Congres start onderzoek naar bewakingsprogramma WHO om spraak van Amerikanen te controleren op “verkeerde informatie”
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt onder de loep genomen nu het Congres een onderzoek start naar haar initiatief ter preventie van een pandemie, PRET (Preparedness and Resilience for Emerging Threats). Het onderzoek komt er nadat details bekend zijn geworden over het plan (1) van de WHO om “social listening surveillance systemen” te gebruiken om het publiek te controleren op “desinformatie”. Critici betogen dat ongekozen instanties niet de macht zouden moeten hebben om meningsuiting te onderdrukken en mogelijk inbreuk te maken op de nationale soevereiniteit.

Verkeerde informatie als een gezondheidsbedreiging
Het PRET document beschrijft “verkeerde informatie” als een “gezondheidsbedreiging”. Het beweert dat onenigheid met het beleid en de aanbevelingen van de WHO deel uitmaken van een “infodemie”.
“Infodemie is de overvloed aan informatie – nauwkeurig of niet – die het voor individuen moeilijk maakt om gedrag aan te nemen dat hun gezondheid en de gezondheid van hun families en gemeenschappen beschermt,” stelt het document.
“Infodemie kan de gezondheid rechtstreeks beïnvloeden, de uitvoering van tegenmaatregelen op het gebied van de volksgezondheid belemmeren en het vertrouwen en de sociale samenhang ondermijnen.”
Het PRET-document van de WHO beveelt regeringen aan: “Zorg voor en investeer in middelen voor sociale luistersurveillancesystemen en capaciteiten om zowel zorgen als geruchten en verkeerde informatie op te sporen.”
“Om vertrouwen op te bouwen is het belangrijk om in te spelen op behoeften en zorgen, tijdig informatie door te geven en leiders en gezondheidswerkers op te leiden in de beginselen van risicocommunicatie en de toepassing ervan aan te moedigen”, voegde de WHO eraan toe. “Communicatie moet worden afgestemd op het gemeenschapelijk belang, met aandacht voor en prioriteit voor kwetsbare groepen. Er zijn nieuwe instrumenten en benaderingen voor sociaal luisteren ontwikkeld met behulp van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie om te luisteren naar zorgen van de bevolking op sociale media (zoals het door de WHO ontwikkelde Platform EARS).”
Volgens documenten van het VN-agentschap is PRET bedoeld als leidraad voor landen bij de planning van een pandemie door gebruik te maken van instrumenten en benaderingen die tijdens de COVID-19-pandemie zijn ontwikkeld. Het initiatief definieert “verkeerde informatie” als een “gezondheidsbedreiging” en onderdeel van een grotere “infodemie” die het aannemen van gedrag ter bescherming van de volksgezondheid belemmert.
Critici van PRET wijzen erop dat het WHO-document geen bewijs levert voor de beweringen over “desinformatie” en “infodemie”. Toch pleit het document voor invasieve methoden om dit vermeende probleem tegen te gaan, waaronder het opzetten van middelen voor social listening surveillance systemen en het gebruik van kunstmatige intelligentie technologieën om de bezorgdheid van de bevolking op sociale media te monitoren.
Het document beveelt ook aan om deze tactieken te testen tijdens acute respiratoire gebeurtenissen, zoals seizoensgriep, en stelt voor om infodemiebeheer in te voeren in verschillende sectoren in coördinatie met de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en internationale agentschappen.
Het vrijgeven van deze documenten heeft geleid tot oproepen van Republikeinen voor een onderzoek naar de WHO. Congreslid Chris Smith (R-NJ) leidt een hoorzitting in het Congres over het pandemieakkoord van de WHO. Bovendien heeft minister van Volksgezondheid en Human Services Xavier Becerra, die de regering van de Democratische president Joe Biden vertegenwoordigt, onlangs een ontmoeting gehad met de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, om het akkoord en de rol van de VS in de wereldwijde bescherming van de gezondheid te bespreken.
Tijdens de Wereldgezondheidsvergadering benadrukte Dr. Tedros dat het pandemieakkoord op tijd klaar moet zijn. Hij noemde het een generatieverbintenis en verklaarde dat “de volgende pandemie niet op ons zal wachten”.
Congreslid Smith heeft zijn bezorgdheid geuit over het feit dat het akkoord de soevereiniteit van Amerika over zijn gezondheidszorginfrastructuur zou kunnen ondermijnen. Hij wijst op een formulering in het nulontwerp van het akkoord waarin de reactie van de internationale gemeenschap op de COVID-19 pandemie wordt bekritiseerd en merkt op dat artikel 4 van het verdrag de WHO in staat zou kunnen stellen maatregelen voor elk land voor te schrijven.
Tijdens de hoorzitting is congreslid Smith van plan minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken te ondervragen over de inhoud van het nul-ontwerp en beweert hij dat de Amerikaanse soevereiniteit niet aan de WHO mag worden overgedragen. Hij staat erop de stem van het Amerikaanse volk en de instemming van de geregeerden te beschermen tegen een agenda-gedreven wereldwijde administratieve bureaucratie.
Bron.