Bijna 354.000 gevallen van vermoede bijwerkingen coronavaccins in EU-database

Op 24 april bevatte de database van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bijna 354.000 gevallen van vermoede bijwerkingen bij coronavaccins. Bijwerkingen doen zich vooral voor in de groep van 18-64 jaar en bij vrouwen.

De meeste gevallen hebben betrekking op het AstraZeneca-vaccin (184.833), gevolgd door Pfizer (151.306) en Moderna (17.265). In het geval van Moderna en Pfizer zijn het vooral zorgmedewerkers die last krijgen van bijwerkingen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat veel artsen en verpleegkundigen het AstraZeneca-vaccin weigerden na berichten over bloedstolsels.

Verband

Het EMA stelde vast dat er een verband is tussen de AstraZeneca-prik en een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes, maar is ervan overtuigd ‘dat de voordelen opwegen tegen de risico’s’.

Denemarken is inmiddels helemaal gestopt met dit vaccin. Noorwegen is van plan om de doses die nog op de plank liggen uit te lenen of weg te geven aan omringende landen.

Ook problemen met Janssen

Er zijn ook 413 gevallen van vermoede bijwerkingen bij het Janssen-vaccin opgenomen in de database. Dit vaccin werd op 11 maart voorwaardelijk goedgekeurd door de Europese Commissie, maar fabrikant Johnson & Johnson pauzeerde de uitrol van de prik na meldingen over bloedproppen.

In de Verenigde Staten kregen tenminste zes vrouwen ernstige bloedstolsels. Eén van hen overleed en een andere vrouw ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het Janssen-vaccin hoeft maar één keer te worden gegeven. Door de tijdelijke vaccinatiestop heeft de reputatie van de farmaceut een flinke deuk opgelopen.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.