Bijna 2.300 minder sterfgevallen in 2021 dan in de vijf jaar voor de coronacrisis

Is corona dan toch minder dodelijk dan een gewone griep?

In 2021 zijn er al meer dan 4.000 mensen gestorven door corona, waarvan ruim 3.300 in de eerste drie maanden van 2021 en toch tellen we bijna 2.300 mensen minder dan gemiddeld in de vijf jaar voor de coronacrisis. Een ondersterfte dus. Hoe komt dat dan? En die coronadoden dan? En de ziekenhuizen die niet meer de zorg kunnen leveren die ze normaal leveren?

De belangrijkste verklaring daarvoor is de griep. “Dat we compleet geen griep hebben, heb ik in mijn carrière nog nooit meegemaakt”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Wij kunnen even helemaal niet meer volgen. Maar geen nood, cijfers zijn er om geïnterpreteerd te worden. Volgens Van Gucht is er een onder sterfte omdat we het de eerste maanden zo (relatief) goed deden met corona.

In heel wat andere Europese landen – zoals het VK, Ierland, Spanje en Portugal – was er bij het jaarbegin wél sprake van oversterfte.”

Hoezo?

Sterven er normaal gezien meer mensen aan griep dan aan corona? Vanaf dit punt neemt Van Gucht in ‘Het Nieuwsblad’ een reeks bochten die voor een leek als ons moeilijk te vatten zijn. “Het oversterftecijfer meet niet langer het aantal covid-19 slachtoffers, maar is een optelsom van de gevallen covid-19-doden en de vermeden doden door de afwezigheid van griep. Als volgend jaar de griep terug in het land is en zwaar huishoudt, dan wordt het de optelsom van covid-19-slachtoffers en uitzonderlijke griepdoden.

Begrijp je?

Doch, de wetenschapper waarschuwt ons voor een denkfout.

Je mag namelijk niet concluderen dat de coronamaatregelen niet nodig waren. Want, het feit dat er geen griep circuleert, bewijst dat de maatregelen goed werken.”

Op de vraag wie die 2.300 mensen dan wel zijn die niét overleden, is het antwoord echter zeer wetenschappelijk vaag:

We weten – volgens Van Gucht – niet wie zou sterven als de griep wel door het land geraasd was, en als de coronamaatregelen niet genomen werden.

Gelukkig is er de glazen bol van de wetenschap, zodat we toch weer met een doembericht kunnen eindigen.

Als we volgend jaar wel een combinatie van griep en covid-19 zullen krijgen, kan dat een serieuze belasting betekenen van het zorgsysteem.

Conclusie: Is corona nu minder dodelijk dan een gewone griep?

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.