Coronamaatregelen blijven nodig, ook als iedereen gevaccineerd is: “We zullen moeten leren leven met het virus”

Ook wanneer straks iedereen gevaccineerd is, dan nog blijft een set maatregelen nodig om te verhinderen dat corona opnieuw uitbreekt. Het moet bijvoorbeeld mogelijk blijven lokaal een mondmaskerplicht op te leggen. Dat beveelt het Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek aan, in zijn volgend advies aan de overheid. Virologen kunnen zich vinden in dat advies.

Het Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek geeft de federale overheidsdiensten Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu advies over bio-ethische kwesties. Het Comité bereidt momenteel een nieuw advies voor rond de coronamaatregelen. Aan de krant De Standaard zei Florence Caeymaex, filosofe en voorzitter van het Comité: “Zelfs met een vaccinatiegraad van 100 procent zouden we er nog niet helemaal gerust in mogen zijn. Er blijft altijd een restrisico over. Daarom moeten we evolueren naar een samenleving met aanvaardbare preventiemaatregelen, die het sociale leven weer tot op zekere hoogte mogelijk maken.”

Coronamaatregelen blijven nodig, ook als iedereen gevaccineerd is: “We zullen moeten leren leven met het virus”
Mondmaskerplicht zal niet meteen verdwijnen. Foto: Marc Herremans

Leren leven met het virus

Paul Cosyns, psychiater-emeritus aan de UAntwerpen en ondervoorzitter van het Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek lichtte dinsdagmorgen die uitspraak toe. “We zullen moeten leren leven met het coronavirus. Het zal altijd onder ons blijven. Net zoals het griepvirus hier altijd terugkeert, zullen we nooit meer volledig van het coronavirus bevrijd zijn. Dus is het goed een set maatregelen achter de hand te hebben voor wanneer het virus terugkeert.”

“Stel dat in een gemeente of in een bedrijf plots weer corona uitbreekt”,geeft Cosyns een voorbeeld. “Dan moet het mogelijk zijn dat daar dan weer een mondmaskerplicht wordt opgelegd, tot de uitbraak weer onder controle is. Pas op: wij pleiten er niet voor om een algemene mondmaskerplicht aan te houden. Nee, ons advies gaat in de richting van: wanneer ergens corona uitbreekt moet het mogelijk zijn lokaal een mondmaskerplicht op te leggen, om te verhinderen dat die uitbraak zich nog veel verder verspreidt. Wij werken aan een advies in die richting. De definitieve tekst is nog niet klaar.”

Cosyns pleit ook voor een mentaliteitsswitch: “Mondmaskers moeten het nieuwe normaal worden. In Azië zijn ze al lang zo ver. Wanneer ik in pre-coronatijden in bijvoorbeeld Singapore over straat liep, zag ik daar mondmaskers ook wanneer er schijnbaar niets aan de hand was.”

Coronamaatregelen blijven nodig, ook als iedereen gevaccineerd is: “We zullen moeten leren leven met het virus”
Johan Neyts Foto: Guy Puttemans

Boostervaccinatie

Kunnen we dan nooit meer terug naar ons leven van voor corona? “Nooit is een hele lange tijd. Ik zet mijn horizon op drie jaar”, zegt Johan Neyts, professor virologie aan de Leuvense universiteit. “Dat is geen harde wetenschap, gewoon mijn buikgevoel. We zijn allicht nog drie jaar bezig met de strijd tegen corona, zo lang zullen nog maatregelen nodig zijn, zelfs wanneer straks iedereen is gevaccineerd. Want veel is nog niet geweten. Zoals: hoe lang beschermen de vaccins en hoe goed beschermen ze tegen de varianten?”

“Zodra iedereen gevaccineerd is, weer dicht bij elkaar gaan zitten in danstempels of voetbalstadia is dus allicht nog geen goed idee. Want mogelijk is een derde vaccinatie nodig – een zogenaamde boostervaccinatie – om ons tegen alle varianten te beschermen. Maar ook die vaccins moeten geproduceerd worden. Dat vergt tijd. Dus meteen na deze eerste vaccinatiecampagne alle maatregelen laten varen, zou fout zijn.”

Ook Neyts pleit voor een mentaliteitswijziging. “We kunnen ons misschien spiegelen aan Japan. Wie zich daar een beetjes ziekjes voelt en toch buitenkomt, draagt een mondmasker. Die reflex moet er bij ons ook in. Het begint eigenlijk al met correct leren niezen: niet in je hand, niet in je stoffen zakdoek. Maar in de plooi van je arm of in een wegwerpzakdoek. Alleen zo verhinder je dat je je ziektekiemen verspreidt. Die reflex moeten we erin slijpen.”

Ook professor Marc Van Ranst volgt de aanbeveling van het Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek. “Wat zij voorstellen zijn geproportioneerde maatregelen. Als er bijvoorbeeld een uitbraak is in Aarlen, dan kan je daar een mondmaskerplicht opleggen maar kan je aan de kust zonder mondmasker rondlopen. Dat soort verfijnde ingrepen zal de bevolking makkelijk aanvaarden.”

“Af en toe een mondmasker – bijvoorbeeld op het openbaar vervoer – dat moet het nieuwe normaal worden”, zegt Van Ranst nog. “Anderhalf jaar geleden keken we nog vreemd op wanneer we hier iemand met een mondmasker zagen rondlopen. Ook ik. Maar het zal steeds minder vreemd overkomen.”

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 19 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.