Coronamaatregelen in ons land zijn onwettig: “Vrijheden kunnen nooit geschorst worden, wel beperkt”

Foto: VRT

Een Brusselse rechter oordeelde vandaag dat de coronamaatregelen onwettig zijn en binnen de 30 dagen een wettelijke basis moeten krijgen. David Van Ooteghem belde in ‘Spits’ met Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor de mensenrechten, die de rechtzaak aanspande.

Voor alle duidelijkheid: de coronamaatregelen worden niet afgeschaft. Ze moeten binnen de 30 dagen een wettelijk kader hebben.

“Het belangrijkste argument is de rechtszekerheid”, zegt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor de mensenrechten. “De rechter heeft gezegd dat de coronamaatregelen nodig zijn. Dat vinden wij ook. Maar ze moeten een degelijke juridische basis hebben. Die is er vandaag niet en dat leidt tot onduidelijkheid. Daarom geeft de rechter de Belgische Staat 30 dagen om een wettelijk kader te creëren.” 

Pandemiewet

“Er moet een wet komen, zoals de pandemiewet, die de coronamaatregelen mogelijk maakt. Maar ze mogen niet opgelegd worden door 1 minister. Ze moeten opgelegd worden na een debat in het parlement. Nu werd het parlement buiten spel gezet. Ze konden alleen maar achteraf vragen stellen over welke maatregelen er genomen werden. Maar het parlement had zelf niks te zeggen. En dat is fout. Die bevoegdheid ligt bij het parlement.”

Het parlement had zelf niks te zeggen en dat is fout. De bevoegdheid ligt bij het parlement.Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor de mensenrechten 

“De ideale pandemiewet ziet er zo uit: het parlement beslist of er een pandemie of een crisissituatie is die langer duurt dan een paar weken, waardoor de rampenplanwet niet meer kan toegepast worden. Die beslissing ligt bij het parlement en kan heel snel genomen worden. En dan kan het parlement ook heel snel beslissen binnen welk kader de ministers, de regering, maatregelen mogen nemen.”

Maatregelen

Het zou kunnen dat er bepaalde maatregelen, die nu van kracht zijn, verdwijnen. “De avondklok is een schorsing van onze vrijheden. Maar vrijheden kunnen nooit geschorst worden. Wel beperkt. Er zal in de plaats een samenscholingsverbod komen, zoals nu overdag het geval is.”

“Het was niet de bedoeling om de ministers te dagvaarden. We wilden het graag zonder oplossen, maar we hadden al zo vaak aangedrongen bij de ministers dat er iets moest veranderen. Of het de Belgische Staat zal lukken om het wettelijk kader binnen de 30 dagen rond te krijgen, hangt niet van ons af. Met wat goede wil, moet dat lukken. Het is van moeten.”

https://radio2.be/spits/coronamaatregelen-in-ons-land-zijn-onwettig-vrijheden-kunnen-nooit-geschorst-worden-wel

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 − twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.