COVID-19 Vaccins mogen NIET als noodmaatregel gelden bij kinderen

Vandaag wordt de volwassen bevolking massaal gevaccineerd. De overheid heeft geoordeeld dat voor hen de voordelen zwaarder wegen dan de risico’s.

Maar op welke leeftijd ligt het kantelpunt?

Wanneer zijn de vermeende voordelen nog in balans met de tot nu toe nog onbekende risico’s? De klinische proeven voor jongere kinderen zijn aan de gang. Dat ook zij binnenkort geadviseerd worden een vaccin te halen is niet onwaarschijnlijk.

Maar hoe is dit te verantwoorden?

Dat kan op geen enkele manier, volgens dit artikel van ‘The daily expose’. Hieronder vind je het volledige artikel in het Nederlands vertaald.

COVID-19 Vaccins mogen NIET als noodmaatregel worden toegelaten voor gebruik bij kinderen.

Ook voor jongere kinderen zijn klinische proeven met Covid-19-vaccins aan de gang. De waarschijnlijkheid van ernstige gevolgen of overlijden in verband met een vermeende Covid-19-infectie is echter uiterst laag voor kinderen, wat de geschiktheid van een vergunning voor gebruik in noodsituaties voor Covid-19-vaccins voor kinderen ondermijnt.

De toelating voor noodgevallen in het Verenigd Koninkrijk vereist dat een interventie gericht is op een ernstige of levensbedreigende aandoening en dat de bekende en potentiële voordelen van de interventie worden afgewogen tegen de bekende en potentiële nadelen. De vergunningen voor noodgebruik voor Covid-19-vaccins werden verleend op het hoogtepunt van een vermeende tweede golf in het VK, een golf die zich toevallig voordeed in de winter, de periode van het jaar waarin alle aandoeningen van de luchtwegen welig tieren. De vermeende Covid-golf werd gebruikt om een versnelde verspreiding van de Covid-19-vaccins te rechtvaardigen, eerst aan diegenen die statistisch gezien het grootste risico liepen op een Covid-besmetting.

Significante bijwerkingen van vaccins worden soms ontdekt tijdens een bredere distributie; dergelijke bijwerkingen werden bijvoorbeeld onderzocht voor het AstraZeneca Covid-19-vaccin. Maar fase III-proeven met Covid-19-vaccins worden pas in 2023 afgerond, wat betekent dat ze nog experimenteel zijn. Covid-19-vaccinatie bij volwassenen voldeed echter aan de vergunningscriteria voor noodgebruik omdat de autoriteiten van mening waren dat de voordelen zwaarder wogen dan de risico’s.

Helaas worden er nu proeven gedaan met Covid-19-vaccins voor kinderen van nog maar 6 maanden oud. Deze proeven zijn niet aangedreven om de afname van ernstige Covid-19 infecties te meten, gezien de zeldzaamheid ervan in deze leeftijdsgroep. In plaats daarvan onderzoeken deze studies de veiligheid, de immuunrespons, en, als secundair resultaat, de impact op de incidentie van vermeende Covid-19 infecties. Zoals voor volwassenen zijn deze proeven niet ontworpen om zeldzame of vertraagde bijwerkingen te beoordelen. In tegenstelling tot wat (naar verluidt) voor volwassenen geldt, betekent de zeldzaamheid van ernstige Covid-19-resultaten voor kinderen dat de proeven niet kunnen aantonen dat de balans tussen de voordelen van vaccinatie en de mogelijke bijwerkingen gunstig uitvalt voor de kinderen zelf. Kortom, gezien de zeldzaamheid van ernstige klinische verschijnselen en de beperkte duidelijkheid over de risico’s, wordt voor kinderen niet voldaan aan de criteria voor toelating voor noodgebruik.

In 1976 werden bij de vaccinatiecampagne in afwachting van een dodelijke epidemie van de Mexicaanse griep (H1N1) 45 miljoen Amerikanen ingeënt voordat deze campagne ontspoorde door zeer zeldzame gevallen van het Guillain-Barré-syndroom. In dat jaar was het ziekte- en sterftecijfer als gevolg van griep lager dan wetenschappers en politici hadden verwacht toen zij met de vaccinatiecampagne begonnen, en deze paar honderd ongewenste voorvallen wierpen een lange schaduw over de Amerikaanse vaccinatieprogramma’s, waardoor de houding ten opzichte van griepvaccins nog jaren zou worden beïnvloed.

Dit wijst op een belangrijke afweging bij het versneld goedkeuren van farmaceutische interventies in de context van een noodsituatie. Met name dat het risico van zeldzame bijwerkingen blijft bestaan en dat ernstige bijwerkingen de blijvende erfenis van een regelgevend besluit kunnen blijken te zijn.

Een versnelde massale vaccinatie van kinderen op grond van een noodtoestemming – misschien zelfs aangespoord door schoolmandaten en “vaccin-paspoorten” – houdt een ander evenwicht in tussen risico’s en voordelen. De kans dat zich ernstige ongewenste voorvallen voordoen na een vergunning voor noodgebruik voor kindervaccins tegen Covid-19 is enorm, omdat er geen gegevens zijn om het tegendeel te bewijzen.

Zelfs in het uiterst onwaarschijnlijke scenario dat zich geen significante bijwerkingen voordoen, zou het misdadig zijn om zelfs maar de gok te wagen de Covid-19-vaccins voor gebruik bij kinderen toe te laten op grond van de regelgeving voor noodgebruik.

Een brede verspreiding van Covid-19-vaccins bij kinderen is verre van nodig, maar als het toch zou gebeuren, moet het volgens de standaardregelgeving gebeuren, aangezien Covid-19-vaccinatie voor alle kinderen niet als een noodmaatregel is bedoeld.

Artikel

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + twaalf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.