Coronaboetes nu ook in hoger beroep kwijtgescholden

De Standaard – De Kortrijkse correctionele rechtbank veegt coronaboetes massaal van tafel, bij gebrek aan wettelijke basis. Voor het eerst wijzen rechters in hoger beroep de maatregelen af. Alleen cassatieberoep kan de regering nog redden.

De politie vraagt een vrouw in een Brussels park te stoppen met sporten, tijdens eerste de lockdown. De Kortrijkse rechter oordeelt nu dat de wettelijke basis voor de coronamaatregelen niet volstaat. Kristof Vadino

Er is geen wettelijke basis voor… Rechters in Hoger beroep wijzen de maatregelen af!

OPGELET! Zal dit de druk om de pandemiewet goed te keuren doen toenemen?

De coronamaatregelen zijn nooit wettig geweest, dat hebben we nu vaak genoeg gelezen en gehoord (voor wie ook alternatieve media leest). De vraag is of dit besluit ons nu nog zal helpen. Net nu de pandemiewet gestemd moet worden…

Zal dit de druk op de parlementsleden doen toenemen om deze wet te stemmen?

We hopen van niet!

De pandemiewet is geen lachertje! We komen haast in een totalitair regime met deze wet. De definitie van ‘pandemie’ is ook zeer ruim.

Is dit een vrijgeleide om maatregelen op te leggen ten alle tijden?

Er was geen sprake van oversterfte voor mensen onder de 75 jaar in 2020… En als we het gemiddelde sterfteratio bekijken van dit virus, blijven we in de buurt van een normale griep.

De vraag is dus: wanneer spreken we van een pandemie? En staat die definitie duidelijk beschreven in die wet?

Wat met alle reeds betaalde boetes? Kunnen die dan teruggevorderd worden?

En wat met de maatregelen? Wie zal ze nog respecteren, gezien sommige volgens de grote mediaviroloog Marc Van Ranst en zijn vriend Steven Van Gucht al niet zinvol waren in de lente van 2020 (Mondmaskers).

https://bewusteburgers.be/blog/2021/04/15/steven-van-gucht-marc-van-ranst-monsmaskers-op-straat-heeft-geen-zin/

Kan een afbeelding zijn van auto, buitenshuis en de tekst 'binnenland Coronaboetes nu ook in hoger beroep kwijtgescholden PANDEMIEWET Kortrijkse correctionele rechtbank veegt coronaboetes massaal van tafel, bij gebrek aan wettelijke basis. Voor het eerst wijzen rechters hoger beroep de maatregelen af. Alleen cassatieberoep kan de regering nog redden. 1 jaar Derechtbank uitspraken voeren noodsituaties gebascerdzijnop vonnissen ministeriële Matthias Verberg wordt meer opengezet om coronaboetes vechten 530 101 Politie BrusselHOOFDSTAD Elsene'

Bron: Standaard

Eerder wou men ook boetes automatisch via de belastingen gaan innen.

De federale regering mag haar plannen opbergen om onbetaalde coronaboetes te laten innen via de belastingen. Na protest van onder meer N-VA en de groenen krijgt de politierechter die taak nu op zijn bord.

Een dikke twee weken geleden vatte het College van Procureurs-Generaals het idee op om onbetaalde coronaboetes te laten innen via de belastingen. De minderheidsregering-Wilmès zag er brood in en liet minister van Justitie Koen Geens een wetsvoorstel uitwerken. Momenteel zijn er al 84.000 overtredingen vastgesteld en 1.500 minnelijke schikkingen verstuurd.

‘Feiten staan niet vast’

Hoewel zo’n regeling al bij verkeersboetes bestaat, kreeg het wetsvoorstel in de commissie Justitie heel wat tegenkanting. Groen, Ecolo, N-VA en PVDA. ‘We willen dat een rechter altijd formeel oordeelt over de overtreding als de minnelijke schikking niet spontaan wordt betaald’, stelt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke, die opwerpt dat verkeersboetes de vergelijking met coronaboetes niet doorstaan. ‘De feiten zijn meestal erg duidelijk. Een snelheidsovertreding wordt met de camera vastgelegd’, zegt hij in De Standaard.

Daarom is de oplossing dat de politierechtbank, en niet de correctionele rechtbank, de taak overneemt. Protest van de procureurs-generaals dat de agenda van de politierechtbanken al vol zit tot oktober én dat er mogelijk discriminatie kan optreden, mocht niet baten. ‘Een stuk van de werklast bij de politierechtbanken zal ook wegvallen, want er zijn minder verkeersinbreuken nu iedereen in zijn kot is gebleven’, zei N-VA-Kamerlid Sophie De Wit in de Kamercommissie.

GAS-boetes onderbenut

Met ‘we leven nu eenmaal in een democratie’ aanvaardde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dinsdag het verzet tegen zijn wetsvoorstel. Donderdag zal er in de plenaire vergadering gestemd worden over het voorstel om de politierechter te laten optreden bij onbetaalde coronaboetes.

Overigens konden de autoriteiten ook weerspannige burgers bestraffen met een GAS-boete. De gemeenten kregen daartoe de bevoegdheid van de federale regering. Alleen maken slechts 8 Vlaamse gemeenten gebruik van die mogelijkheid.

Bron: BusinessAM en

bron De Standaard

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.