Zie de Covid gelekte Whatsapp VK minister Hancock ‘we jagen iedereen stuipen op het lijf met nieuwe variant’

🕒 Leestijd: 4 minuten

De krant The Telegraph bericht over de uitgelekte WhatsApp-berichten die onthullen hoe de minister van Volksgezondheid hoopte het publiek te shockeren om zich te houden aan de steeds veranderende lockdown-regels.

Gedurende de pandemie worstelden ambtenaren en ministers met hoe ze ervoor konden zorgen dat het publiek de steeds veranderende lockdown-beperkingen naleefde. Een wapen in hun arsenaal was angst . 

“We jagen iedereen de stuipen op het lijf”, suggereerde Matt Hancock tijdens een WhatsApp-bericht met zijn mediaadviseur. 

De toenmalige gezondheidssecretaris stond niet alleen in zijn wens om het publiek bang te maken tot naleving . De WhatsApp-berichten die The Telegraph heeft gezien, laten zien hoe verschillende leden van het team van de heer Hancock zich bezighielden met een soort “Project Fear”, waarin ze spraken over hoe ze “angst en schuldgevoel” kunnen gebruiken om mensen de lockdown te laten gehoorzamen.

Een onderzoek van het Imperial College naar Covid-infecties in de gemeenschap – het React-programma genaamd en geleid door de eminente professor Lord Darzi – leverde “positief” nieuws op voor de heer Hancock en zijn team. 

De studie waarnaar ze verwezen, bleek een enquête te zijn die de “afnemende prevalentie” van Covid tot en met mei aantoonde en een R-nummer – de reproductiesnelheid van het virus – van slechts 0,57. 

De studie kwam overeen met een enquête van het Office for National Statistics (ONS). Maar toen de media zich concentreerden op een afzonderlijk rapport van Public Health England en Cambridge University, waaruit bleek dat er in sommige delen van het land een hoge overdrachtssnelheid was – wat aanleiding gaf tot speculaties dat lokale afsluitingen zouden kunnen volgen – zei de heer Hancock: “Dat is geen slechte zaak.” Sir Patrick Vallance, de belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de regering, was het daarmee eens. Op 5 juni 2020 waren er dagelijks 1.020 gevallen van Covid en 160 doden.

Project Fear 1 – Matt Hancock en Patrick Vallance

Nu er nog maar 689 geregistreerde gevallen van Covid zijn, was de regering dagen verwijderd van de heropening van pubs, restaurants en kapsalons . 

Maar op 30 juni 2020 was Leicester net in een lokale lockdown gegaan . In een WhatsApp-groep genaamd “Local Action Committee” rapporteerde Emma Dean, de speciale beleidsadviseur van de heer Hancock, aan de groep een gerucht dat Milton Keynes de volgende stad zou kunnen zijn die in een lokale afsluiting zou worden gestort. 

Jamie Njoku-Goodwin, de media-adviseur van de heer Hancock, antwoordde dat het niet “nutteloos” zou zijn voor het publiek om te denken dat zij de volgende zouden kunnen zijn. 

Mevrouw Dean leek het gesprek te beginnen door berichten over het Milton Keynes-gerucht naar haar door te sturen. Barones Harding, die het Test and Trace-programma leidde, antwoordde.

Project Fear 2 – Matt Hancock / Jamie Goodwin / Dido Harding

De regering was begonnen met het publiceren van een zogenaamde “watchlist” van de zwaarst getroffen gebieden in het land, niet in de laatste plaats om de noodzaak van lokale lockdowns te rechtvaardigen en aan het publiek uit te leggen . 

Maar op 7 oktober 2020 schrapten ministers de publicatie van de lijst – in de veronderstelling dat het aantal toenam en dat inwoners en politici in plaatsen als Leicester zich zouden afvragen waarom ze waren uitgekozen voor lokale lockdowns . 

In een WhatsApp-groep genaamd “MH Top Team”, waarbij een aantal adviseurs en ambtenaren betrokken waren, stemde de groep ermee in om de surveillancegegevenswatchlist te schrappen omdat dergelijke lokale “interventies” niet waren gepland. 

In een gesprek met een ambtenaar zei Damon Poole, de media-adviseur van de heer Hancock, dat het niet publiceren van de gegevens in hun voordeel kan worden gebruikt omdat het “het verhaal helpt dat de dingen echt slecht zijn”. 

Project Fear 3 – Matt Hancock / Damon Poole / ambtenaar

Boris Johnson, de toenmalige premier, had beloofd dat gezinnen met Kerstmis herenigd zouden worden – de eerste sinds de pandemie begin 2020 toesloeg . Hij zei dat voorgaande langverwachte reünies “onmenselijk zouden zijn en tegen de instincten van veel mensen in dit land”.

Maar achter de schermen waren zijn ministers en functionarissen zich er steeds meer van bewust dat grote delen van het publiek met een ernstige teleurstelling werden geconfronteerd en dat de regering-Johnson de schuld op zich zou nemen voor hun frustratie. 

tmg.video.placeholder.alt lNcS5Ovn4Uw

De oplossing in december was “iedereen de stuipen op het lijf jagen” met een aankondiging van een nieuwe stam van Covid-19, bekend als de Alpha- of Kent-variant .

In een gesprek tussen de heer Hancock en de heer Poole op 13 december, besprak het paar hoe ze de komende terugslag en storm konden overleven. Op die dag waren er 18.409 gevallen van Covid geregistreerd en 410 doden. Vijf dagen later, op 18 december, zou Johnson zijn geplande vijfdaagse kerstamnestie om de beurt schrappen. Het R-percentage had al een hoogtepunt bereikt toen de lockdowns 2 & 3 werden ingevoerd

Het gesprek begon met een discussie over de angst dat Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, de regering zou kunnen aanvallen omdat ze de hoofdstad in haar eigen lockdown had gestort – net zoals Andy Burnham, de burgemeester van Greater Manchester, een paar keer in zijn stad had gevochten . maanden eerder. 

Het paar besprak een vernietigende leider in de Mail on Sunday, voordat de heer Hancock schijnbaar zijn bezorgdheid uitsprak dat slecht nieuws over de nieuwe variant van de agenda zou kunnen worden geschrapt door ruzies over de Brexit. 

Dat leidde tot een discussie over wanneer de nieuwe variant moest worden ‘ingezet’, hoewel de heer Hancock schijnbaar op zijn hoede was dat dit had kunnen leiden tot het sluiten van scholen.

Project Fear 4 – Matt Hancock / Damon Poole

In januari 2021 zit Groot-Brittannië in een derde nationale lockdown , met scholen gesloten en mensen verteld om thuis te werken. 

Vier dagen later, op 10 januari, bespraken de heer Hancock en Simon Case, de kabinetssecretaris en daarmee de machtigste ambtenaar van het land, strengere maatregelen die ze zouden kunnen nemen. 

Ze waren het erover eens dat kleine aanpassingen, zoals het verbieden van hengelsport, “in overvloed geparodieerd” zouden worden – dus besloten ze dat “angst” en/of “schuld” essentiële instrumenten waren om naleving te garanderen. 

Ze bespraken het verplicht maken van het dragen van een masker in “alle instellingen” omdat het een “zeer zichtbare impact” had. 

Een ander voorbeeld is de heropening van het Nightingale-ziekenhuis in Londen , dat aan het begin van de pandemie haastig was gebouwd voor een toeloop van Covid-patiënten. In werkelijkheid werden de Nightingale-ziekenhuizen in het VK nauwelijks gebruikt. Die in Londen is op 12 januari 2021 heropend voor niet-Covid-patiënten, maar slechts een handjevol werd toegelaten. 

Project Fear 5 – Matt Hancock / Simon CaseDe Lockdown-bestanden

Wat wij ons afvragen met Artsen voor Vrijheid: Welke berichten en manipulatie heeft onze regering uitgevoerd. Maar het antwoord weten we allemaal.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijftien − twaalf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.