„De rechten van de mens bepalen de grens aan ingrepen door de Staat.”

Zwaardere coronamaatregelen in Nederland. Jasper Bovenberg (advocaat) en Dick Bijl (oud-huisarts en epidemioloog) stelt zich vragen bij de morele waarden en rechten waaraan dit beleid voorbij gaan. In de Telegraaf op 25 november jl. lezen we: „De rechten van de mens bepalen de grens aan ingrepen door de Staat.”

Omkering van waarden

Art. uit Artsen Covid Collectief

„De Staat kan het momenteel elke Nederlander die niet beschikt over een bewijs van vaccinatie, herstel of een negatieve test, verbieden om deel te nemen aan activiteiten die ’niet-essentieel’ zijn verklaard. De Staat is nu van plan om de QR-code ook te (laten) eisen voor essentiële activiteiten, zoals werk en onderwijs. En mogelijk om mensen, zelfs als ze kunnen aantonen dat zij niet besmettelijk zijn, toch buiten te sluiten. De vraag is: waar ligt de grens?”

De voorgenomen maatregelen worden verdedigd met een beroep op ’nut en noodzaak’ voor het belang van de volksgezondheid. Het precieze doel is echter niet helder, kenbaar en toetsbaar. Dus nut, noodzaak, effectiviteit, proportionaliteit en evenredigheid zijn niet te bepalen. Ook de duur van de maatregelen is niet te bepalen; die is afhankelijk van de ’epidemiologische situatie’. Wat die situatie is en wie dat bepaalt, is onbekend.

De grens, kortom, ligt niet bij, al dan niet aangetoonde, ’nut en noodzaak’, maar bij de rechten van de mens.”

Los nog van het ontbreken van feitelijke onderbouwing, ’nut en noodzaak’ zijn, per definitie, grenzeloze begrippen. Wat weerhoudt de Staat om, met een beroep op nut en noodzaak, de QR-code in te zetten bij andere aandoeningen, zoals griep? Of bij andere medische profielen, zoals een (dna) medicatieprofiel? Of voor andere maatregelen, om gedrag af te dwingen, louter op basis van modellen, gevoed door ontoegankelijke data, met één druk op de QR-knop en zonder tussenkomst van de rechter?

De stelling dat het belang van de volksgezondheid prevaleert boven de rechten van de mens is een omkering van waarden. Het is andersom: de rechten van de mens bepalen de grens aan ingrepen door de Staat.

Lees hier het volledige artikel.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “„De rechten van de mens bepalen de grens aan ingrepen door de Staat.”

  • 3 december 2021 om 14:06
    Permalink

    Een bedenksel van de VN? Het lijkt me dat ze zomaar de definitie van ‘mens’ kunnen aanpassen naar ‘wanneer ik vind dat je een mens bent, en dat is nadat je een prikje hebt gehad.’

    Schepsel van God, met het geboorterecht om te reproduceren, de aarde te bewonen en haar in cultuur te brengen. Dat is een sterker ‘recht’ dan de UVRM.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − zeven =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.