Coronavaccins zijn te belangrijk om aan een handvol farmaceuten over te laten

“In deze fase van de pandemie zijn we totaal afhankelijk van enkele grote bedrijven. Farmaceuten Pfizer, Moderna en AstraZeneca hebben momenteel de sleutels van onze vrijheid in handen. Zij bepalen hoeveel vaccins we krijgen en dus ook wanneer we verlost zullen geraken uit deze ellende. 

In armere landen is die afhankelijkheid nog schrijnender. Daar hoeven ze voorlopig helemaal niet op vaccins te rekenen. Een kleine groep rijke landen, samen niet meer dan 14 procent van de wereldbevolking, heeft al meer dan de helft van de beschikbare dosissen opgekocht.  Volgens een rapport van The Economist  zullen de inwoners van de armste landen tot 2023 of zelfs nog langer moeten wachten eer ze ingeënt kunnen worden. 

Vaccins worden momenteel niet gezien als een publiek goed, ook al is hun ontwikkeling grotendeels gefinancierd met publiek geld. Een paar grote farmaceuten hebben het eigendomsrecht geclaimd en doen wat bedrijven altijd doen: ze verkopen hun producten aan de hoogstbiedende. 

Dat we toestaan dat bedrijven eigenaar worden van producten die het verschil kunnen maken tussen leven en dood, is een politieke keuze. Een keuze die niet alleen nadelig is voor armere landen, maar waarmee we ook in ons eigen vel snijden. Als we het lef zouden hebben om het eigendomsrecht van deze bedrijven te beperken, kunnen we deze pandemie sneller de kop indrukken. We zouden niet alleen sneller veel meer vaccins kunnen produceren, maar ook de bestaande productiecapaciteit kunnen inzetten om alleen de beste vaccins te maken.”

Lees hier het volledige bericht in De Correspndent d.d. 26 februari 2021: https://decorrespondent.nl/12151/coronavaccins-zijn-te-belangrijk-om-aan-een-handvol-farmaceuten-over-te-laten/756401499744-bb25922b

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Coronavaccins zijn te belangrijk om aan een handvol farmaceuten over te laten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.