Coronavaccin: Proefpersoon AstraZeneca spant rechtszaak aan na ‘extreme bijwerkingen’

Een Indiase man die meedeed aan het vaccinonderzoek van AstraZeneca beweert dat hij na het nemen van het coronavaccin last heeft gekregen van extreme bijwerkingen, schrijft RT. De 40-jarige man uit Madras heeft een rechtszaak aangespannen en eist een schadevergoeding van omgerekend 564.000 euro.

De proefpersoon zegt dat hij ‘ernstige neurologische’ schade heeft opgelopen nadat hij had deelgenomen aan het fase 3-onderzoek van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. De man deed mee aan het project omdat hij te horen had gekregen dat het vaccin veilig was.

Hij eist daarnaast dat de vaccinonderzoeken van de ontwikkelaars, waar op dit moment zo’n 1600 vrijwilligers bij betrokken zijn, per direct worden stilgelegd.

Tien dagen nadat hij was ingeënt, kreeg hij last van hevige hoofdpijn en ook moest hij overgeven. De man was aan bed gekluisterd en belandde uiteindelijk op de spoedeisende hulp. Het ziekenhuis concludeerde dat de medische problemen ‘niet gelinkt waren aan het vaccin’.

Nog niet hersteld

Artsen stelden ‘acute encefalopathie’ bij hem vast. Hij zou ook een tekort aan vitamine B12 en vitamine D hebben gehad. Hoewel het ziekenhuis zegt dat de man aan de beterende hand is, beweert zijn vrouw dat hij nog niet hersteld is en dat zijn werk eronder lijdt.

In september zijn de klinische onderzoeken naar het vaccin van AstraZeneca in India korte tijd stilgelegd nadat een proefpersoon ziek was geworden. India is onder vuur komen te liggen omdat het land niet transparant is over de coronavaccintests. Zo weigert het Serum Institute of India, dat de onderzoeken overziet, haar richtlijnen openbaar te maken.

In juni dit jaar sloot Nederland een deal met AstraZeneca voor honderden miljoenen coronavaccins.

[RTReuters]

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)