelijker is dan Covid, waarschuwt chef WHO Tedros

🕒 Leestijd: 4 minuten

Je dacht toch niet dat ze het zo makkelijk gingen maken? Onze ‘vrienden’ en filantropen staan te popelen om een nieuw speeltje te lanceren, dat meldt de Mail Online.

bron wikipedia

Dr. Tedros van de WHO zei dat de dreiging van een nieuwe pandemie niet kan worden onderdrukt. Hij onthulde een nieuw wereldwijd plan om de gevaarlijkste ziekteverwekkers op te sporen en te volgen.

De planeet zou klaar moeten zijn voor een ziekte die nog dodelijker is dan Covid, waarschuwde het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie  gisteren.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus vertelde het forum van de Wereldgezondheidsvergadering dat de dreiging van een nieuwe volksgezondheidscrisis niet ‘onderweg’ kon worden geschopt.

Hij beweerde ook dat, ondanks dat de donkerste dagen van de pandemie tot de geschiedenis werden verwezen, er nog steeds een dag des oordeels Covid-variant met de kracht om de wereld terug naar af te sturen zou kunnen spawnen. 

In Genève, Zwitserland, zei dr. Tedros: ‘De dreiging van een nieuwe variant die nieuwe golven van ziekte en dood veroorzaakt, blijft bestaan. En de dreiging van een andere ziekteverwekker met een nog dodelijker potentieel blijft bestaan.’

Ondanks dat Covid niet langer een wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid is, is de gezondheidsdreiging nog niet voorbij, vertelde dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto) gisteren aan de World Health Assembly (WHA) in Genève, Zwitserland.

In 2018 identificeerde de WHO negen prioritaire ziekten (vermeld) die het grootste risico vormen voor de volksgezondheid.  Ze werden als het meest riskant beschouwd vanwege een gebrek aan behandelingen of hun vermogen om een ​​pandemie te veroorzaken

In 2018 identificeerde de WHO negen prioritaire ziekten (vermeld) die het grootste risico vormen voor de volksgezondheid. Ze werden als het meest riskant beschouwd vanwege een gebrek aan behandelingen of hun vermogen om een ​​pandemie te veroorzaken

Hij sprak toen de WHO een nieuw wereldwijd plan onthulde om de gevaarlijkste ziekteverwekkers op te sporen en te volgen tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van haar 194 lidstaten.

Er werden geen specifieke ziekten genoemd. Maar ‘Ziekte X’ – een tijdelijke aanduiding voor een verwoestende ziekteverwekker die nog niet is ontdekt – staat op de lijst van dringende bedreigingen van de VN-organisatie.

De opmerkingen van dr. Tedros komen nadat de WHO eerder deze maand had verklaard dat Covid niet langer een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid  van internationaal belang was. 

In plaats daarvan wordt het virus nu beschouwd als een ‘vaststaand en aanhoudend gezondheidsprobleem’.

Het betekende een grote stap en kwam drie jaar nadat een groep Chinese inwoners in de stad Wuhan in december 2019 een mysterieuze ziekte kreeg.

Tijdens de 76e bijeenkomst van de WHA lanceerde de WHO het International Pathogen Surveillance Network (IPSN). Het zal alle naties toegang geven tot genomische sequencing om opkomende ziektebedreigingen te identificeren en erop te reageren met behulp van genomics.

Genomics – de studie van het genetisch materiaal dat in een virus wordt aangetroffen – helpt wetenschappers mutaties te ontdekken die een ziekteverwekker besmettelijker of dodelijker kunnen maken. 

Wetenschappers kunnen dan behandelingen en vaccins ontwikkelen die tegen hen werken, terwijl landen tijdig kunnen reageren.

Noch Groot-Brittannië, noch de VS staan ​​in de top 20 van een nieuwe ranglijst op basis van gegevens gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar Australië komt op de tweede plaats 

Het IPSN zal onderzoekers, overheden, liefdadigheidsstichtingen en de particuliere sector zien samenwerken om bugs te monitoren.

Dr. Tedros zei: ‘We kunnen dit blikje niet op straat gooien.

‘Als de volgende pandemie komt – en dat zal gebeuren – moeten we bereid zijn om resoluut, collectief en rechtvaardig te antwoorden.’

De WHO heeft negen prioritaire ziekten geïdentificeerd die het grootste risico vormen voor de volksgezondheid. Ze werden als het meest riskant beschouwd vanwege een gebrek aan behandelingen of hun vermogen om een ​​pandemie te veroorzaken.

Covid staat op de lijst, samen met Krim-Congo hemorragische koorts, een ziekte die wordt overgedragen door teken en waaraan 30 procent van degenen die in het ziekenhuis worden opgenomen doodt.

Ebola, dat ongeveer de helft van degenen die het infecteert doodt, is een andere. Het veroorzaakt braken, diarree, huiduitslag, gele verkleuring van de huid en ogen en bloedingen uit meerdere openingen, waaronder de ogen, oren en mond. 

Marburg, een van de dodelijkste ziekteverwekkers ooit ontdekt, met een sterftecijfer van 88 procent, vormt ook een bedreiging. Het veroorzaakt vergelijkbare symptomen als ebola.

Lassakoorts, die in 80 procent van de gevallen mild is of geen symptomen veroorzaakt, doodt ongeveer 1 tot 3 procent van degenen die het infecteert. Het is endemisch in delen van West-Afrika, maar in het VK zijn slechts 11 gevallen en één sterfgeval geregistreerd.

Middle East Respiratory Syndrome coronavirus (MERS) en Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) staan ​​ook op de pandemische watchlist van de WHO.

Deze afbeelding, uit maart 2020, toonde de Covid-pandemie in een visuele tijdlijn en vergeleek deze met de meest dodelijke pandemieën uit de geschiedenis.  Het laat zien dat de builenpest, ook wel bekend als de Zwarte Dood, de dodelijkste van alle ziekten was en in de 14e eeuw ongeveer 200 miljoen mensen het leven kostte.  Er wordt echter aangetoond dat Covid op dit moment 6.400 mensen doodt.  De WHO schat dat het er nu 20 miljoen heeft gedood

Deze afbeelding, uit maart 2020, toonde de Covid-pandemie in een visuele tijdlijn en vergeleek deze met de meest dodelijke pandemieën uit de geschiedenis. Het laat zien dat de builenpest, ook wel bekend als de Zwarte Dood, de dodelijkste van alle ziekten was en in de 14e eeuw ongeveer 200 miljoen mensen het leven kostte. Er wordt echter aangetoond dat Covid op dit moment 6.400 mensen doodt. De WHO schat dat het er nu 20 miljoen heeft gedood 

MERS causes a fever and cough which can develop into pneumonia and breathing difficulties. It was first spotted in the Middle East in 2012 and kills around 35 per cent of those it infects.

SARS, first identified in China in 2003, was the first severe and infectious new disease this century, has a case fatality ratio of three per cent.

Nipah virus, first spotted in humans in 1998, causes a flu-like illness which can develop into breathing difficulties. It kills around three-quarters of those with confirmed infections.

The WHO is also concerned about Rift Valley fever, spread by infected animals and usually spotted in sub-Saharan Africa. It kills around one per cent of those infected. 

Het zikavirus, een andere zorgwekkende ziekteverwekker, wordt voornamelijk verspreid door muggen en is meestal mild. Ernstige gevallen zijn zeldzaam, maar het kan complicaties veroorzaken voor zwangere vrouwen en baby’s. 

De VN-gezondheidsorganisatie heeft ook gewaarschuwd voor ‘Ziekte X’, een weerspiegeling van het feit dat de volgende pandemie zou kunnen worden veroorzaakt door  een ziekteverwekker waarvan momenteel niet bekend is dat deze een ziekte bij de mens veroorzaakt.

WHO-functionarissen werken momenteel aan een bijgewerkte lijst.

bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.